Ενδείξεις αρχαίας οινοποιίας στη Γαλλία, αποδεικνύουν ότι το κρασί ήταν ιταλικής προέλευσης

Γαλλικό κρασί… ιταλικής προέλευσης

Αμφορείς που ξεχείλιζαν κρασί φαίνεται ότι εισήγαγαν οι Γάλλοι από τους Ετρούσκους της Ιταλίας γύρω στο 500 π.Χ., δείχνουν χημικά «αποτυπώματα» που εντόπισαν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με δημοσίευση των ειδικών του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», από τις αναλύσεις  προκύπτουν ενδείξεις ότι τα κρασιά της εποχής εμπεριείχαν φυτική ρητίνη και ρητίνη πεύκου, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούνταν για τη συντήρηση του προϊόντος κατά τη μεταφορά του με πλοίο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη της ανάπτυξης της οινοποιίας βασίζεται σε χημικούς δείκτες, τους οποίους οι αρχαιολόγοι συνδέουν με το κρασί. Οι πρώτες ενδείξεις παραγωγής κρασιού, συνδέονται με την περιοχή του σημερινού Ιράν, της Γεωργίας, της Αρμενίας και όπως φαίνεται με την πάροδο των ετών η οινοποιία επεκτάθηκε προς τα δυτικά και στην Ευρώπη.

Το 2004, οι ίδιοι ερευνητές είχαν βρει στοιχεία τα οποία συνέδεαν την παραγωγή κρασιού από ρύζι με την Κίνα και παράλληλα ή νωρίτερα με περιοχές της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να συλλέξουν ξεκάθαρα στοιχεία γύρω από το πώς ακριβώς επιτεύχθηκε η διάδοση της οινοποιίας από περιοχές της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κρασί ερχόταν στην Γαλλία από νότια μέρη της Ευρώπης» εικάζει ο δρ Πάτρικ ΜακΓκόβερν. «Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι το κρασί “ταξίδεψε” στη Γερμανία, από τη Ρουμανία – όμως σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως, φαίνεται ότι το κρασί έρρεε άφθονο από την Ιταλία».

Η ανατομία ενός αμφορέα

Οι επιστήμονες εξέτασαν αμφορείς, τεράστια πήλινα δοχεία τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά του οίνου. Ο σχεδιασμός των αμφορέων των Ετρούσκων, μαρτυρεί ότι οι συγκεκριμένοι έλαβαν μάλλον τις γνώσεις τους σχετικά με την οινοποιία από τους Φοίνικες.

Οι εμπορικές δοσοληψίες των Ετρούσκων με τους νότιους Γάλλους είναι γνωστές. Αμφορείς που έχουν βρεθεί στα νότια της χώρας υποδεικνύουν ότι οι Ιταλοί έστελναν αγαθά στους Γάλλους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν επρόκειτο για κρασί ή άλλα προϊόντα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στα παράλια της νότιας Γαλλίας, νότια του Μονπελιέ, όπου σύμφωνα με τους ίδιους η εισαγωγή (γεμάτων) αμφορέων συνεχίστηκε μέχρι την περίοδο 525-475 π.Χ.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική της αέριας χρωματογραφίας/φασματογραφίας μάζας, οι ειδικοί κατάφεραν να μελετήσουν σωματίδια που είχαν απορροφηθεί από τον πηλό των αμφορέων. Από τις αναλύσεις φάνηκε ότι οι αμφορείς αυτοί είχαν κάποτε φιλοξενήσει κρασί, ρητίνη πεύκου και άλλες φυτικές ουσίες.

Ειρήνη Βενιού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.