Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ένταση για την εκλογή του Ε’ αντιπροέδρου της Βουλής

10 Ιουλίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Κατά πλειοψηφία εξελέγη στη θέση του Ε' αντιπροέδρου της βουλής ο Γ.ΔριβελέγκαςΜε ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, εξελέγη στη θέση του Ε’ αντιπροέδρου της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δριβελέγκας. Επί 220 ψηφισάντων, ο κ.Δριβελέγκας έλαβε 137 θετικές ψήφους, ενώ υπήρξαν επίσης, 79 λευκά ψηφοδέλτια και τέσσερα άκυρα.

Η εκλογή του κ. Δριβελέγκα, έγινε με ειδική ερμηνεία του Κανονισμού, ο οποίος προβλέπει πως η θέση αυτή ανήκει στη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι η θέση αυτή ανήκει σε κόμμα της αντιπολίτευσης και όχι στο ΠΑΣΟΚ που ανήκει πλέον στην κυβερνητική πλειοψηφία, «καθώς ο κανονισμός στο άρθρο 6 το αναφέρει ρητά».

Η ερμηνεία που δόθηκε εκ μέρους της ΝΔ (Μ. Βορίδης), του ΠΑΣΟΚ (Ε. Βενιζέλος) και του Προεδρείου (Χρ. Μαρκογιαννάκης), ήταν πως ο Κανονισμός αντιστοιχίζει τις θέσεις του τετάρτου, πέμπτου, έκτου και εβδόμου αντιπροέδρου, στα κόμματα της Βουλής με βάση την εκλογική τους δύναμη – και πως η αναφορά του σε “κόμμα της αντιπολίτευσης”, αντανακλά απλώς την παράδοση των μονοκομματικών κυβερνήσεων που έχει πλέον ανατραπεί.

Στη βάση αυτή, η Χρυσή Αυγή αναρωτήθηκε “ποιος είναι ο έβδομος αντιπρόεδρος της Βουλής”, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Η πλειοψηφία τόνισε πως η δική της ερμηνεία του Κανονισμού, βρίσκεται σε αντιστοίχιση και με τα προηγούμενα των κυβερνήσεων συνεργασίας της περιόδου 1989-1990.

Αντίστροφα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δια του Νότη Μαριά, σημείωσαν πως ο βουλευτής τους, Γιάννης Δημαράς, έλαβε τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ακριβώς με κυριολεκτική ερμηνεία του Κανονισμού.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αναβληθεί η εκλογή αντιπροέδρου και να προσφύγει η Ολομέλεια στις συμβουλευτικές υπηρεσίες της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, τέθηκε σε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως και απορρίφθηκε.

Κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκαν τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η Δημοκρατική Αριστερά.

ΕΘΝΟΣ

This entry was posted on Τετάρτη, 10 Ιουλίου, 2013 at 20:38 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply