Τα ελλείμματα αυξάνονται και η τρόικα πιέζει για τη λήψη μέτρων

Στον αέρα οι συντάξεις του ΟΑΕΕΣε αδιέξοδο βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, με τα ελλείμματα συνεχώς να αυξάνονται, τα έσοδα μέσω εισφορών,  λόγω οικονομικής κρίσης, να βρίσκονται στο ναδίρ και τα περιθώρια λήψης νέων μέτρων από την κυβέρνηση να περιορίζονται στο ελάχιστο. Το σκηνικό του αδιεξόδου συμπληρώνει η ασφυκτική πίεση της τρόικας προς την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να περιορίσει τα ελλείμματα του Ταμείου, πίεση η οποία αναμένεται να επανέλθει τις επόμενες ημέρες στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση.

Η «οικονομική εικόνα» του ΟΑΕΕ περιγράφεται από τα εξής στοιχεία. Κάθε μήνα ο Οργανισμός εισπράττει γύρω στα 120 εκατ. ευρώ από εισφορές, ενώ καταβάλλει 260 εκατ. ευρώ σε παροχές (συντάξεις κτλ.). Εντός του πρώτου πενταμήνου του έτους έχει εισπράξει 480 εκατ. ευρώ από το 1,1 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για το 2013, ενώ το έλλειμμα του τρέχοντος έτους αναμένεται να διαμορφωθεί στα 340 εκατ. ευρώ.

Τα οικονομικά αυτά στοιχεία ενδέχεται τελικώς να αποδειχθούν υποτιμημένα καθώς η κρίση συνεχώς βαθαίνει στην αγορά και έχει πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είτε κλείνουν είτε«φυτοζωούν» και αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το υπουργείο Εργασίας, το οποίο καλείται να διαμορφώσει μέτρα στήριξης του Ταμείου, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Η διάταξη του νόμου 3986/2011 που προέβλεπε την επιβολή από 1.1.2013 εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες (προτάθηκε το ύψος του 0,2%) για τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί  υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα βιωσιμότητας στους επαγγελματίες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε την ειδική εισφορά καθώς πρόκειται για αντιαναπτυξιακό μέτρο» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης. Ο υπουργός αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του σημειώνοντας ότι δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων του ΟΑΕΕ, που είναι το άλλο προτεινόμενο μέτρο.

«Οι συντάξεις είναι εγγυημένες από το κράτος και καλύπτονται από τον προϋπολογισμό»δηλώνει και προσθέτει ότι περιμένει τη συνάντηση με την τρόικα για να αναζητήσει στη συνέχεια λύσεις για τον ΟΑΕΕ.

Σημειώνεται ότι προσφάτως το υπουργείο είχε επιχειρήσει να περάσει διάταξη νόμου για τη μείωση των συντάξεων κατά 25 ευρώ τον μήνα και στα τρία Ταμεία (ΤΕΒΕ-ΤΣΑ και ΤΑΕ), που θα περιορίσει τις δαπάνες του ΟΑΕΕ κατά 200.000.000 ευρώ ετησίως. Η διάταξη ξεσήκωσε αντιδράσεις και αποσύρθηκε.

Ο ΟΑΕΕ ασφαλίζει περίπου 732.000 άμεσα ασφαλισμένους, ενώ ο αριθμός των οφειλετών προς το Ταμείο φθάνει τους 656.000 (εκ των οποίων οι 199.000 έχουν βάλει ήδη λουκέτο). Οι οφειλές αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,7 δισ. είναι προσαυξήσεις.

Οι οφειλές αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 1,4 δισ. ευρώ, όταν τα προϋπολογισθέντα έσοδα (από εισφορές και όχι κρατική επιχορήγηση) για την τρέχουσα χρονιά είναι 2,1 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, οι οφειλές του ΟΑΕΕ προς τρίτους φθάνουν περίπου τα 400 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 80 εκατ. αφορούν τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, τα 60 εκατ. ευρώ τον ΕΟΠΥΥ και τα 260 εκατ. ευρώ εσωτερικό δάνειο από το ασφαλιστικό Ταμείο Ναυτικών Πρακτόρων και Αρτοποιών.

