ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΜΑΧΟΣ. ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ – ΑΓΓΕΛΟΣ

Ο δρ Γιώργος Βέλμαχος που εργάζεται στο φημισμένο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης θεωρείται διεθνώς αυθεντία στην αντιμετώπιση τραυμάτων.Ενας σπουδαίος Ελληνας επιστήμονας, που έγινε παγκόσμια γνωστός ως επικεφαλής των γιατρών που περιέθαλψαν με επιτυχία τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στη Βοστόνη τον περασμένο Απρίλιο, είναι ο φύλακας-άγγελος της Μυρτούς  Παπαδομιχελάκη.

Ο δρ Γιώργος Βέλμαχος που εργάζεται στο φημισμένο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης θεωρείται διεθνώς αυθεντία στην αντιμετώπιση τραυμάτων.

Πρόκειται για τον καθηγητή του Χάρβαρντ, ειδικό στην αντιμετώπιση σοβαρών τραυμάτων δρ Γιώργο Βέλμαχο, ο οποίος έχει αναλάβει τη φροντίδα της 16χρονης κοπέλας που αναρρώνει αργά, αλλά σταθερά στο φημισμένο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Εναν χρόνο μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον αδίστακτο Αχμέτ Βακάς σε παραλία τις Πάρου, η άτυχη κοπέλα προσπαθεί να βγει νικήτρια από τη μάχη με τις σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις.

Εδώ και μερικές εβδομάδες η «Οδύσσειά της» βρήκε προσωρινή «Ιθάκη» στη Βοστόνη, έστω κι αν η ίδια παραμένει σε «επιμένουσα φυτική κατάσταση». Ωστόσο ορισμένα ενθαρρυντικά σημεία βελτίωσης, αρχικά στον «Ευαγγελισμό» και τώρα στο αμερικάνικο νοσοκομείο, έχουν κάνει την ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Ελληνα γιατρό να αναθαρρήσει.

Η ιστορία της Μυρτώς και της μητέρας της έχει συγκινήσει τους Ελληνες γιατρούς και τους εργαζομένους στο νοσοκομείο. Πολλές φορές καλούν την κ. Κοτρώτσου σπίτι τους για φαγητό και κουβέντα, προκειμένο

Η ιστορία της Μυρτούς και της μητέρας της έχει συγκινήσει τους Ελληνες γιατρούς και τους εργαζομένους στο νοσοκομείο. Πολλές φορές καλούν την κ. Κοτρώτσου σπίτι τους για φαγητό και κουβέντα, προκειμένου να ξεσκάσει για λίγο.

Αισιόδοξοι
«Χωρίς να υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα, σταδιακά η Μυρτώ πάει καλύτερα», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής Γιώργος Βέλμαχος. «Επιμένουμε, κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο γι’ αυτήν και οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Η περίπτωση της Μυρτούς είναι ξεχωριστή, είναι δύσκολη και μας έχει συγκινήσει όλους.

Στο νοσοκομείο εργάζονται και άλλοι Ελληνες γιατροί και νοσηλευτές και δεν τη βλέπουμε πλέον μόνο ως ασθενή, αλλά ως έναν πολύ δικό μας άνθρωπο, που πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ακόμη και πέρα από τις δυνατότητές μας, για να πάει καλά»…

Ο Ελληνας καθηγητής επί το έργον.

Ο Ελληνας καθηγητής επί το έργον.

Στην προσπάθειά τους οι γιατροί χρησιμοποιούν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η τεχνολογία σε συνδυασμό με τελευταίες θεραπευτικές μεθόδους. «Μην ξεχνάμε ότι η Μυρτώ έχει μία μεγάλη εγκεφαλική βλάβη, με πολλά και σύνθετα προβλήματα. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι είναι τώρα», τονίζει ο κ. Βέλμαχος.

Περιπέτεια στην εντατική
«Πρόσφατα, προς στιγμήν μας ανησύχησε μια λοίμωξη, που όμως αντιμετωπίστηκε στην εντατική. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας, η Μυρτώ θα επιστρέψει στο δωμάτιό της, σε διπλανό νοσοκομειακό συγκρότημα, που επίσης ανήκει στο Χάρβαρντ».

