Αποκαλυπτική η κατάθεση 22χρονου σπουδαστή, ο οποίος εμπλέκει και άλλα πρόσωπα

Υπόθεση Χίου: Ετοιμάζαν νέα μεταφορά τούρκων ενόπλων

Νέα επιχείρηση μεταφοράς τούρκων ενόπλων για επιθέσεις στη γειτονική χώρα οργάνωνε το ελληνοτουρκικό δίκτυο της ένοπλης οργανωσης DHKPC σύμφωνα με αποκαλυπτική κατάθεση εμπλεκομένου στην υπόθεση εντοπισμού, την  περασμένη Τρίτη, μεγάλου αριθμού όπλων στο ταχύπλοο «Εμμα» ανοικτά της Χίου.

Επιπλέον, από την κατάθεση αυτή, που αποτελεί «βάση» των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και την οποία αποκαλύπτει το «Βήμα», εμπλέκονται στην περιοχή της Μυτιλήνης και άλλα πρόσωπα, που φέρονται να διευκόλυναν τη μεταφορά των τούρκων ενόπλων.

Κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση είναι ο 50χρονος Κοσμάς Ζ., πρώην ιδιοκτήτης εστιατορίου στην οδό Ναιάδων στο Παλαιό Φαληρο, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη και φερεται να υποβοηθά το δίκτυο της τουρκικής ενοπλης οργανωσης DHKPC, καθώς και ο 54χρονος «Γιώργος Ρενιέρης» – ψευδώνυμο ενός ατόμου που είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για υπόθεση μεταφοράς μεγάλης ποσότητας χασίς από την Αλβανία. Ο πρώτος φέρεται να οργάνωσε τη μεταφορα των δύο τούρκων ενόπλων από τη Χίο στα παραλια της Τουρκίας ενώ ο δευτερος ήταν ο καπετανιος του ταχύπλοου που εντοπίστηκε στην περιοχή των Οινουσσών.

Ωστόσο, συμφωνα με την κατάθεση του 22χρονου Στ. Θ., σπουδαστή Σχολής Εμποροπλοιάρχων ο οποίος συνελήφθη επίσης στο ταχύπλοο, τα μέλη της τουρκικής ενοπλης ομάδας είχαν προγραμματίσει και άλλο ταξίδι για πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, ο 22χρονος κατέθεσε ότι «πριν περίπου δύο εβδομάδες συναντήθηκα σε καφετέρια στην Γλυφάδα με τους Κοσμά Ζ. και Ρενιέρη Γιώργο. Εκεί ο Ζ., συντονίζοντας κάθε ενέργειά μας, μας ενημέρωσε για δύο επικείμενες επιχειρήσεις μεταφοράς αλλοδαπών με σκάφος, πάλι μελών της άγνωστης σε μένα οργανωσης. Ειδικότερα, η πρώτη θα αφορούσε τη μεταφορά δύο ατόμων από τη Χίο στην Τουρκία με διέλευση εξωτερικά της Μυτιλήνης (σσ.: αυτή που εντοπίσθηκε την περασμένη Τρίτη) και η δεύτερη τη μεταφορά από Χίο προς Τουρκία , χωρίς ωστόσο ν αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, αφού έπρεπε αρχικά να ολοκληρωθεί η πρώτη».

Ο 22χρονος σπουδαστής στην κατάθεσή του αναφέρεται και σε ένα ταξίδι του με τους ίδιους εμπλεκομένους στην  Ηγουμενίτσα στο οποίο μάλιστα συμμετείχε και ένας αλλοδαπό περίπου 28 ετών που δήλωσε ότι ήταν από το Ιρακ και διέμενε στην περιοχή της Νεμέας. Ακόμη, αναφέρεται σε μια προηγούμενη μεταφορά λαθρομεταναστών  από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα, οι οποίοι ελλιμενίσθηκαν στην περιοχή Πέραμα της Μυτιλήνης.

Ενα από τα βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, ο Κοσμάς Ζ., ανέφερε στις Αρχές ότι « τους τελευταίους μήνες είμαι άνεργος και περιστασιακά εργάζομαι ως διανομέας σε διάφορα καταστήματα στο Παλαιό Φάληρο. Δεν έχω εμπλοκή σε καμία παράνομη δραστηριότητα ούτε είχα κατά το παρελθόν. Δεν ήξερα τους συλληφθέντες τούρκους ενόπλους. Ηρθα στη Χίο ακτοπλοικώς προκειμένου να αναζητήσω χώρο για να ανοίξω κατάστημα με φαγητό κεμπάπ».

 

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.