Στην κόψη του ξυραφιού η τρικομματική κυβέρνηση

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις πυροδότησε η αδυναμία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να φτάσουν σε συμφωνία για το θέμα της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός συνασπισμός να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Ο πρωθυπουργός με διάγγελμά φάνηκε αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία και να μην οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σύμφωνα με όλες τις εμδείξεις η νέα κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από ανασχηματισμό θα στηριχτεί σε δύο κόμματα στη ΝΔ και το ΠαΣοκ.

Η ΔΗΜΑΡ φέρεται έτοιμη σύμφωνα με το Mega να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση, ρίχνοντας την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προσωπικά.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται έτοιμο να βάλει σε «παρένθεση» το ζήτημα της ΕΡΤ, με μία συμβιβαστική λύση για τη μεταβατική λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και να παραμείνει στην κυβέρνηση, υπό νέα προγραμματική συμφωνία, κανόνες λειτουργίας και πρόσωπα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, ενώ εκ των πραγμάτων οι εξελίξεις επισπεύδουν τον ανασχηματισμό.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης τηνΠέμπτη διήρκεσε μόλις μία ώρα, καθώς έγινε σαφές ότι από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ τουλάχιστον δεν μπορούσε να επέλθει συμφωνία στο θέμα της ΕΡΤ.

Ο Φώτης Κουβέλης προσήλθε στο ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά επιμένοντας στην επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στον μεταβατικό φορέα, με όλο το προσωπικό που εργάζονταν στην ΕΡΤ.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε εξουσιοδοτηθεί εξουσιοδοτήθηκε από την ΚΟ να χειριστεί ο ίδιος το λεπτό ζήτημα της ΕΡΤ, επιμένοντας στην άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από τον κ. Σαμαρά, δεν ικανοποίησε τον κ. Κουβέλη, αλλά από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος θεωρησε ότι η πρόταση για τη μεταβατική λειτουργία είναι τέτοια που «μας επιτρέπει να συζητήσουμε το μεγάλο θέμα: την επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας».

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέκης αναχώρησαν από το Μαξίμου προς τα γραφεία των κομμάτων τους και ακολούθησε πυρετός διαβουλεύσεων, στην Ιπποκράτους, στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και στο πρωθυπουργικό γραφείο όπου κλήθηκαν όλοι οι υπουργοί, πλην εκείνων της ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής.

Στο ΠΑΣΟΚ συνεδρίαση για δεύτερη φορά εντός της ημέρας η Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη συμμετοχή του Πολιτικού Συμβουλίου. Αντιστοίχως, στη ΔΗΜΑΡ συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα με την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Σε δηλώσεις του από την Αγίου Κωνσταντίνου, ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι «στη σύσκεψη δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος αναφορικά με την ΕΡΤ», καθώς και ότι η ΔΗΜΑΡ επανέφερε την πρότασή της για αναδιοργάνωση με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζόμενους, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Δεν πρόκειται για τυπικό ή διαδικαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία του ζητήματος. Το μαύρο στη ραδιοτηλεόραση ήταν συγκεκριμένη επιλογή, όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων. «Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτο ότι παρά την προσωρινή διαταγή, το μαύρο παραμένει στις οθόνες.

«Δεν επήλθε συμφωνία. Επέμενα, για τους λόγους που προανέφερα. Στο κάτω-κάτω σε τίποτα δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων» εάν γινόταν αποδεκτή η πρόταση της ΔΗΜΑΡ.

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ που γνώριζε με σαφήνεια. Προχώρησε και μάλιστα ερήμην των τεσσάρων υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό μαρτυρά συγκεκριμένη επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων» είπε ο κ. Κουβέλης συμπληρώνοντας: «Εμείς επιμένουμε δεν είναι δική μας ευθύνη που δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος».

Εξάλλου, από ώρα σε ώρα αναμένεται η απόφαση του τμήματος αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα κρίνει την «τύχη» της αίτησης της ΠΡΟΣΠΕΡΤ, με την οποία ζητάει να ανασταλεί η απόφαση που καταργεί την ΕΡΤ ΑΕ.

Στο θέμα της ΕΡΤ έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης που επιτρέπουν να συζητηθεί το μεγάλο θέμα της επαναθεμελίωσης της κυβερνητικής συνεργασίας, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κρατώντας σαφείς αποστάσεις σε σχέση με τη στάση του Φώτη Κουβέλη.

