Δίπλα – δίπλα στο προαύλιο της ΕΡΤ: ΠΑΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αντεξουσιαστές

Πλήθος κόσμου στη συγκέντρωση συμπαράστασης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην ΕΡΤ - Δείτε το πρόγραμμα της ΝΕΤ liveΜεγάλο πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή για τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, ενώ αργότερα τα μέλη του κατευθύνθηκαν προς το ραδιομέγαρο, στο πραύλιο του οποίου ενώθηκαν με τους διαδηλωτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αντεξουσιαστικών κινήσεων. Μια εικόνα που δεν είχαμε ξαναδεί σε συγκεντρώσεις τουλάχιστον από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ αναμεταδίδεται από το Διαδίκτυο και από το site της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης EBU

Xιλιάδες εργαζόμενοι της ΕΡΤ, απλοί πολίτες, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι πολιτικών σωματείων παραμένουν από το πρωί έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το «λουκέτο».

Oι εργαζόμενοι, κατά την σημερινή τους συνέλευση, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και τις εκπομπές του απεργιακού προγράμματος.

Παράλληλα, αποφάσισαν να ζητήσουν τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης έως τη Δευτέρα.

22.13: Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε συνέχιση της απεργίας και για αύριο Παρασκευή στις εφημερίδες και τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα

21:00: Η ΕΤ 3 εκπέμπει στα Γρεβενά στο Κανάλι 10.

19.58: Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς έκανε την εξής δήλωση την Πέμπτη για το κλείσιμο της ΕΡΤ: «Η αιφνίδια απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να κλείσει την δημόσια τηλεόραση της ΕΡΤ είναι ένα απερίσκεπτο βήμα. Καταργώντας ακόμη και προσωρινά τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, η Ελλάδα περιορίζει τον πλουραλισμό των ΜΜΕ, την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στην πληροφόρηση, και δίνει βαρύ πλήγμα σε ένα βασικό πυλώνα της δημοκρατίας.Η απόφαση στέλνει ένα παγερό μήνυμα στα μέσα ενημέρωσης και αναμοχλεύει την ένταση σε μια χώρα που ήδη υποφέρει από μια σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση. Καλώ την κυβέρνηση να ανακαλέσει και να σταματήσει να ενεργεί με τρόπο που περιορίζει απαράδεκτα την ελευθερία των δημόσιων ΜΜΕ».

18.38: Ανοικτό το ρεύμα της Μεσογείων προς Αθήνα. Παραμένει κλειστό μπροστά από το κτίριο της ΕΡΤ.

18.35 Μεγάλος ο αριθμός των διαδηλωτών που παραμένει στην ΕΡΤ. Αν και η συγκεντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έχει ολοκληρωθεί ο κόσμος ανανεώνεται συνέχεια.

16.52: Κανονικά εκπέμπει το πρόγραμμα της ERT World

16.50: Σύμφωνα με πληροφορίες ο μέχρι πρότινος Διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γκίκας Μάναλης συμφώνησε με τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει τη θέση του ειδικού διαχειριστή για την εκκαθάριση της εταιρείας ΕΡΤ Α.Ε.

16.12: Ως «σαφές βήμα κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα και ως κίνδυνο στο δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση», καταγγέλουν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και ο Οργανισμός Μέσων Ενημέρωσης Νοτιανατολικής Ευρώπης (SEEMO), που εδρεύουν στη Βιέννη

15.15: Αντιπροσωπεία της EBU έρχεται στην Ελλάδα ζητώντας να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για το λουκέτο στην ΕΡΤ. Αυτή τη στιγμή η EBU κρατάει «ζωντανή» την ΕΡΤ μεταδίδοντας μέσω δορυφόρου και Internet το σήμα της ΝΕΤ

14.44: Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Τζιμ Μπουμέλα απέστειλε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος την ακόλουθη επιστολή για το κλείσιμο της ΕΡΤ:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας απευθύνω αυτή την επιστολή εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία εκπροσωπεί 600.000 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο για να σας εκφράσω την απογοήτευση και την κατάπληξη από την απόφαση της κυβέρνησής σας να χορηγήσει έκτακτες εξουσίες στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να σταματήσουν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ από χθες τα μεσάνυχτα.

Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα αυτή την εξέλιξη, η πρώτη στην ιστορία της ευρωπαϊκής ραδιοτηλεόρασης, και καλούμε την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση ( EBU ), να σας υπενθυμίσει τη δέσμευση την οποία έχετε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη που υπογράψατε πριν πέντε χρόνια, με την οποία αναγνωρίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ραδιοτηλεόρασης, της οποίας η ύπαρξη και η ανεξαρτησία βρίσκεται στην καρδία των δημοκρατικών χωρών μας, καθώς αποτελεί πυλώνα του κοινοτικού κεκτημένου και της πολυφωνίας των ΜΜΕ, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα κινητοποιήσουμε τις 180 Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων και να συνδράμουν τον αγώνα τους, για να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση.

