Πρόστιμα ως €20.000 και αφαίρεση άδειας σε μηχανικούς για ψευδή στοιχεία

Υποχρεωτική έκδοση ταυτότητας για όλα τα κτίρια εντός 10ετίαςΣε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα, Παρασκευή -με τρία χρόνια καθυστέρηση-, το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Προβλέπει καταγραφή όλων των κτισμάτων της χώρας (ιδιωτικών και δημοσίων) εντός 10ετίας από την ημερομηνία έναρξης του ηλεκτρονικού συστήματος ταυτότητας κτιρίου. Όσα κτίρια δεν δηλωθούν, θα θεωρούνται και θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και θα επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες οι σχετικές κυρώσεις που ισχύουν και σήμερα.

Κυρώσεις (πέραν των ποινικών) προβλέπονται και για όσους μηχανικούς συμπληρώσουν με ψευδή στοιχεία την ταυτότητα κτιρίου. Ειδικότερα, ορίζεται επιβολή προστίμου από 2.000 ως 20.000 ευρώ αλλά και αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 ως 24 μήνες.

Μάλιστα, βάσει του ΠΔ, τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της ταυτότητας του κτιρίου θα συνδεθούν μόνιμα με εκείνα του Κτηματολογίου, της ΔΕΗ αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να «τσιμπάνε» όσους… ξεχάσουν να δηλώσουν κάποιο ακίνητο.

«Ο νέος θεσμός, μέσα από την ηλεκτρονική διαδικασία που εισάγει, προάγει τη διαφάνεια στην αγορά. Αναβαθμίζει το περιουσιακό δικαίωμα κάθε πολίτη. Αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης του κτιρίου, που προάγει την ασφάλεια των συναλλαγών και αναδεικνύει την αξία κάθε ακινήτου. Η υλοποίηση της ταυτότητας του κτιρίου είναι σημαντική και για τον τομέα της ασφάλειας των κτιρίων και κατασκευών» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Εντός 5ετίας η ταυτότητα για τα τακτοποιημένα αυθαίρετα

Ειδικότερα για τα αυθαίρετα κτίρια τα οποία έχουν τακτοποιηθεί με τους νόμους 3843/2010 («νόμος Μπιρμπίλη») και 4014/2011 («νόμος Παπακωνσταντίνου»), η πρώτη συμπλήρωση της ταυτότητας θα πρέπει να διενεργηθεί εντός πέντε ετών από τη δημοσίευση του ΠΔ.

Εφόσον έχουν υποβληθεί στοιχεία ηλεκτρονικά, κατά τις διατάξεις του Ν. 4014/2011, δεν χρειάζεται καμία άλλη ενέργεια πέραν της αντίστοιχης, για την έκδοση Πιστοποιητικού Πληρότητας. Τα στοιχεία αυτόματα θα μεταφερθούν από τη βάση δεδομένων των αυθαιρέτων στη βάση δεδομένων της Ταυτότητας του Κτιρίου.

Εντός 10ετίας για όλα τα κτίρια

Για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (πλην των τακτοποιημένων αυθαιρέτων) η συμπλήρωση της Ταυτότητας θα πρέπει να γίνει εντός 10ετίας.

Ειδικότερα, για κτίρια προ της 1.3.2012 (δηλαδή πριν από την εφαρμογή του Ν. 4030/2011 που προβλέπει τον έλεγχο κάθε κτιρίου με άδεια) θα συμπληρώνονται αρχικά τα βασικά στοιχεία καταγραφής, προκειμένου να μην μπουν οι πολίτες στη διαδικασία αναζήτησης νέων δικαιολογητικών, εφόσον απαιτηθεί άμεσα μια μεταβίβαση. Στη συνέχεια όμως θα συμπληρώνονται τα πλήρη στοιχεία ηλεκτρονικής καταγραφής εντός πενταετίας. Σε αυτά τα κτίρια τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα είναι αντίστοιχα με εκείνα που θα απαιτούνται για την υποβολή στο σύστημα των αυθαιρέτων.

