Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Από “κόσκινο” οι τραπεζικοί λογαριασμοί

10 Ιουνίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των φορολογούμενων καθώς επίσης και τα στοιχεία από καταθέσεις, δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Η εφορία θα συνδέεται on line με όλες τις τράπεζες και θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει στη διάθεσή της στοιχεία συναλλαγών των πολιτών, οι οποίο ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

Με αυτό τον τρόπο θα εντοπίζονται περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και εικονικού ‘πόθεν έσχες’ για την αποφυγή καταβολής ή απόδοσης φόρων και τελών στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής” με την απευθείας πρόσβαση θα καταγράφονται αναλυτικά και με ακριβή ημερομηνία το ύψος και οι μεταβολές των καταθέσεων και θα αντιπαραβάλλονται με το φορολογικό προφίλ, θα υπάρχουν στοιχεία για το χρόνο λήψης αλλά και το ύψος των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ενώ θα ελέγχονται και τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, που προσκόμισε στην τράπεζα ο φορολογούμενος για τη λήψη δανείου και θα αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις.

Πέραν των τραπεζικών συναλλαγών η εφορία ελέγχει στοιχεία όπως οι πραγματικές δαπάνες διαβίωσης με βάση τα στοιχεία από δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις, όπως οι ΔΕΚΟ. Επίσης με τη χρήση αλγορίθμου για την επαγγελματική δράση θα προσδιορίζονται και το φορολογητέο εισόδημα για τα φυσικά πρόσωπα, τα ακαθάριστα έσοδα ακόμα και ο οφειλόμενος ΦΠΑ.

Εάν υπάρχει διαφορά με τις φορολογικές δηλώσεις ο έφορος θα καλεί τον φορολογούμενο να καταβάλλει τον πρόσθετο φόρο ή εάν δεν αποδέχεται τη διαφορά να αποδείξει την διαφωνία του με έγγραφα και παραστατικά. Επίσης μέσα στο 2013 θα έχει ολοκληρωθεί και το περιουσιολόγιο, που σκοπό έχει να προσδιορίζεται ακριβώς η περιουσιακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου και να συγκρίνεται κάθε χρόνο με τα εισοδήματα που δηλώνει.

This entry was posted on Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2013 at 19:24 and is filed under ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply