Επιφυλάξεις στα αιτήματα από το ΔΝΤ – Θέλει να αποφύγει τις εντάσεις μέσα στο καλοκαίρι η ελληνική πλευρά

Παράταση στις απολύσεις στο Δημόσιο και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικαΜε δυο κεντρικά αιτήματα θα υποδεχθεί τους επικεφαλής της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση, ευελπιστώντας σε θετική έκβαση. Το ένα αίτημα αφορά την επιπλέον παράταση που θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για να καταρτιστεί ο πολυσυζητημένος κατάλογος με τους φορείς του δημοσίου που θα κλείσουν και το άλλο είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% αποτελεί κεντρικό θέμα στις νέες συζητήσεις με την τρόικα και ετέθη στη συνάντηση που είχαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο για θέματα φορολογίας, τον Λιθουανό, Αλγκίρντας Σεμέτα, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα.

Ο κ. Σεμέτα επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αλλά στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν, ότι τελικά δεν θα έχουν πρόβλημα και το αίτημά τους θα γίνει αποδεκτό, καθώς αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά στις συζητήσεις της με την τρόικα.

Όμως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική, μιλώντας στη ΝΕΤ (εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα»), σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο αίτημα, μπορεί να γίνει δεκτό υπό προοϋποθέσεις. «Δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά, στέλνοντας και το δικό της μήνυμα στην Αθήνα.

Η αναφορά της κυρίας Λαγκάρντ αποτυπώνει και την αγωνία του ΔΝΤ για ενδεχόμενη χαλάρωση των ρυθμών της κυβέρνησης, η οποία είναι εμφανές ότι σε μεγάλο βαθμό εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Παράλληλα, η ανοχή που επιδεικνύουν οι πιστωτές λόγω και των γερμανικών εκλογών, έχει εκληφθεί ως αδυναμία από αρκετούς υπουργούς , οι οποίοι, αν και εμπλέκονται με την προώθηση δράσεων του μνημονίου, καθυστερούν χαρακτηριστικά.

Ένα χαρακτηριστικό σημάδι της μεγάλης καθυστέρησης που καταγράφεται στην υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, αφορά την κατάρτιση της περίφημης λίστας με τους οργανισμούς και φορείς του δημοσίου που θα καταργηθούν.

Η μη κατάρτιση του καταλόγου, οδηγεί και σε καθυστέρηση της αποχώρησης των πρώτων 2000 υπαλλήλων από το δημόσιο, παρά το γεγονός ότι η δέσμευση της κυβέρνησης εδώ και μήνες ήταν ότι εντός του Ιουνίου θα ξεκινούσαν οι πρώτες απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να ζητήσει να της δοθεί και άλλος χρόνος, ώστε να ολοκληρωθεί ο κατάλογος, που σβήνεται και γράφεται συνεχώς, ενώ στο παρασκήνιο οι πιέσεις από πολλές πλευρές είναι έντονες.

Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για μια σημαντική τομή στη δομή του κράτους, που δεν είχε γίνει επί πολλές δεκαετίες και από τη στιγμή που ανατρέπει παγιωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την καλύτερη προετοιμασία του εγχειρήματος.

Αν και αποφεύγουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο να αναφερθούν στις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν, είναι σαφές ότι δεν θέλουν, εν μέσω της τουριστικής περιόδου να καταγραφούν εντάσεις και κυρίως πορείες -με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει- στο κέντρο της Αθήνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.