Για τα νέα κτίρια των οποίων η ολοκλήρωση θα πραγματοποιηθεί μετά την εφαρμογή της ταυτότητας του κτιρίου γίνεται πλήρης και αναλυτική καταγραφή όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4030/2011 (Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις).

Όλες οι υπαγωγές στην ηλεκτρονική διαδικασία των αυθαιρέτων και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, αυτομάτως και χωρίς κόστος για τον πολίτη, θα μεταφέρονται στη βάση δεδομένων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου.

Πότε ενημερώνεται η ταυτότητα

Η ταυτότητα θα συμπληρώνεται υποχρεωτικά ύστερα από κάθε μεταβίβαση και στους περιοδικούς ελέγχους. Επίσης θα ενημερώνεται από τον αρμόδιο μηχανικό για οποιαδήποτε εργασία στο κτίριο η οποία απαιτεί άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.

Για κτίριο ή δομικό έργο που έχει περισσότερες της μιας χρήσης και χαρακτηρίζεται ως μεικτής χρήσης η περιοδικότητα των ελέγχων γίνεται σύμφωνα με την προβλεπόμενη για κάθε χρήση χρονική περίοδο.

Οποιαδήποτε εργασία έχει εκτελεσθεί σε κτίριο και δεν έχει καταγραφεί στην ταυτότητα θεωρείται αυθαίρετη και επιβάλλονται στον ιδιοκτήτη πρόστιμα αυθαιρέτου κατασκευής με ελάχιστο το κατώτερο πρόστιμο αυθαιρέτου κατά την χρονική στιγμή της διαπίστωσης της εκτελεσθείσας εργασίας.

Για πολυκατοικίες

Η καταγραφή μπορεί να γίνει είτε για το σύνολο του κτιρίου είτε για αυτοτελείς ιδιοκτησίες, οριζόντιες ή κάθετες. Στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία των ενοίκων, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για το διαμέρισμά του.

Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις, πλέον η βεβαίωση μηχανικού αντικαθίσταται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας.

Όλες οι σχετικές παράλληλες αδειοδοτήσεις (Δασική Υπηρεσία, Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.ά.) για τα νέα κτίρια καταγράφονται αυτομάτως στην ηλεκτρονική διαδικασία της Ταυτότητας του Κτιρίου, χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη.

Περιοδικότητα ελέγχων

Η περιοδικότητα των ελέγχων της ταυτότητας κτιρίου (ή διαιρημένης ιδιοκτησίας) γίνεται υποχρεωτικά από μηχανικό και σύμφωνα με την κατηγορία χρήσης του κτιρίου ως εξής:

– Κάθε 8 χρόνια για κτίρια συνάθροισης κοινού, βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων, εμπορικά κέντρα, αγορές και υπεραγορές.

– Κάθε 10 χρόνια για κτίρια με χρήση κατοικία. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, εκπαίδευση, κτίρια που φιλοξενούν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, σωφρονιστικά καταστήματα.

– Κάθε 15 χρόνια για χώρους αποθήκευσης, στάθμευσης αυτοκινήτων και λοιπές χρήσεις.

Κυρώσεις για τους μηχανικούς

Εάν κατά τη συμπλήρωση της ταυτότητας ή κατά τους περιοδικούς ελέγχους διαπιστωθεί ότι συμπληρώθηκαν ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτιρίου από τον αρμόδιο μηχανικό (ή διαπιστωθεί ότι οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμφωνα με την άδεια δόμησης στην περίπτωση που αυτή εκδόθηκε μετά την 1.3.2012) τότε, πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβάλλεται:

– πρόστιμο από 2.000 ως 20.000 ευρώ.

– αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματος για διάστημα από 2 έως 24 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Η κύρωση επιβάλλεται από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ.

Εάν υπάρξει υποτροπή, ή σε περίπτωση που οι παραβάσεις αφορούν οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε προστατευόμενη περιοχή (φυτικά πάρκα, περιοχές απόλυτης προστασίας της φύσης, περιοχές προστασίας της φύσης, Εθνικοί Δρυμοί, Εθνικά Πάρκα κτλ.), τότε τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται.

Διαβάστε εδώ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.