bullyingΕκτενές ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα που έχει προκαλέσει πόνο και κακουχίες σε όλη τη χώρα δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Σε μία κοινωνία, όμως όπου ο θεσμός της οικογένειας αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, τα παιδιά σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη αυτής της κρίσης. Στο Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής στην Εκάλη ο Βρετανός δημοσιογράφος συναντά τρία αδέρφια επτά, οκτώ και εννέα ετών τα οποία επισκέπτονται οι γονείς τους κάθε Σαββατοκύριακο.

Τα 80 από τα 100 παιδιά που φιλοξενούνται σε ένα ίδρυμα, βρίσκονται εκεί επειδή οι γονείς τους δεν μπορούσαν να τους παρέχουν ούτε τα βασικά, λέει το ρεπορτάζ. Το 10% των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπα με την πείνα, ενώ υπάρχουν συχνές αναφορές εκπαιδευτικών για υποσιτισμένα παιδιά ή μαθητές που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό.
Παραθέτοντας ορισμένα στοιχεία για το πώς η κρίση επηρεάζει τους ανήλικους στην Ελλάδα το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 10% των παιδιών φέρονται να είναι στα πρόθυρα της πείνας, ενώ δάσκαλοι έχουν αναφέρει πως δεν πραγματοποιούν το μάθημα της φυσικής αγωγής καθώς μαθητές τους είναι υποσιτιζόμενοι μέχρι του βαθμού να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχιζόμενη ύφεση, στην υψηλή ανεργία, στη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 30% και στους αυξημένος φόρους.

Στο Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής, ο 9χρονος Νίκος Ελεφθεριάδης μου προσέφερε ένα κομμάτι κέικ, γράφει ο Ιαν. Όταν τον ρώτησα πώς είναι, μου απάντησε με ένα ειρωνικό και ντροπαλό χαμόγελο: Είμαι τόσο σκληρός, όσο ένα ξύλο.

Οι γονείς του, η Όλγα και ο Αλέξανδρος έφτασαν στο Ίδρυμα προκειμένου να πάρουν τα τρία μεγαλύτερα παιδιά τους σπίτι, για το Σαββατοκύριακο. Και οι δύο έχασαν τη δουλειά τους πριν από δύο χρόνια, και έκτοτε είναι άνεργοι, αναφέρει το ρεπορτάζ. Με πέντε παιδιά, η Όλγα και ο Αλέξανδρος προσπαθούν να επιβιώσουν παίρνοντας 400 ευρώ το μήνα ως επίδομα και δουλεύοντας σε περιστασιακές δουλειές, με μαύρα χρήματα. Με αυτά τα χρήματα προσπαθούν να ζήσουν και τα δύο μικρότερα παιδιά τους.

Και αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα στην Ελλάδα της κρίσης, αναφέρει ο δημοσιογράφος. Σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων είναι άνεργοι, όπως επίσης τα δύο τρίτα των νέων, κάτω των 25 ετών, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ. Και όσοι δουλεύουν ακόμα, ωστόσο, παλεύουν να επιβιώσουν. Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 30% μέσα σε τέσσερα χρόνια και νέοι φόροι επιβάλλονται στην Ελλάδα, προκειμένου να παραμείνει στο ευρώ.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως στην Ελλάδα η ιδέα της οικογένειας είναι κεντρική στον καθημερινό βίο, ωστόσο οι νεαροί σε ηλικία επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, με τη Daily Mail να σχολιάζει πως η χώρα «σταυρώνεται από την προσήλωση στο ευρώ». Ο πρώην διευθυντής του Ζαννείου επισημαίνει ότι δεν είναι στην ελληνική κουλτούρα ο χωρισμός των οικογενειών και ότι η κατάσταση είναι πολύ τραυματική για αυτές.

Το θετικό που έχει προκύψει από την κρίση, πάντως, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, είναι η αναβίωση των αξιών της κοινότητας και το πνεύμα αλληλεγγύης που αντικαθιστούν το κατεστραμμένο κράτος πρόνοιας. Αναφέρεται το παράδειγμα του Αμαρουσίου όπου ο δήμαρχος πρωτοστάτησε στο άνοιγμα ενός κέντρου υγείας για 6.000 ανασφάλιστους ασθενείς, συσσίτια, τράπεζες ρουχισμού και φαρμακείο με εθελοντές και δωριζόμενα φάρμακα.

www.koolnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.