Ο Ευ.Βενιζέλος ήταν σαφής ότι τάσσεται κατά του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών -αν και όπως είπε δεν τις φοβάται-, αφήνοντας σαφώς ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση υπό νέο πλαίσιο ενώ κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει και αυτή. «Τρύπες στο νερό για να κερδίσουμε φευγαλέες εντυπώσεις», δεν κάναμε και δεν κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Φ. Κουβέλης: «Δεν επήλθε συμφωνία, η ευθύνη είναι της ΝΔ και του πρωθυπουργού»

Ευθύνες στην ΝΔ και τον πρωθυπουργό έριξε ο Φ. Κουβέλης για το ναυάγιο στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

«Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους, θέση που επανέλαβα. Δεν πρόκειται για τυπικό διαδιαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία. Το μάυρο στην τηλεόραση και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη πολιτική λογική. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Παρά τη διαταγή του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση αυτή δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαύρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Δεν επήλθε συμφωνία. Η αποδοχή αυτής της πρότασης δεν θα άλλαζε την ουσία των πραγμάτων, που είναι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η ΔΗΜΑΡ δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι’ αυτό λέμε ναι στη μεταρρύθμιση, αλλά όχι στην προσβολή της νομιμότητας. Η κυβέρνηση προχώρησε στην πράξη νομοθετικού περιεχόμενου παρότι γνώριζε την αντίθεσή μας, ερήμην τεσσάρων υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ. Αυτή είναι μια επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας της κυβέρνησης.

Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δε βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΝΔ δεν προσήλθε σε αυτή την κοινή βάση». Ακολούθησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ όπου δεν υπήρξε τελική απόφαση, ο Φ. Κουβέλης συνεχίζει συνομιλίες με κορυφαία στελέχη του κόμματος και την Παρασκευή στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί νεα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Β. Βενιζέλος: «Η κυβέρνηση χρειάζεται επαναθεμελίωση, καλούμε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει»

Κάλεσμα στη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συμμαχίας απήυθνε ο Β. Βενιζέλος, που είπε ότι στο ζήτημα της ΕΡΤ υπήρξε προσέγγιση:

«Η κατάσταση για τη χώρα, την οικονομία, τους πολίτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Εχει καταστεί δυστυχώς ξανά ιδιαίτερα κρίσιμη. Πριν από 15 μέρες βρεθήκαμε απέναντι σε ένα τεράστιο θεσμικό ζήτημα λόγω της μονομερούς πρωτοβουλίας της ΝΔ να κόψει το σήμα της ΕΡΤ, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση του ΠαΣοΚ. Αμέσως ζητήσαμε να επνέλθει το πρόγραμμα της ΕΡΤ σε όλες της τις συχνότητες, όπως επέβαλε και το ΣτΕ. Οι έλληνες πολίτες προσεβλήθηκαν. Αυτή τη στιγμή προέχει η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης.

Τίθεται ωστόσο ένα ευρύτερο ζήτημα κλειτουργίας της κυβέρνησης, εν μέσω κρίσης για να μποροέσουμε να διαπραγματευτούμε με τον επωφελέστερο τρόπο με τους εταίρους μας. Ζητήσαμε την λειτουργία της ΕΡΤ αμέσως με το σύνολο του προσωπικού της για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση με το νέο οργανόγραμμα. Ζητήσαμε βοήθεια τεχνικού συμβούλου από δίκτυα επιπέδου ΒΒC και αρμόδιου υφυπουργού που δεν προέρχεται από τη ΝΔ.

Εχουν γίνει βήματα, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Αποδέχεται ο πρωθυπουργός την άμεση λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και την άμεση επαναπρόσληψη 2000 εργαζομένων. Παρότι αυτό απέχει από την αρχική θέση μας, η μεταβατική κατάσταση που σας περιγράφω, μεν όλες τις εκπομπές και όλες τις συχνότητες, μας επιτρέπει να μιλήσουμε για το πολύ πιο μεγάλο θέμα που είναι η επαναθεμελίωση της κυβέρνησης.

Εχουμε δεχτεί ως ΠΑΣΟΚ το βάρος της κρίσης και αλαζονικές συμπεριφορές. Αυτό συνεχίζεται και τον τελευταίο χρόνο. Δεν μας ακούνε.

Αισθανόμαστε άσχημα όταν πρέπει να αγωνιζόμαστε για να αποδείξουμε ότι πρέπει να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή ως ναζιστική και ξενοφοβική. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν ασντικείμενο της επαναθεμελίωσης της διακυβέρνησης του τόπου.

