Τα νέα στοιχεία της δράσης των ανεξέλεγκτων αλβανών κακοποιών

Δίστομο:Βρέθηκε και άλλος συνεργός των δραπετών που σκότωσαν τον αστυνομικό

Εναν ακόμη τριαντάχρονο αλβανό κακοποιό, που έχει κατηγορηθεί για υποθέσεις ναρκωτικών και κλοπές στην περιοχή του Βόλου, αναζητά η ΕΛ.ΑΣ ως έναν από τους δράστες -μαζί με τους Αλβανούς δραπέτες των φυλακών των Τρικάλων- της αιματηρής συμπλοκής στο Δίστομο που κόστισε την ζωή σε έναν 37χρονο υπαρχιφύλακα του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς. Η εμπλοκή του 30χρονου κακοποιού προέκυψε από ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ ύστερα από ληστεία στις 16 Μαΐου 2013 στην Εθνική Τράπεζα Λάρισας με λεία ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ανθρωποκυνηγητό στον Παρνασσό

Πλέον η ΕΛ.ΑΣ έχει σχηματίσει μία λίστα πέντε-έξι Αλβανών κακοποιών που φέρεται να έχουν βοηθήσει την απόδραση των Αλβανών κακοποιών από τα Τρίκαλα αλλά να τους βοηθούν και σε διάφορες επιθέσεις στην κεντρική και νότιο Ελλάδα που έχουν κοστίσει μέχρι σήμερα την ζωή σε δύο ανθρώπους. Συνολικά από τις 26 Μαρτίου 2013 που σημειώθηκε η αιματηρή απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων έχουν σημειωθεί 15 συμπλοκές των κακοποιών με αστυνομικούς, έχουν κλαπεί περισσότερα από 12 οχήματα και έχουν καταγραφεί τρεις ληστείες σε τράπεζες και καταστήματα. Η ΕΛ.ΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή του Παρνασσού όπου θεωρείται ότι έχουν βρει «καταφύγιο» – όπως παλαιότερα κι ο Βασίλης Παλαιοκώστας – τρεις από τους επτά ασύλληπτους Αλβανούς δραπέτες από τα Τρίκαλα με τους νέους συνεργούς τους. Μάλιστα οι αξιωματικοί διερευνούν το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους δράστες να σχεδίαζαν επίθεση στις φυλακές Μαλανδρίνου για την «απελευθέρωση» άλλων επικίνδυνων Αλβανών κακοποιών…

Ο θανάσιμος τραυματισμός του 37χρονου αστυνομικού σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα όταν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, που έκαναν ελέγχους στην περιοχή της Δεσφίνας, αφού ενημερώθηκαν για ύποπτα άτομα τα οποία κινούνταν πεζά σε περιοχή του Διστόμου, κινήθηκαν προς το σημείο για τον εντοπισμό και τον έλεγχό τους. Στη περιοχή πήγε αρχικά ένα όχημα της ΕΛ.ΑΣ. με συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας με τρεις αστυνομικούς. Ενώ στάθμευαν το όχημα, εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά πέντε άτομα, κρυμμένα σε παρακείμενο αλσύλλιο, τα οποία με την απειλή βαρύ οπλισμού αφαίρεσαν τον υπηρεσιακό τους εξοπλισμό (τρία αλεξίσφαιρα γιλέκα, τρία πιστόλια και ένα πολεμικό τυφέκιο G 3 – Α3).

Στη συνέχεια, όταν έφτασε στο σημείο δεύτερο συμβατικό όχημα με δυο αστυνομικούς, ένας από τους κακοποιούς πυροβόλησε εναντίον τους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο 37χρονος οδηγός, στη δεξιά μηριαία αρτηρία. Ο υπαρχιφύλακας διακομίστηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας. Λίγες ώρες αργότερα οι αστυνομικοί ανακάλυψαν μέρος των κλεμμένων αντικειμένων των αστυνομικών στην παραλιακή περιοχή της Αντίκυρας, στην βορειοδυτική Βοιωτία, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Δίστομο. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν οι δράστες διέφυγαν με το πρώτο υπηρεσιακό όχημα μάρκας Φορντ Φόκους, χρώματος μπλε.

Τα νέα στοιχεία

Τα τέσσερα νέα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την ΕΛ.ΑΣ είναι τα εξής:

Στην αιματηρή συμπλοκή των Τρικάλων πριν από τρεις μήνες συμμετείχαν άλλοι τουλάχιστον τρεις Αλβανοί που ήταν κρυμμένη σε Βαν. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν συγκεντρώσει στοιχεία για την ταυτότητα των μελών αυτής της ομάδας υποστήριξης από μαρτυρίες, αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων κι αλλού είδους ευρήματα.

