Σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρώην «τσάρος» του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει δύο ακόμα βαρύτατα κακουργήματα και τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου με δύο αδικήματα: της απιστίας εις βάρος της υπηρεσίας και της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή.

Η ανάκτηση των γαλλικών εγγράφων με τα οποία παρέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2010 τη λίστα Λαγκάρντ και διατυπώνουν με απόλυτη σαφήνεια πως τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για φορολογικούς ελέγχους, και μάλιστα με την «ομπρέλα» Κοινοτικής Οδηγίας, «κλειδώνει» την παραπομπή Παπακωνσταντίνου, όχι μόνο για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος που ήδη υπάρχουν στο «κατηγορητήριο» της Προκαταρτικής Επιτροπής, αλλά και για δύο τουλάχιστον ακόμα βαρύτατα ποινικά αδικήματα.

Το διαβιβαστικό του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών καταστρέφει πλήρως τη μέχρι σήμερα υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού, πως η λίστα Λαγκάρντ τού δόθηκε με άτυπες διαδικασίες ως προϊόν εγκλήματος και συνεπώς δεν μπορούσε ν’ αποτελέσει βάση επίσημων φορολογικών ελέγχων για τους κατόχους των τραπεζικών λογαριασμών της λίστας Λαγκάρντ, περίπου 4 δισ. δολαρίων, παρά μόνο παράπλευρο στοιχείο για την εκκίνηση ερευνών.

Την «αριστοτεχνική» αυτή παραχάραξη της αλήθειας, με αυτή τη λεπτή αλλά τεράστια διαφορά, έπραξε ο Γ. Παπακωνσταντίνου με τη μη επίσημη παραλαβή και πρωτοκόλληση των εγγράφων και στοιχείων αφού με κάθε τυπικό τρόπο τού παραδόθηκαν από τις γαλλικές αρχές. Στη συνέχεια υπήρξαν η υπεξαίρεσή τους από την υπηρεσία και η παρακράτησή τους στο συρτάρι του, η «εξω-υπηρεσιακή» επεξεργασία της ηλεκτρονικής λίστας από συνεργάτες του γραφείου του, το «κόψιμο του νήματος» με την πλήρη αποσιώπηση των στοιχείων από τον αντικαταστάτη του, Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την παράδοση του υπουργείου Οικονομικών,η  «εξαφάνιση» των πρωτότυπων εγγράφων και του CD της λίστας, η εκ των υστέρων «φιλική» αποσπασματική αποστολή αντιγράφου της λίστας με «λάθος» δεδομένα και με «μισόλογα» περί εμπλοκής της ΕΥΠ στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, προκειμένου ν’ απαξιωθεί η βαρύτητα των στοιχείων οδηγώντας αυτόν αλλά και οποιονδήποτε άλλο (εν προκειμένω τους μετέπειτα υπουργούς που τυχόν ενημέρωνε) σε λάθος νομικές ερμηνείες ώστε να ενταφιαστεί ο φορολογικός έλεγχος των προσώπων που βρίσκονται στη λίστα και μεθοδεύσεις και τρόποι που «εδραιώνουν», όπως συμφωνούσαν μέλη της Προκαταρτικής Επιτροπής, όχι μόνο τον πρωταγωνιστικό και μόνο ρόλο του πρώην υπουργού ενεργώντας με δόλο και στερώντας το Δημόσιο από τυχόν είσπραξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της Προκαταρτικής Επιτροπής και βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τα αποκαλυπτικά γαλλικά έγγραφα, ανέφερε πως πλέον υπάρχουν νομικές απόψεις που υποστηρίζουν ότι τεκμηριώνεται πλήρως το αδίκημα της απιστίας, ενώ υπάρχουν και νομικές απόψεις που θεωρούν ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί ακόμα και η κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος λόγω του ύψους των συνολικών καταθέσεων που βρίσκονται στην περιβόητη λίστα. «Κλειδί» για την εξέλιξη αυτή θα ήταν εάν το ΣΔΟΕ μπορούσε να τρέξει τους φορολογικούς ελέγχους επί όλων των καταθετών που υπάρχουν στη λίστα Λαγκάρντ, ώστε ν’ αποδειχθεί το ύψος της στέρησης φόρων από τυχόν εντοπισμό «μαύρων» καταθέσεων.

