Μια νίκη μακρια από το πρωτάθλημα

Ο Παναθηναϊκός εξαργύρωσε το «break» του πρώτου τελικού, υπερασπίστηκε την έδρα του και βρίσκεται μία νίκη μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οι Πράσινοι επικράτησαν 63-52 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ και έκαναν το 2-0 στη σειρά των τελικών της Α1 Ανδρών. Το επόμενο ματς θα γίνει την Τετάρτη (21:00) στο ΣΕΦ και με νίκη ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει τον τίτλο με «sweep».

Κορυφαίος του Παναθηναϊκού ο Ρόκο Λένι Ούκιτς, που κράτησε με 13 πόντους τους «πράσινους» στο πρώτο ημίχρονο, ενώ τελείωσε τον αγώνα με 17 (4ασ., 4/7τριπ.). «Σωτήριος», πάντως, ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος στο 37′ ευστόχησε σε δεύτερη προσπάθεια από τα 6.75 και έδωσε αέρα 8 πόντων στην ομάδα του (58-50), με τρίποντο ψυχολογίας. Εξαιρετική εμφάνιση και από τον Ραμέλ Κάρι (8π.) με καθοριστικά καλάθια στην ανατροπή της τρίτης περιόδου.

Από τον Ολυμπιακό, που τα είχε και πάλι με την ευστοχία του (5/26τριπ., 13/3διπ.) και κόλλησε και πάλι από την αντίπαλη άμυνα στους 52 πόντους (51 στον πρώτο τελικό), ο Βασίλης Σπανούλης τελείωσε τον αγώνα με 12 πόντους (4 στο δεύτερο ημίχρονο), ενώ πάλεψαν Χάινς και Κατσίβελης με 8.

Η περιγραφή του αγώνα

Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυναμικά στο παρκέ και με τον Ούκιτς να δείχνει «ζεστός» με 2/2 τρίποντα, προηγήθηκε γρήγορα με 8-0 στο 2′. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός δεν είχε τα απογοητευτικά ποσοστά του πρώτου τελικού, κυριάρχησε στα ριμπάουντ και με Σπανούλη (2/3τριποντα) να βρίσκει λύσεις απέναντι στην άμυνα του Ούκιτς αρχικά και του Κάρι στη συνέχεια, έτρεξε το εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 8-21(!), που ολοκληρώθηκε με αιφνιδιασμό του Παπανικολάου στην εκπνοή της πρώτης περιόδου (16-21). Σημαντική βοήθεια και από Πρίντεζη (6π.) σε αυτό το διάστημα.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης, έχοντας εξουδετερώσει τη γραμμή ψηλών του Παναθηναϊκού και με τον Διαμαντίδη σε άσχημη βραδιά, κυριάρχησαν κοντά στο καλάθι με τον Χάινς και στο 15′ ξέφυγαν για πρώτη φορά με +8 πόντους (19-27). Ο αρχηγός των «πρασίνων», πάντως, αφυπνίστηκε από τα 6.75 και έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης για ακολουθήσουν Γκιστ, Ούκιτς και Μπράμος, με τον τελευταίο να μειώνει πίσω από τη γραμμή του τριπόντου σε 29-31 με τη λήξη του ημιχρόνου. Σταθερή αξία στην επίθεση του Παναθηναϊκού σε όλο το πρώτο ημίχρονο ο Ούκιτς με 13 πόντους.

Σε ανταλλαγή… πυρών από τα 6.75 επιδόθηκαν οι «αιώνιοι» μέχρι το 25ο λεπτό της αναμέτρησης. Δύο από Κατσίβελη, που στη συνέχεια τραυματίστηκε κι έμεινε στον πάγκο, δύο από Μπράμος και ένα από Ούκιτς έφεραν τον αγώνα στα ίσια (41-41 στο 25′), με τον Σπανούλη να δίνει και πάλι προβάδισμα στον Ολυμπιακό από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Η συνέχεια, πάντως, ανήκε στους «πράσινους» με τον Κάρι να πρωτοστατεί στο σερί 11-0 του Παναθηναϊκού με το οποίο προσπέρασε στα 30” πριν τη λήξη της περιόδου με +9 (52-43). Ο Άντιτς με κάρφωμα μείωσε σε 52-45, αλλά οι διαμαρτυρίες του στοίχισαν μία τεχνική ποινή, που βοήθησε τον Παναθηναϊκό να μπει στο τελευταίο δεκάλεπτο με αέρα 8 πόντων (53-45). Καθοριστική στην κυριαρχία των «πρασίνων» στα τελευταία λεπτά της τρίτης περιόδου η υπεροχή στα επιθετικά ριμπάουντ και η έφεση των Γκιστ και Λάσμε στα μπλοκ, τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» τα είχαν και πάλι με συγκέντρωση και ευστοχία (11 λάθη, 5/20 τρίποντα).

Στον… επίλογο του αγώνα, ο Χάινς κέρδισε μάχες μέσα στη ρακέτα και μείωσε τη διαφορά στους 5 (53-48, στο 33′). Ωστόσο, μετά από ένα τετράλεπτο εξαιρετική άμυνας και από τις δύο ομάδες, ο Διαμαντίδης ήταν αυτός που με δεύτερη προσπάθεια από τα 6.75 έβαλε την σφραγίδα του, διαμορφώνοντας το 58-50. Οι «ερυθρόλευκοι» με «λαβωμένη» τη ψυχολογία, δεν είχαν τις δυνάμεις να γυρίσουν τον αγώνα και έπεσαν με το τελικό 63-52.

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 29-31, 53-45, 63-52

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αναστόπουλος, Πηλοΐδης, Φούφης

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αργύρης Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 2, Μπράμος 9 (3), Κάρι 8, Ματσιούλις 2, Ούκιτς 17 (4), Λάσμε 7, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (2), Γκιστ 5 (1), Γκουιν 3 (1).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χάινς 8, Λο 3, Αντιτς 7, Σπανούλης 12 (2), Περπέρογλου 2, Σερμαντίνι, Σλούκας 2, Πάουελ, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 6 (1), Παπανικολάου 4, Κατσίβελης 8 (2).

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.