Κατά πλειοψηφία εξελέγη στη θέση του Ε' αντιπροέδρου της βουλής ο Γ.ΔριβελέγκαςΜε ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, εξελέγη στη θέση του Ε’ αντιπροέδρου της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας. Επί 220 ψηφισάντων, ο κ.Δριβελέγκας έλαβε 137 θετικές ψήφους, ενώ υπήρξαν επίσης, 79 λευκά ψηφοδέλτια και τέσσερα άκυρα.

Η εκλογή του κ. Δριβελέγκα, έγινε με ειδική ερμηνεία του Κανονισμού, ο οποίος προβλέπει πως η θέση αυτή ανήκει στη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι η θέση αυτή ανήκει σε κόμμα της αντιπολίτευσης και όχι στο ΠΑΣΟΚ που ανήκει πλέον στην κυβερνητική πλειοψηφία, «καθώς ο κανονισμός στο άρθρο 6 το αναφέρει ρητά».

Η ερμηνεία που δόθηκε εκ μέρους της ΝΔ (Μ. Βορίδης), του ΠΑΣΟΚ (Ε. Βενιζέλος) και του Προεδρείου (Χρ. Μαρκογιαννάκης), ήταν πως ο Κανονισμός αντιστοιχίζει τις θέσεις του τετάρτου, πέμπτου, έκτου και εβδόμου αντιπροέδρου, στα κόμματα της Βουλής με βάση την εκλογική τους δύναμη – και πως η αναφορά του σε “κόμμα της αντιπολίτευσης”, αντανακλά απλώς την παράδοση των μονοκομματικών κυβερνήσεων που έχει πλέον ανατραπεί.

Στη βάση αυτή, η Χρυσή Αυγή αναρωτήθηκε “ποιος είναι ο έβδομος αντιπρόεδρος της Βουλής”, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Η πλειοψηφία τόνισε πως η δική της ερμηνεία του Κανονισμού, βρίσκεται σε αντιστοίχιση και με τα προηγούμενα των κυβερνήσεων συνεργασίας της περιόδου 1989-1990.

Αντίστροφα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια του Νότη Μαριά, σημείωσαν πως ο βουλευτής τους, Γιάννης Δημαράς, έλαβε τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ακριβώς με κυριολεκτική ερμηνεία του Κανονισμού.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αναβληθεί η εκλογή αντιπροέδρου και να προσφύγει η Ολομέλεια στις συμβουλευτικές υπηρεσίες της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, τέθηκε σε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως και απορρίφθηκε.

Κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκαν τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η Δημοκρατική Αριστερά.

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.