Μορφωμένοι και νέοι, μπήκαν μέσω ΑΣΕΠ για να βρουν ένα μισθό

Με αξιόλογο μορφωτικό επίπεδο, στις περισσότερες περιπτώσεις νεαρής ηλικίας, οι οποίοι πάντως προσελήφθησαν με διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες και των οποίων η μετάταξη στην ΕΛ.ΑΣ. θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της πόλης. Αυτό είναι το προφίλ των εργαζόμενων στη Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας, αλλά και στις άλλες πόλεις της χώρας σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της Αθήνας όπως και ενός εκ των εκπροσώπων τους. Για τους συνολικά 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς της χώρας που προγραμματίζεται μέσα στο επόμενο διάστημα μήνες να τεθούν σε διαθεσιμότητα η αγωνία έχει μόλις ξεκινήσει.

«Κατ’ αρχάς η μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί ένα πλήγμα τόσο στο κύρος όσο σε αυτό καθαυτό τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συζητάμε για ανάδειξη του ρόλου της και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και την ίδια στιγμή αφαιρούμε πολύτιμα στελέχη» σχολιάζει ο κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος, αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, η δημοτική αστυνομία της Αθήνας είχε υπάρξει σε γενικές γραμμές πετυχημένη στα καθήκοντα της. «Μόνο μέσα στο 2012 είχε κατάσχει περίπου 20 τόνους εμπορευμάτων που προορίζονταν να πωληθούν λαθραίως. Ελέγχει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, φροντίζει για ζητήματα, όπως η ελεγχόμενη στάθμευση, ακόμα και οι συνταξιούχοι του δήμου απογράφηκαν από τη δημοτική αστυνομία» σχολιάζει ο κ. Αναγνωστόπουλος ενώ στην ερώτηση για το αν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες του δήμου εμφανίζεται κατηγορηματικός.

«Τέτοιο θέμα δεν ετέθη από κανέναν ως τώρα, οι πληροφορίες από την κυβέρνηση μιλάνε για μετάταξη στην ΕΛ.ΑΣ. Επίσης τουλάχιστον όσον αφορά τον δήμο της Αθήνας θεωρούμε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι απαραίτητοι στα πόστα που είναι τοποθετημένοι. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αστυνομικών προσελήφθησαν από το 2004 και μετά, με διαφανείς συνθήκες και ως αποτέλεσμα της αύξησης των αρμοδιοτήτων που δόθηκαν στους δήμους. Εγώ θεωρώ πως θα μπορούσε να συμβεί το ανάποδο, δηλαδή να παραχωρηθούν κάποιες αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ., όχι φυσικά εκείνες που έχουν να κάνουν με το βαρύ έγκλημα, στη δημοτική αστυνομία» αντιτείνει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

«Καμία διαβεβαίωση για μετάταξη»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών της Αθήνας κ. Θάνο Τάτση, στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας εργάζονται ως δημοτικοί αστυνομικοί περίπου 1.000 άτομα. «Από αυτούς περίπου 800 είναι πτυχιούχοι ανώτερης ή ανώτατης σχολής. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι 35 έτη, ενώ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές τους είναι περίπου στα 800 – 850 ευρώ. Η συντριπτική πάνω από 95% έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Πρόκειται για μόνιμους υπαλλήλους που προσελήφθησαν ως τέτοιοι, όχι για συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν στην πορεία» λέει ο κ. Τάτσης.

«Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία διαβεβαίωση ότι απλώς θα μεταταχθούμε στην ΕΛΑΣ. Έχουμε ακούσει για διαθεσιμότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι συνάδελφοι θα ενταχθούν σε μια δεξαμενή, από την οποία όσοι κριθούν υπεράριθμοι ή ακατάλληλοι να αξιοποιηθούν θα χάσουν τη δουλειά τους» σχολιάζει ο κ. Τάτσης ο οποίος παράλληλα προαναγγέλλει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων από τους συνάδελφους του .

Πουλιόπουλος Γιώργος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.