Σε «Μεγάλη Πέμπτη» αναμένεται να εξελιχθεί για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου η συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με ένα ακόμα ποινικό αδίκημα, αυτό της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τους χειρισμούς του στη διαβόητη υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ.

Το συγκεκριμένο αδίκημα χαρακτηρίζεται «βαρόμετρο» για την τύχη του πρώην «τσάρου» του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρείται πως «δένει» πλέον την οσονούπω παραπομπή του από την Προκαταρτική Επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια στο Δικαστικό Συμβούλιο και από εκεί κατευθείαν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με τουλάχιστον ένα βαρύ κακούργημα που επισείει κάθειρξη έως και δέκα ετών.

Τα αντίγραφα των εγγράφων του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, σύμφωνα με τα οποία ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 το CD της λίστας Λαγκάρντ, είναι αυτά που όχι μόνο κατέρρευσαν το ευφυές άλλοθι που είχε δημιουργήσει με τους ισχυρισμούς του περί «άτυπης» παραλαβής για να «παγιδέψει» τους πάντες, αλλά και την κρυφή ελπίδα που έτρεφε ότι θα μπορούσε να ξεφύγει από τη στοιχειοθέτηση εις βάρος του μιας ποινικής κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος.

Αυτή η ελπίδα παρέμενε «ζωντανή» κυρίως από την… ανικανότητα του ΣΔΟΕ να περατώσει τους ελέγχους των τριών εξαδέλφων του Γ. Παπακωνσταντίνου, των οποίων οι λογαριασμοί εντοπίστηκαν να έχουν εξαφανιστεί ως διά μαγείας από τη λίστα Λαγκάρντ. Όσο συνεχιζόταν αυτή η σημαντική «εκκρεμότητα» του ΣΔΟΕ, «μετρίαζε» τις νομικές δυνατότητες που είχε η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής να παραπέμψει τον τέως υπουργό Οικονομικών για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος για κακουργηματική πράξη.

Βέβαια, εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες δημοσιευμάτων που θέλουν το ΣΔΟΕ να έχει εντοπίσει μεγάλα χρηματικά ποσά ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν φορολογικά οι συγγενείς του, τότε για τον Γ. Παπακωνσταντίνου θεωρείται βέβαιο ότι θα «κλειδώσει» και το δεύτερο κακούργημα.

Οι ανατροπές αυτές και κυρίως η αποδόμηση με τα γαλλικά έγγραφα της βασικής υπερασπιστικής γραμμής του τέως υπουργού Οικονομικών φέρονται να τον αναγκάζουν να «σπάσει» τη σιωπή που τηρούσε αυτούς τους έξι μήνες που έβλεπε ότι τα στοιχεία που προέκυπταν από τις εργασίες της Προκαταρκτικής μπορεί πολιτικά να ήταν εντυπωσιακά, αλλά δεν «έδεναν» ποινικό αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.

Πληροφορίες μάλιστα φέρουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου να έχει αποφασίσει να προσέλθει την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, να κάνει χρήση του δικαιώματος που του παρέχει ο κανονισμός και να μιλήσει κατά τη συζήτηση της πρότασης που υπογράφουν οι 54 βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., προκειμένου να προστεθεί στην εντολή διερεύνησης που έχει λάβει η Προκαταρκτική Επιτροπή το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Η ομιλία αυτή, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για το νέο υπερασπιστικό «ελιγμό» του, που θα πρέπει να επιχειρήσει, αλλά και εξαιτίας του χρόνου που θα γίνει, καθώς ήδη οι εργασίες της Προκαταρκτικής βρίσκονται στην τελική φάση τους.

Και εάν η συζήτηση στην Ολομέλεια παράσχει τη δυνατότητα στον τέως υπουργό να δομήσει όπως επιθυμεί την επιχειρηματολογία του, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να πράξει το ίδιο λίγες εβδομάδες μετά, όταν θα περνάει το κατώφλι της Προκαταρκτικής Επιτροπής, όπου θα πρέπει εξεταζόμενος να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών-μελών της.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ο ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύει Βενιζέλο

Η μυστική ψηφοφορία της Ολομέλειας μπορεί να μην παρουσιάζει ιδιαίτερη αγωνία, καθώς αναμένεται πως και αυτή η προσθήκη αδικήματος στο κατηγορητήριο του Γ. Παπακωνσταντίνου θ’ αγγίξει τον απόλυτο αριθμό των τριακοσίων ψήφων.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πολιτικό σκέλος και κυρίως στην αναμενόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και της αντιπολίτευσης. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ, διά της βουλευτού και μέλους της Προκαταρκτικής Επιτροπής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, μέσω ανακοίνωσης έχει ήδη προχωρήσει σε «τροχιοδεικτικές» βολές ότι θα επιχειρήσει να επανέλθει στον καταλογισμό ποινικών ευθυνών και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ως διάδοχος του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών δεν αξιοποίησε φορολογικά τη λίστα Λαγκάρντ.

Παραμένει άγνωστο, πάντως, εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι παρών στη συνεδρίαση της Βουλής και θα «σηκώσει το γάντι» και αυτή τη φορά, όπως έπραξε κατά τη συζήτηση της συγκρότησης της Προκαταρκτικής τον περασμένο Ιανουάριο, όταν μετέτρεψε τη συζήτηση σε προσωπική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, σκληρή αναμένεται ότι θα είναι η αντίδραση της Ν.Δ. στη συνεχιζόμενη επικοινωνιακή επένδυση του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν «συγκάλυψης των κυβερνητικών συνεταίρων».

Γιάννης Απέργης, στον Τύπο της Κυριακής”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.