Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) κατασκόπευε την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ τοποθέτησε κοριούς στα γραφεία της ΕΕ στην Ουάσιγκτον και διείσδυσε στο δίκτυο υπολογιστών της.

Κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των Βρυξελλών έγιναν επίσης στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.

Οι πληροφορίες του SPIEGEL αποδεικνύουν ότι η NSA, όχι μόνο διεξήγαγε online παρακολουθήσεις ευρωπαίων πολιτών, αλλά επίσης έβαλε στο στόχαστρο συγκεκριμένα κτίρια θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πληροφορίες προέρχονται από απόρρητα έγγραφα που έκανε γνωστά ο πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν. Ένα «άκρως απόρρητο» έγγραφο του 2010 περιγράφει πώς η μυστική υπηρεσία επιτέθηκε στην ευρωπαϊκή διπλωματική αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον.

Το έγγραφο δείχνει ότι εκτός από την εγκατάσταση κοριών στο κτίριο στο κέντρο της Ουάσιγκτον, είχαν διεισδύσει και στο δίκτυο υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό, οι Αμερικανοί ήταν σε θέση να έχουν πρόσβαση σε συζητήσεις που γίνονταν κατ’ ιδίαν, καθώς και σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εσωτερικά έγγραφα.

Οι επιθέσεις σε θεσμικά όργανα της ΕΕ αποκαλύπτουν μία άλλη διάσταση στο ευρύ πεδίο των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της NSA. Εδώ και αρκετές εβδομάδες, νέα στοιχεία για το Prism και άλλα προγράμματα παρακολούθησης έχουν αρχίσει να έρχονται στο φως από τον Σνόουντεν. Έχουν προκύψει επίσης λεπτομέρειες σχετικά με ένα παρόμοιο πρόγραμμα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, της GCHQ, με την ονομασία Tempora, με το οποίο παρακολουθούνται παγκόσμιες τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις.

Τα έγγραφα του SPIEGEL δείχνουν ότι η εκπροσώπηση της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη δέχθηκε επίθεση με έναν τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο παρακολούθησης που διεξήχθη στα γραφεία της στην Ουάσιγκτον. Ένα έγγραφο της NSU με ημερομηνία από τον Σεπτέμβριο του 2010 κατονομάζει ρητά τους Ευρωπαίους ως «στόχο».

Τα έγγραφα δείχνουν επίσης ότι η αμερικανική μυστική υπηρεσία ήταν υπεύθυνη για μια ηλεκτρονική επιχείρηση υποκλοπών στις Βρυξέλλες. Πριν από πέντε χρόνια σχεδόν, οι εμπειρογνώμονες ασφαλείας της ΕΕ παρατήρησαν πολλές τηλεφωνικές κλήσεις που είχαν ως στόχο προφανώς το απομακρυσμένο σύστημα συντήρησης στο κτίριο Justus Lipsius, όπου βρίσκεται το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι κλήσεις έγιναν σε αριθμούς που ήταν πολύ κοντά με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν για την απομακρυσμένη διαχείριση του τηλεφωνικού συστήματος του κτιρίου.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας κατάφεραν να εντοπίσουν  τις κλήσεις προς το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο προάστιο των Βρυξελλών Evere. Μια ακριβής ανάλυση έδειξε ότι οι επιθέσεις στο σύστημα τηλεπικοινωνιών είχαν προέλθει από ένα κτιριακό συγκρότημα που βρισκόταν ξεχωριστά από το υπόλοιπο αρχηγείο του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιήθηκε από τους εμπειρογνώμονες της NSA.

Η έρευνα του εξ αποστάσεως συστήματος συντήρησης έδειξε ότι είχε κληθεί αρκετές φορές από αυτό ακριβώς το συγκρότημα του ΝΑΤΟ. Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ διαθέτει δωμάτια στο κτίριο Justus Lipsius, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τους υπουργούς της ΕΕ. Έχουν, επίσης, συνδέσεις τηλεφώνου και Internet στη διάθεσή τους.

spiegel.de

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.