Είναι μια συνήθεια που διχάζει τον κόσμο, αλλά νέα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μάσηση μιας τσίχλας μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο.

Ερευνητές από την Ιαπωνία αναφέρουν στην επιθεώρηση «Brain and Cognition» ότι η μάσηση τονώνει τη σκέψη και την εγρήγορση, ενώ αυξάνει κατά 10% την ταχύτητα αντιδράσεως. Και όλ’ αυτά, επειδή επηρεάζει οκτώ διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχε ομάδα εθελοντών, οι οποίοι έκαναν δύο τεστ άλλοτε μασώντας μία τσίχλα και άλλοτε δίχως αυτήν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των τεστ, οι ερευνητές κατέγραφαν την λειτουργία του εγκεφάλου τους με λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI), για να καταγράφουν την ενεργοποίηση των διαφόρων περιοχών του.

Οι τεστ διήρκησαν συνολικώς 30 λεπτά και το ένα ήταν πιο πολύπλοκο από το άλλο.

Οι εθελοντές έπρεπε να πατούν με τον δεξιό ή τον αριστερό αντίχειρά τους ένα κουμπί αναλόγως με την κατεύθυνση ενός βέλους στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα και δεν μασούσαν τσίχλα χρειάζονταν 545 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να πατήσουν το κουμπί, ενώ όταν μασούσαν τσίχλα ο χρόνος αντίδρασης μειωνόταν στα 493 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνταν εντονότερα εν όσω μασούσαν τσίχλα ήταν αυτές που σχετίζονται με τις κινήσεις και την ικανότητα προσοχής.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μάσηση προκαλεί αύξηση στο επίπεδα διεγέρσεως και εγρηγόρσεως, ενώ επηρεάζει και τον έλεγχο των κινήσεων, με αποτέλεσμα βελτίωση στις νοητικές επιδόσεις», γράφουν οι ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Ακτινολογικών Επιστημών της Ιαπωνίας και άλλα κέντρα.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς ασκεί η μάσηση μιας τσίχλας τόσο έντονη επίδραση στον εγκέφαλο, αλλά υπάρχουν ορισμένες θεωρίες.

Σε μία άλλη μικρή μελέτη είχε διαπιστωθεί ότι η μάσηση μιας τσίχλας επί 20 λεπτά μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό παλμό – και αυτό ίσως σημαίνει ότι ωθούνται περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Μία άλλη θεωρία είναι ότι η μάσηση της τσίχλας αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να διεγείρονται οι περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με τη μνήμη και την εγρήγορση.

«Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη. Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν είναι πολύ σημαντικές», σχολίασε τα νέα ευρήματα ο δρ Άντι Σμιθ, καθηγητής στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και ειδικός σε θέματα ψυχολογίας της υγείας και της εργασίας.

«Ως φαίνεται, όσο πιο πολύπλοκη είναι μία εργασία, τόσο μεγαλύτερη η βελτίωση στους χρόνους αντιδράσεως.

»Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς η μάσηση μιας τσίχλας μπορεί να ασκεί αυτήτη δράση, αλλά μπορεί ακόμα και να παίζει ρόλο η αγχολυτική δράση της ρυθμικής κίνησης που κάνουμε όταν μασάμε μια τσίχλα. Ή πάλι μπορεί να συμβαίνει κάτι πολύ πιο ουσιώδες, το οποίο δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει.» Σε κάθε περίπτωση, ως φαίνεται έχουν δίκιο όσοι μασάνε συχνά τσίχλες», κατέληξε.

real

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.