Η αντηλιακή προστασία περνάει και από το στόμα!

Νέες έρευνες δείχνουν ότι και τα τρόφιμα παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία «ασπίδας» για το δέρμα μας απέναντι στον ήλιο. Οι ντομάτες είναι οι πιο ευεργετικές, ενώ βοηθούν επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα. Το κερασάκι, δε, των «γευστικών» νέων είναι ότι η σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ήπιο αντηλιακό.

Βρετανική έρευνα έδειξε ότι ενήλικες που καταναλώνουν πέντε κουταλιές πουρέ ντομάτας καθημερινά είχαν 33% μεγαλύτερη προστασία από το ηλιακό έγκαυμα. Την ίδια ώρα, Γερμανοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βήτα καροτίνης για δέκα εβδομάδες προστατεύει ενάντια στο ηλιακό έγκαυμα. Πολύ πλούσια σε βήτα καροτίνη είναι τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, τα μάνγκο, οι γλυκοπατάτες, αλλά και τα πράσινα φυλλώδη όπως το σπανάκι.

Δύο άλλα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες C και Ε φαίνεται να προστατεύουν ενάντια στο έγκαυμα καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την ηλιακή ακτινοβολία. Η προσθήκη, δε, ελαιολάδου και άλλων υγιεινών λιπαρών μπορεί επίσης να θωρακίσει το δέρμα μέσω της βιταμίνης Ε, ενώ διευκολύνουν και την απορρόφηση του λυκοπενίου και της βήτα καροτίνης από τα τρόφιμα που είναι επίσης βοηθητικά στην ηλιοπροστασία. Και οι ξηροί καρποί, που είναι πλούσιοι σε σελήνιο, φαίνεται να παίζουν ρόλο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου «κούραραν» δερματικά κύτταρα με σελήνιο προτού τα εκθέσουν σε ακτινοβολία UV και αποδείχθηκε ότι είχαν το ίδιο χαμηλά επίπεδα βλάβης με τα κύτταρα που δεν εκτέθηκαν στην ακτινοβολία. Τέλος, ερευνητές από το Λονδίνο διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 20 γραμμαρίων σοκολάτας πλούσιας σε κακάο καθημερινά για δώδεκα εβδομάδες διπλασίασε τον χρόνο που το δέρμα άντεχε και δεν κοκκίνιζε στην έκθεση σε επικίνδυνη ακτινοβολία.

Πάντως, όπως διευκρινίζεται από τη Βρετανική Ενωση Δερματολόγων, τα επίπεδα προστασίας που παρέχουν τα παραπάνω τρόφιμα είναι μικρά και κανένα συστατικό τους δεν έχει αποδειχθεί πως διαθέτει συγκρίσιμες ιδιότητες με τα μέσα ηλιοπροστασίας, όπως το αντηλιακό. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν χάνουμε τίποτα με το να ενισχύουμε την προστασία του δέρματός μας και διατροφικά.

Espresso

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.