Υπηρεσίες του δήμου καθαρίζουν από τα ξημερώματα την περιοχή από τα απομεινάρια των συγκρούσεων που διήρκεσαν οκτώ ημέρες – Την ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στη χώρα εξέφρασε ο Λευκός Οίκος

«Ηλεκτρισμένη ηρεμία» επικρατεί στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, με τα συνεργεία καθαρισμού και τις μπουλντόζες στην πλατεία το πρωί της Τετάρτης να είναι η άλλη όψη των σχεδόν 20ωρων ταραχών μετά την επέμβαση της αστυνομίας: Οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία και τα δακρυγόνα είχαν συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ ενώ ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κρατά άτεγκτη στάση, βλέποντας «συστηματικό σχέδιο» για δυσφήμηση της χώρας. Εξίσου τεταμένη ήταν η κατάσταση και στην Άγκυρα μέχρι αργά τη νύχτα, με νέες εικόνες δακρυγόνων και πετροπόλεμου.

Μπροστά στις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου, οι προσδοκίες από τις συναντήσεις που θα έχει από την Τετάρτη ο Ερντογάν με τους διαδηλωτές είναι χαμηλές. Οι κατασκηνωτές παραμένουν στο πάρκο Γκεζί, δίπλα στην πλατεία Ταξίμ.

Οι τελευταίες συγκρούσεις στους δρόμους που «επιτρέπουν» την πρόσβαση στην περιοχή η οποία έχει γίνει το προπύργιο της διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγιναν περί τις 3:00 τα ξημερώματα τοπική ώρα.

Στην πλατεία Ταξίμ λίγο πριν τις 5:00, αρκετά απορριμματοφόρα του δήμου της Κωνσταντινούπολης εμφανίστηκαν για να απομακρύνουν τα υπολείμματα από τα κάνιστρα των δακρυγόνων, τα σκουπίδια και τα απομεινάρια των οδοφραγμάτων, που επί οκτώ ημέρες, είχαν μπλοκάρει κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ και στο Πάρκο Γκεζί.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας και τα θωρακισμένα οχήματα τους συγκεντρώθηκαν κοντά στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ. Κοντά σε αυτό και στο Μνημείο της Ανεξαρτησίας στην άλλη άκρη της πλατείας, πολλές μονάδες της αστυνομίας αναπαύονται ή κοιμούνται, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η νύχτα ήταν ταραγμένη και στους δρόμους της πρωτεύουσας Άγκυρας. Η αστυνομία έκανε ξανά χρήση δακρυγόνων και αντλίων νερού για διαλύσει τον μεγάλο αριθμό διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί ξανά για συμπαράσταση στους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης.

Τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, αστυνομικοί απομάκρυναν από το πάρκο Κουγουλού της Άγκυρας μερικές δεκάδες διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει σε αλληλεγγύη με την Ταξίμ.

Λευκός Οίκος: «Παρακολουθούμε με ανησυχία»

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την Τρίτη την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, καλώντας ξανά σε σεβασμό του δικαιώματος για ειρηνικές διαδηλώσεις.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με ανησυχία τα γεγονότα στην Τουρκία, και το ενδιαφέρον μας παραμένει στην υποστήριξη της ελεύθερης έκφρασης και της συνάθροισης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάιτλιν Χάιντεν.

«Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Τουρκίας, η ασφάλεια και η ευημερία διασφαλίζεται καλύτερα με την υποστήριξη των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και με ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», είπε επίσης ο κ. Χάιντεν.

«Η Τουρκία είναι στενός φίλος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, και αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές να διατηρήσουν αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες », συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.