ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ποιοι δικαιούνται να ρυθμίσουν τα δάνεια
Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των στεγαστικών και άλλων ενυπόθηκων δανείων και τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 20 Ιουνίου και προβλέπει 48μηνη περίοδο με μηνιαία δόση μέχρι το 30% του εισοδήματος. Στη ρύθμιση υπάγονται άνεργοι, μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι με ατομικό καθαρό εισόδημα 15.000 ευρώ, οικογενειακό 25.000 ευρώ και 30.000 ευρώ για νοικοκυριά με 3 παιδιά και πάνω καθώς και με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Τα 20 άρθρα του νομοσχεδίου ρυθμίζουν τις συμβάσεις ενυπόθηκων δανείων μεταξύ φυσικών προσώπων και τραπεζών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010 ενώ στις ρυθμίσεις υπάγονται και δάνεια που βρίσκονται ήδη σε διακανονισμό.

Οι ρυθμίσεις σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, καλύπτουν και τους δανειολήπτες οι οποίοι καθυστερούν μέχρι και δύο μήνες τις μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης είναι:
-Η εμπράγματη εξασφάλιση της τράπεζας να είναι επι της κύριας κατοικίας
Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ και για τρίτεκνες και άνω οικογένειες να μην είναι πάνω απο 200.000 ευρω. Η αντικειμενική αξία της συνολική ακίνητης περιουσίας να μην είναι πάνω από 250.000 ευρώ και 300.000 ευρώ αντίστοιχα
-Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και τις 15.000 ευρώ για τρίτεκνες και άνω οικογένειες
-Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ
-Το εισόδημα κατά την υποβολή αίτησης να είναι μειωμένο τουλάχιστον κατα 20% σε σχέση με το 2009
-Εισοδηματικά κριτήρια:Το εισόδημα είναι καθαρό δηλαδή αφαιρούνται οι κρατήσεις υπερ των ασφαλιστικών ταμείων, ο παρακρατούμενος φόρος και η εισφορά αλληλεγγύης. Τα ανώτατα όρια καθορίζονται κλιμακωτά.

Η τράπεζα, εφόσον ο δανειολήπτης πληροί τους όρους θα πρέπει σε διάστημα 55 ημερών να τον καλέσει για να υπογράψουν νέα σύμβαση που θα περιλαμβάνει την καταβολή δόσεων για την περίοδο 48 μηνών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.