Η εγκύκλιος του ΟΑΕΕ και η αλληλογραφία
Αλληλοκαρφώματα για τις συνταξιοδοτήσεις

Σκληρή σύγκρουση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ προκαλεί η «λανθασμένη» εγκύκλιος για τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στο Ταμείο με τους παλιούς ευνοϊκότερους όρους της διαδοχικής ασφάλισης. Οπως είναι γνωστό, με εγκύκλιό του ο ΟΑΕΕ καθόριζε το 60ό έτος ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, γεγονός που προκάλεσε την μήνιν του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ώστε να ανακληθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος και να εφαρμοστούν κατά γράμμα οι διατάξεις του νόμου του περασμένου Δεκεμβρίου.

Κατόπιν τούτων και της αποκάλυψης του «Βήματος» η διοικητής του ΟΑΕΕ κυρία Γωγώ Κωτίδου με επιστολή της τονίζει:

«Το νομοθετικό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργεί η διαδοχική ασφάλιση εξακολουθεί να ισχύει χωρίς να θιγεί κατ’ ελάχιστον από διατάξεις του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, πλην της αύξησης των ορίων κατά δύο έτη. Ο ΟΑΕΕ και η διοίκησή του εφαρμόζουν την κείμενη εκάστοτε νομοθεσία. Αν υπάρχουν αντιλήψεις περί  αστόχων  νομοθετικών ρυθμίσεων, η διαδικασία διορθωτικών παρεμβάσεων είναι γνωστή και πάντως έξω από τη σφαίρα αρμοδιοτήτων μας».

Η κυρία Κωτίδου υποδεικνύει ως υπεύθυνη την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου σημειώνοντας τα εξής:

«Ο ΟΑΕΕ απηύθυνε εγγράφως σαφή και συγκεκριμένα ερωτήματα για το θέμα προς τη Γενική Διεύθυνση Κοινωνικής Ασφάλισης και έλαβε σχετική απάντηση στην οποία ρητά αναφέρεται ότι δεν θίγονται και δύναται να ασκηθούν οποτεδήποτε θεμελιωμένα μέχρι 31.12.2012 συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Με βάση την παραπάνω απάντηση εκδόθηκε και η εγκύκλιος του Οργανισμού».

Σύνταξη στα 62 ή στα 67

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και το βαρύ κατηγορώ των υπουργών περί «σκοπιμοτήτων» και «φάμπρικας πρόωρων συνταξιοδοτήσεων πίσω από τις οποίες ερευνάται το ενδεχόμενο να κρύβονται μεγάλα δικηγορικά γραφεία», από το υπουργείο Εργασίας έγινε γνωστό το έγγραφο και το σκεπτικό της ανάκλησης της εγκυκλίου. Συγκεκριμένα η γενική διευθύντρια κυρία Αρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της (της 31ης Μαΐου) προς τη διοίκηση του ΟΑΕΕ αναφέρει:

«Σε συνέχεια σχετικού εγγράφου μας αναφορικά με τα όρια ηλικίας του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4093/2012, κατά την εφαρμογή των διατάξεων διαδοχικής ασφάλισης, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με έγγραφό μας από 8ης Μαΐου ορίζεται σαφώς ότι τα όρια ηλικίας του Οργανισμού σας από 1.1.2013 και εντεύθεν για τη διαβίβαση αιτήματος συνταξιοδότησης σε προηγούμενο φορέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης (ΝΔ 4202/61 όπως ισχύει), είναι το 62ο και το 67ο έτος. Σας υπενθυμίζουμε με το ανωτέρω έγγραφό μας ότι σας είχαμε επισημάνει, αφού λάβετε υπ’ όψιν τις ρητές διατάξεις του άρθρου 5 του νόμου 3863/2010 και της υποπαραγράφου ΙΑ4 του νόμου 4093/2012, να εφαρμόσετε την κείμενη νομοθεσία.

Κατόπιν τούτων, επειδή η σχετική εγκύκλιός σας δεν βρίσκει νόμιμο έρεισμα στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, παρακαλούμε να ανακαλέσετε άμεσα την ως άνω εγκύκλιο για την τήρηση της νομιμότητας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.