Ζητούμε από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην διαδικασία επαναθεμελίωσης του προγράμματος και της συνεργασίας. Να λειτουργεί το κοινοβούλιο με σοβαρότητα. Το ερώτημα είναι αν προτεραιότητα της χώρας είναι οι πρόωρες εκλογές. Δε φοβόμαστε τις εκλογές. Αλλο οι δημοσκοπήσεις, άλλο η αστείρευτη δυναμική της δημοκρατικής παράταξης. Απέναντι στη δεξιά και την κομμουνιστική αριστερά». Ακολουθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος έλαβε εξουσιοδότηση νωρίτερα να διαπραγματευτεί με βάση το πλαίσιο που προτείνει το ΠαΣοΚ, δηλαδή να υπάρξει νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σχέδιο, οργανόγραμμα και αξιοκρατία και να έρθει το σχέδιο αυτό με νόμο στη Βουλή. Επίσης ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έλαβε εξουσιοδότηση από τους 28 βουλευτές του Κινήματος για να μην φύγει από την κυβέρνηση. Αν ένας εταίρος θέλει να φύγει από την κυβέρνηση δεν είναι δικό μας θέμα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Στη ΔΗΜΑΡ όμως επικράτησε η σκληρή γραμμή και ο κ. Φ. Κουβέλης προσήλθε στη σύσκεψη με πρόταση να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα και στον νέο οργανισμό που θα δημιουργηθεί να  προσληφθούν ξανά όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν εκ νέου προβληματισμό για τα περιθώρια ελιγμών του κ. Κουβέλη, με τη σκιά των πρόωρων εκλογών να επιστρέφει πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου στην περίπτωση που δεν γίνει δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία.

ΣΥΡΙΖΑ: Η τρικομματική κυβέρνηση καταρρέει

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της  αποτυχίας της πολιτικής της. Ήρθε η ώρα  το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου  να γίνει πραγματικότητα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.
«Δεν μπορεί για δέκατη μέρα να καταπατάται βάναυσα κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας. Τούτες τις ώρες δεν χωρούν ασάφειες και μισόλογα. Απαιτούνται καθαρές λύσεις», συνεχίζει  στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και μεταξύ των άλλων, τονίζει: «Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό. Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ αποτέλεσε την αφορμή για την συγκρότηση ενός πλειοψηφικού μετώπου που επιζητά να σταματήσει ο κατήφορος για τον τόπο  και αξιώνει σεβασμό στη δημοκρατία
».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ανταποκρινόμενος στις διαθέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην μεγάλη ανατροπή που θα ανοίξει το δρόμο στην ελπίδα» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες

Εληξε, στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην Αγίου Κωνσταντίνου, η κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, τις οποίες ενημέρωσε ο κ. Φώτης Κουβέλης για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της τρίτης συνάντησης σήμερα το βράδυ.

Στη συνεδρίαση παρεβρέθησαν επίσης, τα τέσσερα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ – οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκης, Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης και οι υφυπουργοί Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου και Υγείας κυρία Φ. Σκοπούλη – καθώς και οι κκ Τέλης Σαμαντάς, Κ. Σπυρόπουλος, Γ. Μπράμος, στελέχη της ΔΗΜΑΡ που είχαν αναλάβει θέσεις ευθύνης στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, στα γραφεία του ΠαΣοΚ της Ιπποκράτους, αναδιοργάνωση εν λειτουργία, άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις και οριστική λύση με σχέδιο, οργανόγραμμα και αξιολόγηση του προσωπικού, μέσα από σχέδιο νόμου και με συζήτηση στη Βουλή ζήτησε ο κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΟ του Κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν ανέφερε την ΕΡΤ και επισήμανε ότι το ΠαΣοΚ δεν θα κυρώσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Υπογράμμισε ακόμα ότι υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης αλαζονεία, προχειρότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών εταίρων παρατηρώντας ότι αυτή τη φορά δεν αρκούν οι καλές προθέσεις αλλά «θέλουμε συγκεκριμένες εγγυήσεις άμεσα υλοποιήσιμες».

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν έγιναν αξιόλογα μεταρρυθμιστικά βήματα τους τελευταίους 12 μήνες.

Την Τετάρτη το βράδυ ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ελάχιστα στους στενούς συνεργάτες του για τα όσα διεμήφθησαν στη σύσκεψη των αρχηγών, λέγοντας τους ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί. Οι διαρροές ,οι φήμες και τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες έχουν κάνει πολύ επιφυλακτικούς τους δύο μικρότερους εταίρους, οι οποίοι προβληματίζονται για το αν θα τηρηθεί αυτή τη φορά η συμφωνία εμπιστοσύνης. Ο κ. Βενιζέλος όμως έθεσε και ένα πρόσθετο ζήτημα. Είπε ότι οι λύσεις που θα αποφασιστούν θα πρέπει να ικανοποιούν και το κοινό αίσθημα γιατί αν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε εκλογές από ατύχημα, ο ίδιος θέλει το ΠαΣοΚ έχει υπεροχή  στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

Τα δύο όργανα εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να προσέλθει στη συσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με βάση το πλαίσιο που έχει χαράξει το Κίνημα, δηλαδή, αναδιοργάνωση εν λειτουργία και νέο νόμο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 

Κρουστάλλη Δήμητρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.