Υπόσχεση Αδωνη Γεωργιάδη ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά προσλήψεις

ΕΣΥ: Συγχωνεύσεις νοσοκομείων το καλοκαίρι και 1.250 μετακινήσεις ως το τέλος του 2013

Ξεκινούν οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Χίλιοι διακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι αναμένεται να μεταπηδήσουν σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα απ’ αυτό στο οποίο εργάζονταν μέχρι σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ως το τέλος του τρέχοντος έτους 1.250 υγειονομικοί θα πρέπει να καλύψουν κενά δημοσίων νοσοκομείων. «Αλλοι τόσοι», είπε, «θα μετακινηθούν το 2014», τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά «αν το πρόγραμμα των μετακινήσερων κινηθεί γρήγορα μπορεί να γίνουν κάποιες προσλήψεις».

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι οι οργανικές θέσεις που θα εγκαταλειφθούν καταργούνται και ότι η μετακίνηση θα γίνει μέσα από τη διαθεσιμότητα. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος του χώρου της Υγείας θα τεθεί σε διαθεσιμότητα για έναν, το πολύ δύο μήνες, και στη συνέχεια θα μεταβεί στο νέο πόστο. Ενώ θα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, θα πληρώνονται με το 75% του μισθού τους. Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης δεν απάντησε αν οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις θα απολέσουν εργασιακά ή άλλα δικαιώματα. «Ο,τι ισχύει για όλη την άλλη κινητικότητα, θα ισχύσει και εδώ» είπε. Το σχετικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Υγείας σε περίπου δύο εβδομάδες.

Όχι ξένοι μάνατζερ στον ΕΟΠΥΥ

Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «δεν κλείνει, δεν καταρρέει, δεν φτιάχνουμε καινούργιο», ενώ διέψευσε τις φήμες που μιλούν για τοποθέτηση ξένων μάνατζερ στον Οργανισμό. «Αυτή είναι εισήγηση της Task Force, δεν είναι νόμος του ελληνικού κράτους, δεν αποτελεί δέσμευση της ελληνικής πολιτείας. Ακούμε τις συμβουλές των ξένων εμπειρογνωμόνων. Είναι εδώ για να μας προτείνουν ιδέες» σχολίασε ο υπουργός Υγείας.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι στον ΕΟΠΥΥ έχει χαθεί ο έλεγχος και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο. «Πρέπει να λειτουργεί όπως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δαπανών και τον καθορισμό των κανόνων της αγοράς» επανέλαβε. Πρόσθεσε δε ότι στις προτεραιότητές τους είναι επίσης η ταχύτατη πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αλλαγές σε επίπεδο διοικήσεων

Στην τοποθέτηση νέων διοικητών σε περίπου 20 «ακέφαλα» νοσοκομεία προχωρεί στις αρχές της προσεχής εβδομάδας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, ο υπουργός θα κάνει αλλαγές, σε επίπεδο διοικήσεων, και σε άλλα νοσοκομεία. Στις Υγειονομικές Περιφέρειες δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές προσώπων.

Για την Υγειονομική Διάταξη που αφορά τις ιερόδουλες οροθετικές, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Δεν αδιαφορούμε για τις ενστάσεις των οργανώσεων. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στο κομμάτι της δημοσιοποίησης των φωτογραφιών, διότι στο παρελθόν έγιναν λάθη στο κομμάτι της δημοσιοποίησης». Επίσης, κατηγόρησε την πρώην υφυπουργό κυρία Φωτεινή Σκοπούλη επειδή «κατήργησε τη διάταξη και δεν την αντικατέστησε».

Από την πλευρά της, η αρμόδια υφυπουργός κυρία Ζέττα Μακρή είπε ότι «με τον ίδιο σεβασμό που πρέπει να στέκεσαι απέναντι στον οροθετικό, δηλαδή να μην τον διαπομπεύεις, πρέπει να στέκεσαι και δίπλα στην κοινωνία, δηλαδή να την προστατεύεις».

 

Φυντανίδου Ελενα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.