Το 2012 η Γερμανία δέχθηκε συνολικά 1.080.936 μετανάστες, αριθμός που θυμίζει τις εποχές της μαζικής μετανάστευσης. «Το 2012 ήρθαν στη Γερμανία οι περισσότεροι μετανάστες μετά το 1995», διευκρινίζει ο συντάκτης του άρθρου.

Ο πραγματικός, μάλιστα, αριθμός των νεο-μεταναστών ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί σύγχρονοι εμιγκρέδες με ευρωπαϊκή καταγωγή δεν δηλώνουν στις γερμανικές αρχές τη μετεγκατάστασή τους.

Μεταξύ αυτών, «αυγατίζουν» εκ νέου οι Ελληνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2012 εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία 34.000 Ελληνες, 43% περισσότεροι από το 2011, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν μεταναστεύσει 23.800.

Από την πρώτη χρονιά της οικονομικής κρίσης στη χώρα, 12.550 Ελληνες είχαν ετοιμάσει τις βαλίτσες τους για τη Γερμανία. Βέβαια, το διογκωμένο κύμα μετανάστευσης προέρχεται από ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο: τη χρονιά που μας πέρασε, μετακόμισαν στη Γερμανία 29.000 Ισπανοί και 42.000 Ιταλοί.

Στις πρώτες θέσεις, ωστόσο, παραμένουν οι Πολωνοί (176.000), οι Ρουμάνοι (116.000) και οι Βούλγαροι (59.000).

Τα κρατίδια που προσελκύουν κατ’ εξοχήν τους ξένους είναι η Βαυαρία, η Βάδη-Βυρτεμβέργη, η Εσση και η Κάτω Σαξονία, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των μεταναστών είναι τα 32 έτη.

Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί με υψηλή εξειδίκευση εγκαταλείπουν με τη σειρά τους την πατρίδα τους, προς άγραν καλύτερης τύχης σε Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδά· το 2012 εκτιμάται ότι έφυγαν για τον λόγο αυτό 140.000 άτομα.

Τον δρόμο της φυγής άνοιξαν οι Ελληνες γιατροί, που εδώ και χρόνια κατέφευγαν στη Δύση προς αποφυγήν της πολυετούς αναμονής για την ειδικότητα στην Ελλάδα, ακολούθησαν οι μηχανικοί, που είδαν το «πάγωμα» της κατασκευαστικής δραστηριότητας, και εν συνεχεία τη μετανάστευση επιλέγουν προγραμματιστές, νοσηλευτές, παραϊατρικές ειδικότητες, εκπαιδευτικοί και δη νηπιαγωγοί. Οι εν λόγω επαγγελματίες έρχονται να καλύψουν τις κενές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί στη Γερμανία: 36.000 μηχανικών, 5.000 γιατρών και 4.000 νηπιαγωγών (μόνο στην περιοχή του Μονάχου).

Εκ νέου «στα θρανία»

Για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της νέας ζωής, οι ενήλικοι Ελληνες κάθονται εκ νέου στα θρανία για να μάθουν γερμανικά. Από το 2010 καταγράφεται αύξηση περί το 10% τον χρόνο. Το φλερτ με τη Γερμανία «διαφαίνεται» και στις μικρότερες ηλικίες, καθώς κατά την περυσινή χρονιά οι μαθητές Δημοτικού που επέλεξαν ως δεύτερη ξένη γλώσσα τα γερμανικά ήταν 15% περισσότεροι…
Λ.Π.

Ιωάννα Φωτιάδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.