Ολλανδός και… ξερός!

Η ενδεκάδα της Μπάγερν Μονάχου
Losers; Last year! Ένα χρόνο μετά το κάζο στο σπίτι τους, ο Ρόμπεν και η Μπάγερν γεύτηκαν την πιο γλυκιά εκδίκηση! Το γκολ του Ολλανδού στο 89’ ξέρανε τη Ντόρτμουντ κι έστεψε τους Βαυαρούς.
Με τρόπο βγαλμένο από φαντασίωση των οπαδών της επέστεψε στην κορυφή της Ευρώπης η Μπάγερν!

Έναν χρόνο μετά την τραγωδία που τους ανάγκασε η Τσέλσι στο σπίτι τους και με πρωταγωνιστή τον -τότε μοιραίο- Άριεν Ρόμπεν, οι Βαυαροί λύγισαν 2-1 τη Ντόρτμουντ και κατέκτησαν το πέμπτο Champions League της ιστορίας τους, όσα έχει και η Λίβερπουλ.
Περισσότερες κατακτήσεις έχουν μόνο οι Ρεάλ Μαδρίτης (9) και Μίλαν (7).

Λες και το ‘κανε… επίτηδες, ο Ολλανδός -πρώτα έχασε τ’ άχαστα κι έπειτα έστειλε μόνος την κούπα στο Μόναχο, φτιάχνοντας το πρώτο γκολ για τον Μάντζουκιτς και ξεραίνοντας ο ίδιος τη Ντόρτμουντ στις καθυστερήσεις.

Άξιοι αντίπαλοι σε φανταστικό παιχνίδι οι Βεστφαλοί, δικαιούνται να φωνάζουν για μη αποβολή του Ντάντε στη φάση του πέναλτι (68’ Γκουντογκάν) με το οποίο είχαν ισοφαρίσει προσωρινά.

Πώς έπαιξαν

Με τα αναμενόμενα σχήματα -βάσει του τρόπου που αγωνίστηκαν όλη τη χρονιά- παρατάχθηκαν οι δυο αντίπαλοι. Τόσο ο Γιούργκεν Κλοπ, όσο και ο Γιουπ Χάινκες έμειναν μακριά από… καινοτομίες και χωρίς να αντιμετωπίζουν απουσίες (πέραν αυτής του Γκέτσε για τον πρώτο) παρέταξαν ό,τι καλύτερο είχαν στο χορτάρι του «Γουέμπλεϊ».

Έτσι, το 4-2-3-1 της Ντόρτμουντ παρατάχθηκε ως εξής: Κάτω από τα δοκάρια ο Βάιντενφελερ και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Σμέλτσερ, Χούμελς, Σούμποτιτς και Πίστσεκ. Στα χαφ βρέθηκαν οι Μπέντερ-Γκιντόγκαν, στην τριάδα μπροστά τους οι Γκρόσγκροιτς (αριστερά), Ρόις (επιτελικός), Μπλαστσικόφσκι (δεξιά) και προωθημένος ήταν ο Λεβαντόφσκι.

Το 4-2-3-1 της Μπάγερν, απ’ την άλλη, διαμορφώθηκε ως εξής: Τερματοφύλακας ο Νόιερ και στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- οι Αλάμπα, Ντάντε, Μπόατενγκ και Λαμ. Στα χαφ ξεκίνησαν οι Χάβι Μαρτίνεθ-Σβαϊνστάιγκερ, στην τριάδα μπροστά τους οι Ριμπερί (αριστερά), Ρόμπεν (δεξιά) και ο Μίλερ κινούνταν λίγο πίσω απ’ τον Μάντζουκιτς.

Το ματς

Το «Γουέμπλεϊ» είναι απ’ τους μεγαλύτερους ναούς του ποδοσφαίρου. Τα χιλιάδες σταυροκοπήματα που σημειώθηκαν ωστόσο στα πρώτα 45 λεπτά του τελικού δεν ήταν από ευλάβεια. Ήταν από δέος. Για το… πώς στην ευχή του Θεού δεν μπήκε γκολ σ’ αυτό το παιχνίδι! Ερώτηση βέβαια που -αν το σκεφτόσουν λίγο πιο ψύχραιμα απ’ τους οπαδούς που παραμιλούσαν στην εξέδρα- είχε απαντήσεις. Ή μάλλον ονοματεπώνυμα.