Χαμένη στη… διεύρυνση η Προκαταρτική Επιτροπή

ΤΑ ΝΕΑ αποκαλυπτικά δεδομένα και οι τυχόν νέες αξιόποινες πράξεις που μπορεί να καταλογιστούν στον Γ. Παπακωνσταντίνου φέρνουν νέους «πονοκεφάλους» και στην Προκαταρτική Επιτροπή σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει η διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Το ερώτημα είναι εάν αυτό μπορεί να γίνει στο τελικό στάδιο της σύνταξης των πορισμάτων της Προκαταρτικής Επιτροπής ή για να προστεθούν και νέα αδικήματα στο κατηγορητήριο χρειάζεται να υπάρξει νέα απόφαση της Ολομέλειας.

Το θέμα μπορεί να μην έχει απασχολήσει ακόμα επισήμως την Προκαταρτική Επιτροπή, αλλά σε επίπεδο «ζυμώσεως» υφίσταται, με μια μερίδα να υποστηρίζει πως τα αδικήματα για τα οποία ελέγχεται ο πρώην υπουργός είναι αυτά και μόνο για τα οποία πήραν την εντολή συγκροτήσεως και διερεύνησης από την Ολομέλεια και είναι η μόνη αρμόδια που μπορεί να αλλάξει το κατηγορητήριο και η άλλη να θεωρεί ότι η Επιτροπή έχει ανακριτικά καθήκοντα και όπως ο ανακριτής στο στάδιο αυτό της διερεύνησης μπορεί, εάν εντοπίσει την τέλεση και άλλων αδικημάτων, να τα προσθέσει στην πρότασή του, έτσι και η Προανακριτική στο πόρισμά της.

Το νέο στοιχείο ότι η λίστα Λαγκάρντ μπορεί ν’ αποτελέσει επίσημο στοιχείο φορολογικών ελέγχων για τους καταθέτες της ελβετικής τράπεζας θέτει σε «δεύτερη» μοίρα το πώς, πότε και από ποιον «σβήστηκαν» οι τρεις λογαριασμοί των εξαδέλφων του Γ. Παπακωνσταντίνου. Μια περίεργη αλλοίωση εγγράφου που ακόμα εξακολουθεί να παραμένει αρκετά σκοτεινή και ομιχλώδης και που δύσκολα -όπως φαίνεται μέχρι σήμερα- θα μπορέσει να;;; «δέσει» χωρίς καμία αμφιβολία ότι την έπραξε ή όχι ο πρώην υπουργός.

Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων και εξωδίκων

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ Προκαταρτική Επιτροπή ένα πράγμα διεκδικεί. Να περάσει στην ιστορία ως η πρώτη ειδική επιτροπή της Βουλής που κατά τη διάρκειά της τα μέλη επιδόθηκαν στην έκδοση των περισσότερων ανακοινώσεων αλληλοκατηγοριών, διαβημάτων διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, μέχρι και εξωδίκων…

Πρωταθλητές σ’ αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός για τα κοινοβουλευτικά ήθη των Εξεταστικών και Προκαταρτικών Επιτροπών ήταν κυρίως οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξάρχουσα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν μονίμως τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Από προχθές όμως, εκτός τις «εσωτερικού» τύπου δηλώσεις διαμαρτυρίας, προστέθηκαν και οι «εξωτερικού», με την εξώδικη δήλωση-διαμαρτυρία του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Κωνσταντόπουλου στον Μ. Βαρβιτσιώτη για μια αντιπαράθεση που είχε εντός της Προκαταρτικής με την κόρη του, Ζωή, και αναφέρθηκε το όνομά του!

Μια αλγεινή εικόνα, που δυστυχώς μαίνεται κι εντείνεται, ευτελίζοντας την εικόνα της Επιτροπής αλλά και εν γένει του πολιτικού συστήματος όσον αφορά στην ικανότητα που τελικά έχει στο να παραγάγει σοβαρό έργο.

Γιάννης Απέργης, στον “Τύπο της Κυριακής”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.