Στην συμπλοκή του Διστόμου αλλά και σε αυτήν των Ισθμίων προ διμήνου, που κόστισε την ζωή σε μια 25χρονη ξενοδοχοϋπάλληλο, συμμετείχαν ο 25χρονος Κόλα Κλεμέντ, ο 41χρονος Μουρατάζ Αντμίρ και κυρίως ο 36χρονος Μάριο Κόλα, που φέρεται να έχει πυροβολήσει και σκοτώσει και τις δύο φορές. Ο Κλεμέντ Κάλα και ο Μουρατάζ Αντμίρ ανήκαν σε συμμορία με καλάσνικοφ η οποία εξαρθρώθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από την Ασφάλεια Αττικής. Είχαν διαπράξει εννέα ληστείες σε τράπεζες αφαιρώντας πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ενώ έκλεβαν ακόμη κατοικίες και οχήματα. Χτυπούσαν τράπεζες από το Άργος ως τη Σαλαμίνα και τη Νέα Ιωνία Αττικής και από τη Σπάρτη, τον Πύργο και την Κυπαρισσία ως τη Θήβα. Σε έξι περιπτώσεις ανατίναξε με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών ΑΤΜ σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που πυροβόλησαν αστυνομικούς και ιδιώτες. Ο Μουρατάζ στις αρχές Μαΐου είχε κατορθώσει να διαφύγει από «μπλόκο» της ομάδας ΔΙΑΣ στο Περιστέρι, εκεί όπου είχε συλληφθεί ο 38χρονος Λίταρ Ερμάλ, επίσης δραπέτης των φυλακών Τρικάλων. Ο Μάριο Κόλα είχε ξεκινήσει την δράση του στις αρχές της δεκαετίας του ’90, από τη Θεσσαλονίκη. Στις 23 Νοεμβρίου 2009 είχε δραπετεύσει από το Αστυνομικό Τμήμα Θήβας. Ο Κόλα μαζί με άλλους συνεργούς του προχώρησε σε περίπου 30 ληστρικές επιθέσεις από τη Δάφνη, την Καισαριανή και την Κηφισιά ως το Ιλιον και τη Βάρη. Συνήθως έσπαζε με βαριοπούλες τις προθήκες των τραπεζών και εφορμούσαν με καλάσνικοφ. Στις 16 Φεβρουαρίου 2010, στον Βύρωνα, συνελήφθη ο Κόλα ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένας 25χρονος Βορειοηπειρώτης.

Οι αξιωματικοί την ΕΛ.ΑΣ αναζητούν ποιοι άλλοι κακοποιοί πλαισιώνουν την τριάδα Κάλα, Κόλα και Μουραταζ. Κι έτσι θεωρούν κλειδί την ληστρική επίθεση που σημειώθηκε πριν ένα μήνα στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Λάρισας. τότε οι Αλβανοί δραπέτες των Τρικάλων άτομα έχοντας καλάσνικοφ και πιστόλι μπήκαν από ανοικτή πόρτα στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και με την απειλή των όπλων αφαίρεσαν από τα ταμεία και το χρηματοκιβώτιο τα χρήματα Στη συνέχεια οι δύο δράστες ανέβηκαν στον ημιώροφο και διέφυγαν από παράθυρο πηδώντας σε παρακείμενη νεοαναγειρόμενη οικοδομή καθώς η είσοδος του τραπεζικού καταστήματος διαθέτει σύστημα ασφαλείας που εγκλωβίζει τους πελάτες κατά την είσοδο και την έξοδό τους. Δεκάδες αστυνομικοί της Λάρισας προσπάθησαν να συλλάβουν τους δράστες που κατόρθωσαν να διαφύγουν. Από την περαιτέρω έρευνα ταυτοποιήθηκε ως συνεργός των Αλβανών δραπετών ο προαναφερόμενος αλλοδαπός κακοποιός που ήδη αναζητείται από τις αρχές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ τις τελευταίες εβδομάδες η ομάδα των αλβανών ποινικών φαίνεται να κινήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού στο «τρίγωνο» των νομών Φθιώτιδας, Φωκίδας και Βοιωτίας, όπου θεωρείται ότι «μπορούν να βρουν πολλές κρυψώνες και δεκάδες δρόμους διαφυγής». Λίγες ώρες πριν την αιματηρή συμπλοκή στο Δίστομο είχε σημειωθεί ανταλλαγή πυροβολισμών στο Πολύδροσο αλλά και στο ύψος του παλιού Λεβέντη μεταξύ αστυνομικών και των ίδιων αλβανών ποινικών. Επιπλέον αστυνομικοί είχαν εντοπίσει ίχνη των ίδιων δραπετών στην περιοχή της Δαμάστας και υπήρξε αναζήτηση τους στον Μπράλο. Επιπλέον στις 12 Ιουνίου είχαν ανακαλύψει γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες ένα αυτοκίνητο που είχε κλαπεί τρεις ημέρες νωρίτερα από το εξοχικό στον Παρνασσό του πρώην υφυπουργού κ. Απόστολου Ανδρεουλάκου. Τις ίδιες ώρες είχε κλαπεί από την περιοχή και το αυτοκίνητο του πρώην διοικητή της ΔΕΗ κ. Γιώργου Μπιρδημήρη που βρέθηκε ολοσχερώς καμένο στην περιοχή Λιβάδι Φθιώτιδας.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.