Ο δρ Βέλμαχος θεωρεί ότι η Μυρτώ έφτασε καθυστερημένα στον «Ευαγγελισμό» και στον καθηγητή Δ. Σακκά, τον οποίο χαρακτηρίζει εξαιρετικό επιστήμονα

Ο δρ Βέλμαχος θεωρεί ότι η Μυρτώ έφτασε καθυστερημένα στον «Ευαγγελισμό» και στον καθηγητή Δ. Σακκά, τον οποίο χαρακτηρίζει εξαιρετικό επιστήμονα

Σημαντικό για τον καθηγητή είναι το γεγονός ότι η 16χρονη κοπέλα μοιάζει να ανακτά επαφή με το περιβάλλον.

«Καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω της και υπάρχει μια μορφή επικοινωνίας που βελτιώνεται, καθώς απαντά σε ερωτήσεις με κινήσεις των χεριών και εκφράσεις του προσώπου της, θετικά ή αρνητικά. Αναγνωρίζει τη φωνή μου όταν μπαίνω στο δωμάτιο και αντιδρά με’ ένα χαμόγελο! Για μένα αυτό είναι η μέγιστη ικανοποίηση και με συγκινεί αφάνταστα. Γι’ αυτό το χαμόγελο αξίζει η μάχη που δίνουμε…

Ενα σημαντικό βήμα στη θεραπεία της είναι ότι το χειρουργείο που έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε σύντομα, για να μικρύνουμε την επιφάνεια της τραχειοστομίας, κίνηση που στο μέλλον θα βοηθήσει ώστε να επανέλθει η φωνή της.

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εφικτό. Προσπαθούμε για το καλύτερο, αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και ό,τι πει ο Θεός…».

Ηρωική μάνα
Για την κ. Μαίρη Κοτρώτσου, τη μητέρα της Μυρτούς , ο χρόνος περνά στο προσκέφαλο της κόρης της. Ολο το 24ωρο δεν υπάρχει άλλη έννοια πέρα από το παιδί της, κάτι που επίσης έχει συγκινήσει τους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Μακριά από το σπίτι της, χωρίς να έχει συγγενείς στη Βοστόνη, περνά ώρες ατέλειωτες μιλώντας στη Μυρτώ. Η «ηρωική μάνα» μεταδίδει ηρεμία και αισιοδοξία στο παιδί της, αντλεί κουράγιο η μία από την άλλη και οι δυο τους, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γιατρών, δείχνουν να συνεννοούνται θαυμάσια.

Η ιστορία της Μυρτούς και της μητέρας της δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους τους Ελληνες γιατρούς και τους εργαζομένους στο νοσοκομείο. Με ιδιαίτερη διακριτικότητα όλοι δείχνουν τη συμπαράστασή τους.

«Την καλούμε κάποιες φορές στα σπίτια μας για φαγητό και κουβέντα, να ξεσκάσει για λίγο, ενώ τα παιδιά μας, συνομήλικα της Μυρτώς, κάνουν… βάρδια στο μικρό διάστημα που η μητέρα της λείπει.

Η επαφή των παιδιών με τη Μυρτώ, οι αυθόρμητες αντιδράσεις τους, με τους δικούς τους νεανικούς κώδικες, στην προσπάθειά τους να την κάνουν να νιώθει τη συντροφιά τους -κάτι που με τον δικό της τρόπο εκείνη δείχνει να το εισπράττει και να το εκφράζει- της κάνει καλό και η ίδια δείχνει να το απολαμβάνει», επισημαίνει ο κ. Βέλμαχος.

