Συνέδριο στα Ιωάννινα -ΚΕΔΕ: Ζητά απαντήσεις από τον Υπουργό για το χρόνο των εκλογών και την τύχη των Δήμων

http://www.epiruspost.gr/images/stories/politikoi/STYLIANIDHS_GIANINA.jpg
Ξεκάθαρες απαντήσεις για το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως επίσης και για το εκλογικό σύστημα, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης από τον Υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Στην ομιλία του σημείωσε ότι είναι αδιανόητο να ανοίγει θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος και να γίνονται διάφορες διαρροές και ζήτησε ξεκάθαρη απάντηση από τον Υπουργό τόσο για τις πιθανές αλλαγές που θα υπάρξουν όσο και για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

«Θέλω να μου απαντήσετε σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης θα διεξαχθούν ταυτόχρονα αυτοδιοικητικές κι ευρωεκλογές» αναρωτήθηκε ο κ. Ασκούνης και τόνισε ότι η θέση της αυτοδιοίκησης είναι καταγεγραμμένη από το συνέδριο της Κομοτηνής.

Βολές εκτόξευσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και προς αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι θεωρούν αντισυναγματική την παράταση της θητείας, σημειώνοντας ότι είναι οι ίδιοι που καταγγέλλουν τον Καλλικράτη.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Χωρίς να απαντήσει σε κανένα από τα θέματα που τέθηκαν από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ ολοκληρώθηκε η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στο συνέδριο των Ιωαννίνων. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Υπουργός απέφυγε οποιαδήποτε νύξη στο ζήτημα του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως και του εκλογικού συστήματος.

Εν μέσω συνθημάτων από εργαζόμενους στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στα Γιάννινα. Εργαζόμενοι κυρίως από τις κοινωνικές δομές διαμαρτύρονταν συνεχώς καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με πιθανά λουκέτα στα νομικά πρόσωπα και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις.

Η ένταση δεν έλειψε και από τους αυτοδιοικητικούς όταν ορισμένοι διέκοψαν τον υπουργό τονίζοντας του όχι αναφέρει τα χρήματα που πήραν οι δήμοι όμως δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στους πόρους που κόπηκαν. Η γενίκευση της έντασης αποφεύχθηκε με την παρέμβαση του Προέδρου της ΚΕΔΕ ο οποίος ζήτησε από όλους να συμβάλλουν για την ολοκλήρωση της ομιλίας του Υπουργού.

Η ομιλία του Υπουργού ξεκίνησε με αναφορές στην οικονομική κατάσταση και σημείωσε ότι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης είναι οι πρωταγωνιστές στην πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση. Με τον τρόπο αυτό θέλησε ουσιαστικά να απαντήσει στις επικρίσεις που είχαν προηγηθεί ότι οι Δήμοι έχουν μείνει μόνοι τους και δίνουν την μάχη να αναπτύξουν δίχτυ αλληλεγγύης για όσους έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση.

Έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο μέχρι σήμερα τονίζοντας ότι πολιτεία και ΟΤΑ κέρδισαν την πρώτη μάχη κατά της φτώχιας, ανακοίνωσε νέα ρύθμιση των δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και υπερασπίστηκε τον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ.

«Είναι άδικο και ισοπεδωτικό να αντιμετωπίζονται οι δήμοι ως κέντρα διαφθοράς. Οι περισσότεροι δήμοι δίνουν αγώνα για να κρατήσουν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες. Οι ένοχοι που υπάρχουν πρέπει να έχουν όνομα και να τιμωρούνται, όμως οι γενικεύσεις τείνουν να καταστρέψουν τον πιο δημοκρατικό θεσμό της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Ο Υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από διαρροές περί κατάργησης κοινωνικών φορέων και νομικών προσώπων. Ωστόσο είναι βέβαιο πλέον ότι και ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει το δικό του μερίδιο στα μέτρα που θα αποφασιστούν για το δημόσιο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για κινητικότητα των εργαζομένων με αντικειμενικά κριτήρια, φαίνεται όμως ότι ο διάλογος με το Υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτός χωρίς να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν υιοθετηθεί οριζόντιες πολιτικές που μπορεί να ακρωτηριάσουν τις κοινωνικές δομές, συζητούμε αντικειμενικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν στην κινητικότητα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν θα καταργήσουμε χρήσιμους φορείς και υπηρεσίες. Θα εξυγιανθούν δήμοι, είναι προτεραιότητα να απορροφηθούν από αυτοδιοικητικές δομές. Ότι κι αν αποφασιστεί προηγουμένως θα διαβουλευτούμε με την ΚΕΔΕ τις Περιφέρειες και τους εργαζόμενους», τόνισε ο Υπουργός.

www.epiruspost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.