Έως αύριο το πρωί της Τετάρτης είναι πιθανόν να έχει φύγει το “μαύρο” από τις οθόνες των τηλεθεατών που έβλεπαν ΕΡΤ μιας και η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή, προκρίνει τη λύση της εκπομπής σήματος από τις ψηφιακές συχνότητες της Digea μέσα από τα στούντιο της Παιανίας του Νίνο Ελματζόγλου.

Το πρόγραμμα θα αντληθεί από τη δεξαμενή του πλούσιου αρχειακού υλικού του ιδιοκτήτη του στούντιο και διαρρέεται ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί κανένας δημοσιογράφος της ΕΡΤ, μόνο οι τεχνικοί της ιδιωτικής εταιρείας. Η ενημέρωση θα περιοριστεί στη μετάδοση κρόουλ παράλληλα με το υπόλοιπο πρόγραμμα. Αυτά όμως αρχικά, γιατί αν στην πορεία υπάρξει εξέλιξη και συμφωνία με τους εργαζομένους, το μεταβατικό εγχείρημα θα μετακομίσει στο Ραδιομέγαρο για να παραδώσει σκυτάλη τον Σεπτέμβριο στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες.

Το στούντιο από το οποίο θα εκπέμψει η Νέα Ελληνική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, με τη μεταβατική της μορφή, ανήκει στους αδελφούς Χρίστο και Νίνο Ελματζόγλου, ιδιοκτήτες της εταιρείας «Τηλεοπτικαί Επιχειρήσεις Α.Ε», στην οποία έχουν μετοχές από το 2007 –μετά την άδεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού- οι εκδοτικές εταιρείες «Πήγασος» του Φώτη Μπόμπολα και ο ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη.

Θυμίζουμε ότι τα στούντιο της Παιανίας, συνιστούσαν τη δεκαετία του ’90 μια μεγάλη επένδυση, έχει φιλοξενηθεί για χρόνια το Mega, ενώ το 1999 γυρίστηκε εκεί ο “Μεγάλος Αδελφός” του ΑΝΤ1. Ο λόγος για τον οποίο οι δύο εκδοτικές εταιρείες (Πήγασος και ΔΟΛ) είχαν ζητήσει προ 6ετίας την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι προφανής: Για να μην διακινδυνεύσουν να κατηγορηθούν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά μιας και έχουν επίσης τις εταιρείας Άνωση (Πήγασος) και ΑΤΑ Studio (ΔΟΛ). Ωστόσο το στούντιο ανήκει 100% στον Ν.Ελματζόγλου ενώ με το εγχείρημα δεν έχουν σχέση οι δύο μεγαλοεκδότες.

Δεν αποκλείεται το κανάλι, στο μεταβατικό στάδιο να εκπέμψει μέσα από την συχνότητα του Alter, όπου υπάρχει όλος ο εξοπλισμός.

Πάντως έξω από τα στούντιο της Παιανίας βρίσκονταν χθες το απόγευμα ένα βαν του ΟΤΕ, δύο περιπολικά – για τον φόβο των Ιουδαίων – και εντός γνωστός σκηνοθέτης της ιδιωτικής τηλεόρασης, ο οποίος είχε θέση ΠΕΘ στην ΕΡΤ και επίσης ένας τεχνικός διευθυντής εταιρείας που προμηθεύει τους τηλεοπτικούς σταθμούς με τεχνολογικό υλικό. Τέλος “πόρτα” έφαγε χθες η κυβέρνηση από το Ελληνικό Κέντρου Κινηματογράφου, στο οποίο έκανε κρούση προκειμένου να αγοράσει πρόγραμμα για το νέο μεταβατικό φορέα.

Νέο πακέτο προτάσεων

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ και των δημοσιογράφων με θέμα τη συζήτηση επί των προτάσεων Καψή για θέματα αποζημιώσεων και αναγνώρισης προϋπηρεσίας των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Σημεία-κλειδιά για αποζημιώσεις και προσλήψεις

– Σε ό,τι αφορά το εάν η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τη συνολική προϋπηρεσία του κάθε εργαζόμενου από την πρώτη ημέρα απασχόλησης στην ΕΡΤ, ανεξαρτήτως είδους σύμβασης και ανεξαρτήτως του αν η προϋπηρεσία αυτή είχε αναγνωριστεί για μισθολογική εξέλιξη, σημειώνεται πως υπογράφηκε χθες τροποποίηση της ΚΥΑ, ώστε ο υπολογισμός των αποζημιώσεων να γίνεται κατ΄ εφαρμογή του ν. 4024/2011 και για δημοσιογράφους της ΚΥΑ 2/17805/0022.

– Δηλαδή για το μόνιμο/τακτικό προσωπικό με βάση των πρώτη ημέρα πρόσληψης και για εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου (ΣΙΑΧ) με βάση το ΠΔ 164/2004, λαμβάνεται υπόψη προϋπηρεσία από την πρώτη ημέρα της συμβάσεως αυτής (εκάστοτε τελευταίας) συν οιοσδήποτε άλλος χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται στη σύμβαση αυτή.

– Αναφορικά με το μεταβατικό σχήμα, για την επιλογή των 2.000 εργαζομένων θα υπάρξει πρόβλεψη για προτίμηση υποψηφίων με προϋπηρεσία στην ΕΡΤ κατά την τελευταία 2/3ετία και ο καθορισμός των ειδικοτήτων θα γίνει βάσει οργανογράμματος. Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος θα αναφέρονται αριθμός ανά ειδικότητα.

– Στους 2.000 περιλαμβάνονται και οι 153 εργαζόμενοι των Μουσικών Συνόλων.

– Οι περιφερειακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν και κατά το μεταβατικό στάδιο, με τον τελικό αριθμό να καθορίζεται βάσει του οργανογράμματος.

– Στις μεταβατικές συμβάσεις οι αποδοχές θα καθοριστούν με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία για το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου (ν. 4024/2011). Η προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψη για την κατάταξη στο εκάστοτε μισθολογικό κλιμάκιο (προϋπηρεσία με την έννοια της εργασιακής εμπειρίας).

Τέλος, στο ερώτημα τέλος πως θα διασφαλιστεί η συμμετοχή των εργαζομένων της ΕΡΤ στο πρόγραμμα κινητικότητας (κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότησης) ενώ θεωρούνται για την κυβέρνηση ήδη απολυμένοι, διευκρινίζεται ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για νομοθετική ρύθμιση.

Antinews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.