ΠΡΩΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ

180 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της ανεργίαςΜικρή ανάσα για την ελληνική οικονομία, αποτελεί η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας, ειδικά των νέων.

Από το ποσό των περίπου 6 δις ευρώ που συμφωνήθηκε για όλη την Ευρώπη, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει περί τα 180 εκατ. ευρώ για δράσεις αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων έως 29 ετών μέσω προγραμμάτων απασχόλησης.

Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε τα 6 δις που, ωστοσο, μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία που έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Υπενθυμίζεται ότι η ανεργία των νέων στη χώρα μας ξεπερνά το 60%.

Όπως εκτιμάται η δόση για την Ελλάδα θα έρθει τους επόμενους μήνες και σ’ αυτή θα πρέπει να προσθέτουν άλλα 6 εκατ. ευρώ που θα εκταμιευθούν στις αρχές του επόμενου χρόνου από το “πρόγραμμα απασχόλησης νέων”, το οποίο αφορά χώρες με ποσοστά άνω του 25% σ΄ αυτές τις ηλικίες. Ωστόσο, εκφράζονται ήδη οι πρώτες ενστάσεις για το ύψος της χρηματοδότησης αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, η Ιταλία θα πάρει 1.5 δισ. για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής (που είχε ως θέμα την αυξανόμενη ανεργία στην ευρωζώνη) διαπιστώθηκε πως, πέραν των παραπάνω κονδυλίων, απαιτείται τόνωση της ρευστότητας των αδύναμων οικονομιών.
Για τον λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Απ΄αυτή την παράμετρο η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει σε 10 εκατ. ευρώ επιπλέον.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.