Απο την πρώτη στιγμή κοντά στη Μυρτώ
Εζησε από κοντά την τραγωδία της Πάρου

Ο καθηγητής Γιώργος Βέλμαχος πέρυσι τον Ιούλιο συμπτωματικά βρισκόταν για διακοπές στην Πάρο, όταν χτυπήθηκε η Μυρτώ. «Συγκλονίστηκα μόλις το πληροφορήθηκα και έσπευσα να βοηθήσω. Είχα μάλιστα προτείνει από την αρχή να μεταφερθεί στη Βοστόνη, στο δικό μας κέντρο, για να κάνουμε έγκαιρα μια σειρά από ενέργειες, τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε επεμβατικό επίπεδο. Πιστεύω ότι αν είχα εισακουστεί, ίσως να είχαμε διαφορετικά αποτελέσματα», τονίζει. «Επίσης, θεωρώ ότι καθυστερημένα, μετά από διαδοχικές μετακινήσεις, έφτασε στον ?Ευαγγελισμό?. Θεωρώ εξαιρετικό επιστήμονα τον καθηγητή Δαμιανό Σακκά, που με τους συνεργάτες του έκαναν σπουδαία δουλειά». Ο καθηγητής Γ. Βέλμαχος αφήνει «αιχμές» για τους αρχικούς χειρισμούς των πρώτων ημερών μετά την εγκληματική επίθεση που δέχθηκε η Μυρτώ, λέγοντας: «Θεαματικές αλλαγές μπορείς να επιτύχεις την αρχή. Στα πρώτα 24ωρα, για τέτοιες περιπτώσεις, κερδίζεται ή χάνεται το παιχνίδι…».

Η επιστροφή
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η Μυρτώ πρέπει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να ολοκληρώσει τη θεραπεία της στις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου ο καθηγητής Δαμιανός Σακκάς εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει την επέμβαση ηλεκτροδιέγερσης κέντρων του εγκεφάλου, μία υπερσύγχρονη μέθοδο που εφαρμόζεται στον «Ευαγγελισμό».

Επειδή μεσολάβησε η λοίμωξη, η ομάδα του καθηγητή Βέλμαχου θα εκτιμήσει το επόμενο διάστημα αν πρέπει να παραταθεί για λίγο η παραμονή της στη Βοστόνη.

Πρόταση για συνεργασία με ελληνικά νοσοκομεία
Το τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό

Ευχάριστη έκπληξη για τον καθηγητή Γιώργο Βέλμαχο έκρυβε ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε τις πρώτες ώρες, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη, από τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός τον συνεχάρη για το έργο του, ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση των τραυματιών καθώς και αν υπήρχαν ανάμεσά τους ομογενείς.

Ακολούθησαν και άλλες επαφές όπου ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον, προτείνοντας να υπάρξει συνεργασία του φημισμένου τραυματιολογικού κέντρου της Μασαχουσέτης, που διευθύνει ο κ. Βέλμαχος, με τις ελληνικές δομές υγείας.

Αδικα χάνονται ζωές
«Είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον να συζητάμε για την πιθανή δημιουργία στην Ελλάδα ενός συστήματος για την περίθαλψη των τραυματιών, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στον άξονα που χάνονται ανθρώπινες ζωές από βιομηχανικά, εργατικά ατυχήματα και κυρίως από τροχαία», λέει ο κ. Βέλμαχος. «Αδικα χάνουν τη ζωή τους 20χρονα παιδιά που χτύπησαν0 με το μηχανάκι τους.

Είναι πολύ σημαντικό να σώζουμε ζωές νέων ανθρώπων. Θα το χαρακτήριζα επένδυση. Δεκάδες ζωές χάνονται στην άσφαλτο άδικα, ενώ οι περισσότεροι θα μπορούσαν να σώζονται».

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
«Γνωρίζω καλά τα προβλήματα του ΕΣΥ»

Ο καθηγητής Γιώργος Βέλμαχος θεωρείται τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς αυθεντία στην αντιμετώπιση τραυμάτων. Αρχικά σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και απέκτησε ειδικότητα χειρουργού το 1991. Συνέχισε την εξειδίκευσή του σε τομείς της Χειρουργικής σε αμερικανικά πανεπιστήμια, όπου γρήγορα εξελίχθηκε στην ιατρική ιεραρχία, φτάνοντας να διευθύνει ένα από τα μεγαλύτερα τραυματιολογικά κέντρα, ενώ ανακηρύχθηκε καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ. Ο ίδιος έχει εμπειρία από τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που ασκούν την Ιατρική οι Ελληνες συνάδελφοί του, αναφέροντας: «Γνωρίζω το ΕΣΥ με όλα τα θετικά και αρνητικά του, αφού έχω υπηρετήσει στο παρελθόν στην Καλαμάτα και στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο, ενώ ενημερώνομαι και τώρα για τις εξελίξεις στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.