Καταρχάς εκείνο του Μάνουελ Νόιερ. Που κράτησε όρθια την Μπάγερν όταν η Ντόρτμουντ τη βούτηξε απ’ το λαιμό στο ξεκίνημα. Που άπλωσε τέσσερις φορές (!) το κορμί του στα σουτ των αφιονισμένων Βεστφαλών. Και που έγινε η… πέτρα στην οποία πάτησαν οι Βαυαροί για να σηκωθούν. Δυστυχώς για ‘κείνους όμως υπήρχε και τ’ όνομα «Άριεν Ρόμπεν». Για να κλέψει την παράσταση απ’ τον Βάιντενφελερ (μεγάλη απόκρουση σε κεφαλιά του Μάντζουκιτς) και να σπαταλήσει πάνω του δυο ανεπανάληπτα τετ-α-τετ.

Η ανάπαυλα του ημιχρόνου έμοιαζε να ηρέμησε κάπως τις ομάδες. Τόσο πολύ ώστε να συμπληρώσουν ένα ολόκληρο… τέταρτο χωρίς ευκαιρία! Μέχρις ότου ο Ρόμπεν κάνει κάτι πολύ δυσκολότερο απ’ αυτά που είχε χάσει πριν και κεράσει υποδειγματικά το γκολ στον Μάντζουκιτς! Εκεί όμως που η Ντόρτμουντ έμοιαζε να βυθίζεται, έβαλε ο Ντάντε το χέρι του. Ή μάλλον τόσο επικίνδυνα το πόδι του στον Ρόις, ώστε να ‘ναι σκάνδαλο που -εκτός του πέναλτι που εξαργύρωσε ο Γκουντογκάν- δεν έδωσε και αριθμητικό πλεονέκτημα στους Βεστφαλούς.

Αυτό ήταν! Η Μπάγερν… θίχτηκε. Και εξαπέλυσε τα δικά της πυρά. Με τον Σούμποτιτς να κλέβει προ κενής εστίας την μπουκιά απ’ το στόμα του Ρόμπεν. Τον Βάιντενφελερ ν’ αποδεικνύεται αλεξίσφαιρος στα σουτ των Αλάμπα και Σβαϊνστάιγκερ. Αλλά και τον Ρόμπεν να παίρνει -επιτέλους- το όπλο του και με μια βολή σε σημείο που η Ντόρτμουντ δεν είχε χρόνο για να γιατρέψει την πληγή, να στέλνει… ολοταχώς για τρεμπλ την Μπάγερν!
Δείτε τα γκολ του αγώνα:

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ (Γιούργκεν Κλοπ): Βάιντενφελερ, Σμέλτσερ, Χούμελς, Σούμποτιτς, Πίστσεκ, Μπέντερ, Γκιντόγκαν, Γκρόσγκροιτς, Ρόις, Μπλαστσικόφσκι, Λεβαντόφσκι

Στον πάγκο έμειναν οι: Λάνγκερακ, Κιρχ, Σαντάνα, Κελ, Λάιτνερ, Σαχίν, Σίμπερ

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Γιουπ Χάινκες): Νόιερ, Αλάμπα, Ντάντε, Μπόατενγκ, Λαμ, Χάβι Μαρτίνεθ, Σβαϊνστάιγκερ, Ριμπερί, Ρόμπεν, Μίλερ, Μάντζουκιτς

Στον πάγκο έμειναν οι: Στάρκε, Φαν Μπούιτεν, Σακίρι, Γκουστάβο, Τίμοστσουκ, Πιζάρο, Γκόμες

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νίκολα Ριτσόλι (Ιταλία)
ΓΗΠΕΔΟ: «Γουέμπλεϊ»

Sport-fm.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.