Κάτω 400 – 500 μόρια σε Πολυτεχνικές, κάτω από 19.000 μόρια οι Ιατρικές – Κάτω από 10 το 51,89% στα Αρχαία – Ο εξεταστικός χάρτης σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Πανελλαδικές: Σημαντική πτώση βάσεων στα ΑΕΙ - Μόλις 5, 7% οι αριστούχοι - Οι πίνακες με τις επιδόσεις των υποψηφίων

Επιβεβαιώνεται και από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας η εικόνα γενικής πτώσης των βάσεων, εκτός των χαμηλόβαθμων τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου των νομικών και ανθρωπιστικών σπουδών και αρκετών τμημάτων ΤΕΙ της περιφέρειας.

Εφέτος ωστόσο καταγράφεται και ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο από την εξεταστική διαδικασία: Μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς εφέτος παρατηρήθηκε μια συνολική μείωση της τάξης του 4,6% των ατόμων που προσήλθαν να εξεταστούν σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Στη Θεωρητική κατεύθυνση ειδικά οι υποψήφιοι εφέτος ήταν 7% λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι, ενώ και στην Τεχνολογική κατεύθυνση ήταν 5% λιγότεροι από πέρυσι. Μόνο στη Θετική κατεύθυνση εφέτος υπήρξε άνοδος της τάξης του 2,5% στον πληθυσμό των υποψηφίων.

Συγκεκριμένα, στις εξετάσεις προσήλθαν 80.958 υποψήφιοι, ενώ το 2012 είχαν προσέλθει 84.837 υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι που πέτυχαν βαθμολογίες μεταξύ 18-20 ανέρχονται σε 4.651, δηλαδή το 5,7% των υποψηφίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτω από 10 στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας έγραψε το 12,99% των υποψηφίων, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Θεωρητικής Κατεύθυνσης το 51,89% των υποψηφίων, στο μάθημα της Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης το 26,42% των υποψηφίων και στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης το 25,81% των υποψηφίων.

Πιο συγκεκριμένα:

– Για τις Οικονομικές σχολές διαγωνίστηκαν εφέτος 10% λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι κάτι που όπως αναφέρει ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των στοιχείων που δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας κ. Γ. Χατζητέγας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε εντυπωσιακή πτώση των βάσεων στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Κι αυτό γιατί από τη μια πλευρά οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν ήταν λιγότεροι και από την άλλη πλευρά οι επιδόσεις τους ήταν χειρότερες από πέρυσι, στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής παιδείας. Η πτώση των βάσεων στο 5ο επιστημονικό πεδίο μπορεί σε κάποια τμήματα να ξεπεράσει τα 1.000 μόρια, ενώ μεγάλη θα είναι η πτώση βάσεων και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

– Όπως λέει ο κ. Χατζητέγας εφέτος λείπουν πολλοί υποψήφιοι από τις «κλάσεις» των αρίστων σε όλες τις κατευθύνσεις. Έτσι, όλες οι περιζήτητες σχολές της χώρας, δηλαδή Νομικές, Ιατρικές και οι υψηλού ενδιαφέροντος Πολυτεχνικές θα έχουν σημαντική πτώση των βάσεων τους. Μόνο η Νομική Σχολή Κομοτηνής όπου εφέτος μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των εισακτέων είναι πιθανόν να παρουσιάσει αύξηση της βάσης εισαγωγής της.

– Πιθανότατο είναι τελικά εφέτος οι Ιατρικές σχολές της χώρας να πέσουν εφέτος κάτω από 19.000 μόρια (κάτι που τα τελευταία χρόνια κινείται δεν έχει γίνει). Το 2002 ήταν η τελευταία χρονιά που η Ιατρική Σχολή Αθηνών είχε πέσει στα 18.835 μόρια.

– Στις πολυτεχνικές σχολές η πτώση των βάσεων θα είναι εντυπωσιακή. Ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται πτώση των βάσεων που αναμένεται να ξεπεράσει τα 400-500 μόρια (Πολιτικοί Μηχανικοί – Μηχανικοί Υπολογιστών).

– Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Νομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών είναι το μόνο πεδίο στο οποίο πιθανότατα θα υπάρξει άνοδος κι αυτή στις σχολές που δέχονται υποψήφιους από 12.000- 13.000 μόρια. Κάτι που θα καταγραφεί βέβαια στους βαθμολογικούς «πυθμένες» όλων των επιστημονικων πεδίων, όπου στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι πτώσεις των βάσεων απλά δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακές.

Στα ΤΕΙ διαφορετική εικόνα

Τα παραπάω συμπεράσματα ωστόσο αφορούν την κίνηση των βάσεων στα Πανεπιστήμια. Στα ΤΕΙ αναμενεται στην περιφέρεια άνοδος των βάσεων κυρίως λόγω της μείωσης τμημάτων. Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών επιστημών ωστόσο αναμένεται, όπως λέει ο κ. Χατζητέγας, κι εδώ γενική πτώση βάσεων.

Τα μαθήματα της αποτυχίας

«Κάτω από τη βάση» (από 0, έως 9,9) έγραψε στα Μαθηματικά Τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 ένα ποσοστό 78,04%, στη Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης 2 ένα ποσοστό 71,96%, στην Ιστορία Γενικής παιδείας το 60,12%, στα Μαθηματικά Τεχνολογικής κατεύθυνσης 1 το 57,80%, στα Αρχαία ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης το 51,89%, στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον το 51,01%, στα Μαθηματικά Θετικής κατεύθυνσης το 47,01%.

Τα μαθήματα της επιτυχίας

Στην κατηγορία των αριστούχων (από 18 έως 20), κατατάσσεται εφέτος ένα ποσοστό 42,66% στη Φυσική Γενικής παιδείας, ένα ποσοστό 29,67% στην Χημεία- Βιοχημεία Τεχνολογικής κατεύθυνσης 1, ένα ποσοστό 28,23% στην Ηλεκτρολογία της Τεχνολογικής κατεύθυνσης 1, ένα ποσοστό 22,64% στην Βιολογία Θετικής κατεύθυνσης, ένα ποσοστό 22,26% στη Χημεία Θετικής κατεύθυνσης.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης στη δημοσιότητα όλα τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις επιδόσεις των εφετινών υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στους πίνακες που ακολουθούν περιγράφονται σε ποσοστά οι επιδόσεις των εφετινών υποψηφίων, τα μαθήματα της «επιτυχίας» και τα μαθήματα της «αποτυχίας», που διαμορφώνουν τον εφετινό εξεταστικό χάρτη για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.