«Γυριστή» την έκανε ο νεοφιλελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης και πήρε πίσω τα αρχικά σχέδιά του για άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές τον χρόνο. Στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή μεταφέρεται στις τοπικές Αρχές η απόφαση για το πόσες Κυριακές θα ανοίγουν τα καταστήματα.

Συγκεκριμένα, την προαιρετική λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων (έως 250 τετραγωνικά μέτρα) έως και 52 Κυριακές τον χρόνο με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη προβλέπει η συμβιβαστική λύση, στην οποία κατέληξαν τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα θα ανοίγουν επτά Κυριακές τον χρόνο, κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και τις περιόδους των εκπτώσεων.

Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες προβλέπεται ότι τα καταστήματα έως 250τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν, αν το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες, να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου. Ο αντιπεριφερειάρχης (ο δήμαρχος στην περίπτωση της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά) σε διάστημα δύο μηνών από την ψήφιση του νόμου μπορεί να εκδώσει απόφαση που θα ορίζει πόσες Κυριακές θα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά τα καταστήματα στην περιοχή του. Αν δεν εκδοθεί απόφαση εντός του διμήνου, τότε οι έμποροι θα είναι ελεύθεροι να λειτουργούν τα καταστήματα όσες Κυριακές θέλουν. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υποστήριξε ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν μετά την κυριακάτικη λειτουργία, με τον Κ. Χατζηδάκη να δηλώνει ότι με τη ρύθμιση δεν θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Θαν. Σκορδάς επικαλέστηκαν μελέτη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μπορεί να δημιουργήσει έως και 30.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο του εμπορίου. Κατά την ίδια μελέτη, η ενίσχυση του ανταγωνισμού θα προσφέρει όφελος περί τα 309.000.000 ετησίως για τους καταναλωτές. Οι υπολογισμοί του ΟΟΣΑ στηρίζονται στην αναμενόμενη αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών.

Με το σχέδιο νόμου θεσπίζονται άλλες δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι πέρα από τις τακτικές, οι οποίες παραμένουν. Οι τακτικές εκπτώσεις θα γίνονται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα είναι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.