Η ΔΟΔ έχει τη διάθεση, μαζί με τις ελληνικές δημοσιογραφικές Ενώσεις, να αναζητήσει λύσεις, όμως προς το παρόν σας παροτρύνουμε να παρέμβετε για να αποκατασταθεί αμέσως η λειτουργία της ΕΡΤ.

Περιμένω την άμεση ανταπόκρισή σας σε αυτό το κατεπείγον ζήτημα».

14.25: Μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας

14.23:
Τον Ιούλιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το κλείσιμο της ΕΡΤ.

14.16: Από τα μεγάφωνα της ΕΡΤ οι εργαζόμενοι καλούν τους διαδηλωτές να μην φύγουν από τη συγκέντρωση και ζητούν από τον κόσμο που βλέπει online το πρόγραμμα της ΝΕΤ να κατέβει και να ενωθεί με όσους βρίσκονται έξω από το Ραδιομέγαρο.

14.11: Ο Αλέκος Αλαβάνος επικεφαλής του Σχεδίου Β δήλωσε: «Η κυβέρνηση ήθελε να καταργήσει τη δημόσια τηλεόραση. Πρώτη φορά σήμερα, με την απόφαση των εργαζομένων να μην σταματήσει το πρόγραμμα, έχουμε τηλεόραση του λαού και δημόσια τηλεόραση. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί μας δίνεται μια ανάσα ελευθερίας».

13.45: Στις 16.00 οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση

13.37: Ο γενικός γραμματέας της Ιταλικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων κ. Φράνκο Σίντι δήλωσε στο vima.gr: «Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Καλούμε την κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφασή του. Είναι ακόμα πιο απαράδεκτο αυτό που λέει η κυβέρνηση πως η ΕΡΤ θα μείνει κλειστή για τρεις μήνες. Η απόφαση αυτή δεν έχει και κανένα οικονομικό όφελος. Εάν συμβεί αυτό θα απαξιωθεί το σήμα και συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία του δημόσιου φορέα. Ανεξάρτητα από τα οικονομικά στοιχεία το αγαθό της δημόσιας ενημέρωσης είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατικής χώρας».

13.31: Αυτή τη στιγμή ομιλεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Π. Καλφαγιάννης, ενώ λίγο πριν είχε απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Γ. Σαββίδης

13.07 O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης πέφτει μονάχα όταν μια χώρα κυρίαρχη καταλαμβάνεται από ξένες δυνάμεις ή όταν καταλύεται πραξικοπηματικά η δημοκρατία.  Αυτό που συνέβη προχθές το βράδυ είναι πρωτοφανές, σε συνθήκες δημοκρατίας και ειρήνης. Η κυβέρνηση Σαμαρά φέρει ακέραια την ευθύνη, διότι με τη συμβολική αυτή πράξη επιχείρησε τη φίμωση της ελεύθερης έκφρασης, την κατάλυση της δημοκρατίας, των δημοκρατικών ελευθεριών, αλλά ταυτόχρονα επιχείρησε να παραδώσει την ενημέρωση στα ιδιωτικά συμφέροντα της διαπλοκής, και μάλιστα μονοπωλιακά.

Νωρίτερα ο γγ του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας είχε δηλώσει: «Το ΚΚΕ είναι παρόν. Ζητάμε την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ζητάμε να ανοίξει εδώ και τώρα η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Είναι κοινωνικό αγαθό, ανήκε, πρέπει να ανήκει στον λαό. Από αυτήν την άποψη του ΚΚΕ θα συνεχίσει να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες και στα πλαίσια της Βουλής, αλλά κυρίως στο κίνημα, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

13.02 Ο γενικός γραμματέας των ρεπόρτερ χωρίς σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ δήλωσε στο «Βήμα»: «Η ΕΡΤ πρέπει να ξανανοίξει άμεσα. Σε μία δημοκρατική χώρα πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ. Η Ελλάδα μέσα σε τρία χρόνια, όσο αφορά την ελευθερία του Τύπου, έπεσε από την 35η καλύτερη θέση στην 84η. Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι αποκορύφωμα μιας διαδικασίας της οποίας είχαν προηγηθεί βίαιες επιθέσες και μηνύσεις σε δημοσιογράφους».

13.00 Στον χώρο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

12.30 Κλειστή είναι η άνοδος της Μεσογείων. Η διαδήλωση ξεκινά από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής, έξω από το Ραδιομέγαρο και συνεχίζει στην Μεσογείων ενώ πολύς κόσμος προσέρχεται στη συγκέντρωση.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 24ωρη απεργία για σήμερα, Πέμπτη, προς συμπαράσταση στους εργαζόμενους στη δημόσια τηλεόραση.

«Θέλουμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζομένους και να διαμαρτυρηθούμε εναντίον των απαράδεκτων μέτρων στο Δημόσιο» ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα σε περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία στα κεντρικά γραφεία της ΕΡΤ στην λεωφόρο Στρατού.

Μέσω Διαδικτύου -αν και μετ’ εμποδίων- συνεχίζουν να εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα σε περιφερειακούς σταθμούς.

TO BHMA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.