Παρών έδωσε ο Σύλλογος Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων, που πραγματοποιήθηκε  στη Φλώρινα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Σύλλογος εκπροσωπήθηκε από τον γρεβενιώτη  πρόεδρο του  Γιάννη Μήτσιο. Στο χαιρετισμό του ο κ. Μήτσιος παρουσίασε τις δράσεις του Συλλόγου και τόνισε την ανάγκη ευρύτερης στήριξης της Μακεδονίας και των τοπικών κοινωνιών της ,  από όλους τους απόδημους, σε μια περίοδο που η ανεργία και η οικονομική κρίση  έχει γονατίσει όλη τη βόρειο Ελλάδα.

 

Στο συνέδριο συμμετείχαν απόδημοι Μακεδόνες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, Δημήτρης Ηλιάδης, ο δήμαρχος, Ιωάννης Βοσκόπουλος και διαβάστηκε χαιρετισμός του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και  στη Σιταριά Φλώρινας το 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα, με μακεδονικό γλέντι, με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο ψήφισμα του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, τονίζεται ότι οι απόδημοι Μακεδόνες ανά την υφήλιο θεωρούν «Ιερό καθήκον» να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δίκαια της Μακεδονίας. Εκφράζουν ακόμη την έντονη διαφωνία τους με την προώθηση σύνθετης ονομασίας και δηλώνουν ότι ποτέ δεν θα δεχτούν για την ΠΓΔΜ «οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία και παράγωγα του». Ενώ ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πριν επισφραγισθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα.

Οι απόδημοι Μακεδόνες που συμμετείχαν στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο ζητούν να καθιερωθεί η 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής (1916-1918) στην Ανατολική Μακεδονία.

Σημειώνουν, τέλος, ότι οι Καλάς, στο Πακιστάν, είναι απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εκφράζουν την υποστήριξη τους στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.

Πριν το παγκόσμιο συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων στη Φλώρινα έλαβε χώρα και  το 67ο ετήσιο συνέδριο της Παμμακεδονικής Αμερικής 9-11/7 στο Λιτόχωρο Πιερίας.

(www.panmacedonian.info)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.