ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΤΗ ΔΕΠΑ

«Πωλητήριο» βάζει η κυβέρνηση στο 6% του ΟΤΕΤο ενδεχόμενα πώλησης επιπλέον ποσοστού 6% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το «ναυάγιο» της πώλησης της ΔΕΠΑ στο τραπέζι του διαλόγου για τις αποκρατικοποιήσεις μπαίνει για ακόμα μια φορά η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ.

Αν και μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην απώλεια της «χρυσής μετοχής» που δίνει το δικαίωμα άσκησης βέτο σε θέματα στρατηγικής καθώς επίσης και στην επιλογή πέντε από τα συνολικά 11 μέλη της διοίκησης στον ΟΤΕ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης με στόχο να καλυφθεί έστω και μερικώς η «μαύρη τρύπα» περίπου 1 δισ. ευρώ που ανέμεναν από την πώληση της ΔΕΠΑ.

Αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει τόσο για το χρόνο που θα προχωρήσει στην πώληση όσο και το αν μαζί με το 6% του μετοχικού κεφαλαίου που ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο πουληθεί τελικά και το 4% των μετοχών του ΟΤΕ που ανήκει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σημειώνεται ότι η μέση σταθμισμένη τιμή μήνα για τη μετοχή του ΟΤΕ διαμορφώνεται στα 6,90 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στα 6,12 ευρώ με πτώση 6,28%. Το αποτέλεσμα ήταν η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ να αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία του 6% ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με το ποσοστό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το ποσό φθάνει στα 300 εκατ. ευρώ. Βέβαια, δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο καταβολής premium.

Πηγές της Deutsche Telekom απέφυγαν, όπως ήταν λογικό, να σχολιάσουν τις προθέσεις της εταιρείας για μια πιθανή εξαγορά πριν γίνει επίσημη πρόταση από το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, σχολίαζαν ότι ήδη ελέγχουν το management του ΟΤΕ, χωρίς, ωστόσο να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο. Αν η Deutsche Telekom αρνηθεί να αγοράσει το ποσοστό, τότε το Δημόσιο θα μπορούσε να προβεί σε πώληση των μετοχών του μέσω του Χρηματιστηρίου.

Σήμερα η DT ελέγχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Το γεγονός ότι ήδη η γερμανική εταιρεία έχει τον έλεγχο του Οργανισμού μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε μία πιθανή εξαγορά αν σκεφτεί κανείς ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ανάλογες κινήσεις περαιτέρω αποκρατικοποίησης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ο γερμανικός όμιλος έχει παρουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη σχετικές προθέσεις πώλησης ποσοστών έχουν εκφράσει οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Σλοβακίας όπου δηλώνει παρών η DT. Επίσης, είναι ακόμη ανοικτό το τι μέλλει γενέσθαι με την T-Mobile USA, η οποία περιμένει την έγκριση των αρχών για τη συγχώνευση της με την MetroPCS.

Η Deutsche Telekom δραστηριοποιείται σε 50 χώρες ανά τον κόσμο. Οι θυγατρικές της εταιρείες στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τις T-Hrvatski Telekom στην Κροατία, Magyar Telekom στην Ουγγαρία και Slovak Telekom στη Σλοβακία. Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία η T-Mobile έχει παρουσία στη Γερμανία, τις ΗΠΑ,τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Κροατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Μαρία Μόσχου και Ελευθερία Αρλαπάνου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.