Σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στο “πάρτυ” με τις εικονικές συνταγογραφήσεις το υπουργείο Υγείας παρουσίασε χθες τις νέες ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων.

Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, Μάριος Σαλμάς, από την άμεση εφαρμογή του μέτρου, αναμένεται εξοικονόμηση στις ασφαλιστικές δαπάνες, γεγονός που εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη για αγορά φαρμάκων.

Ουσιαστικά, η διαφορά των νέων ταινιών με τις παλιές είναι ότι έχουν υδατογράφημα για να μην μπορούν να αντιγραφούν, αλλά και ο σειριακός αριθμός ο οποίος αναγράφεται στη βάση του κουπονιού που μένει πάνω σε κάθε κουτί δεν μπορεί πλέον να αλλοιωθεί. Το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν την πάταξη της παράνομης διακίνησης φαρμάκων και των εικονικών συνταγογραφήσεων. “Με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία της Υγείας των Ελλήνων πολιτών, προχωρούμε σήμερα στην αλλαγή των ταινιών γνησιότητας που με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ώστε να μην υπάρχει κλοπή στη διακίνηση του φαρμάκου με πλαστές ταινίες γνησιότητας”, σημειώνει σχετικά ο κ. Σαλμάς.

Σημειώνεται ότι με το νέο σύστημα παρακολούθησης που τέθηκε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα, εντοπίστηκαν εκατοντάδες πλαστές ταινίες γνησιότητας σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αθήνα. Οι επιτήδειοι είχαν φωτοτυπήσει το πρωτότυπο κουπόνι με σκοπό να χρεώσουν στον ΕΟΠΥΥ πάνω από μια φορά το ίδιο φάρμακο.

Η σχετική επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπολογίζει ότι έχει ήδη εξοικονομήσει τα 70 εκατ. ευρώ από αυτά, με την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο 100%, με τους εντατικούς ελέγχους του ΕΟΦ και του ΣΔΟΕ στην αλυσίδα φαρμάκου και με την αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες. “Ήδη τους πρώτους 5 μήνες του 2013 φαίνεται ότι είμαστε κοντά στο στόχο των 2,4 δισ. ευρώ φέτος”μ πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες βάσει της εξοικονόμησης από την φαρμακευτική δαπάνη, το υπουργείο Υγείας μέσα στον Ιούνιο θα προχωρήσει στη μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα σε κάποιες κατηγορίες ασθενειών και στη δωρεάν προμήθεια φαρμάκων σε οικονομικά αδύναμους.

Μegatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.