Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των φορολογούμενων καθώς επίσης και τα στοιχεία από καταθέσεις, δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Η εφορία θα συνδέεται on line με όλες τις τράπεζες και θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει στη διάθεσή της στοιχεία συναλλαγών των πολιτών, οι οποίο ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίζονται περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και εικονικού ‘πόθεν έσχες’ για την αποφυγή καταβολής ή απόδοσης φόρων και τελών στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής” με την απευθείας πρόσβαση θα καταγράφονται αναλυτικά και με ακριβή ημερομηνία το ύψος και οι μεταβολές των καταθέσεων και θα αντιπαραβάλλονται με το φορολογικό προφίλ, θα υπάρχουν στοιχεία για το χρόνο λήψης αλλά και το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ενώ θα ελέγχονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, που προσκόμισε στην τράπεζα ο φορολογούμενος για τη λήψη δανείου και θα αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις.

Πέραν των τραπεζικών συναλλαγών η εφορία ελέγχει στοιχεία όπως οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσης με βάση τα στοιχεία από δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις, όπως οι ΔΕΚΟ. Επίσης με τη χρήση αλγορίθμου για την επαγγελματική δράση θα προσδιορίζονται και το φορολογητέο εισόδημα για τα φυσικά πρόσωπα, τα ακαθάριστα έσοδα ακόμα και ο οφειλόμενος ΦΠΑ.

Εάν υπάρχει διαφορά με τις φορολογικές δηλώσεις ο έφορος θα καλεί τον φορολογούμενο να καταβάλλει τον πρόσθετο φόρο ή εάν δεν αποδέχεται τη διαφορά να αποδείξει την διαφωνία του με έγγραφα και παραστατικά. Επίσης μέσα στο 2013 θα έχει ολοκληρωθεί και το περιουσιολόγιο, που σκοπό έχει να προσδιορίζεται ακριβώς η περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου και να συγκρίνεται κάθε χρόνο με τα εισοδήματα που δηλώνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.