Ο αστεροειδής QE2 θα μας επισκεφτεί στις 31 Μαΐου

Ένας μεγάλος αστεροειδής θα κάνει ένα σχετικά κοντινό αλλά όχι απειλητικό πέρασμα από τη Γη στις 31 Μαΐου. Ο αστεροειδής ονομάζεται QE2 και πολλοί, λόγω του ονόματός του, έσπευσαν να τον συγκρίνουν με το διάσημο κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth 2 που είναι επίσης γνωστό με τα αρχικά του δηλαδή, QE2. Ο αστεροειδής έχει μέγεθος παρόμοιο με εννέα Queen Elizabeth 2, ένα πλοίο που από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 πραγματοποιεί υπερατλαντικά ταξίδια.

Ο QE2 έχει μέγεθος όσο περίπου εννέα… QE2

Η επίσκεψη

Ο QE2 ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 1998 μέσα από το πρόγραμμα Linear, μια ερευνητική προσπάθεια εντοπισμού αστεροειδών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Γη. Το πρόγραμμα έχει οργανωθεί και διευθύνεται από το MIT. Από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις έχει υπολογισθεί ότι η διάμετρος του αστεροειδή είναι περίπου 2.7 χλμ. Οι τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο QE2 θα περάσει στις 31 Μαΐου σε απόσταση περίπου 5.7 εκατομμυρίων χλμ από τον πλανήτη μας. Πρόκειται για απόσταση 15 φορές μεγαλύτερη από εκείνη ανάμεσα στη Γη και τη Σελήνη.

Δείτε: Could an Asteroid fly-by May 31 and knock the moon out of orbit?

Η μελέτη

Η απόσταση δεν είναι αρκετά κοντινή ώστε να θεωρείται απειλητική για τον πλανήτη μας αλλά είναι αρκετά κοντινή ώστε να επιτρέψει στους επιστήμονες να στρέψουν τα όργανα τους στον QE2 και να καταγράψουν πολύ κοντινές εικόνες του. Ενα από αυτά τα όργανα θα είναι το ραδιοτηλεσκόπιο διαμέτρου 80 μέτρων που βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο Goldstone στην έρημο Μοχάβε στην Καλιφόρνια.

Η καταγραφή κοντινών εικόνων θα διαφωτίσει τους επιστήμονες για τον QE2 και πιθανώς να προσφέρει νέα στοιχεία για τους αστεροειδείς και ειδικά εκείνους που κινούνται κοντά στη Γη. Οι επιστήμονες ευελπιστούν να πάνε όλα καλά στη διαδικασία της παρατήρησης του QE2 αφού η επόμενη επίσκεψη του αναμένεται να γίνει σε περίπου 200 χρόνια.

Πρέπει να «μεγεθύνουμε» 8 φορές το Queen Elizabeth 2 για να έχουμε μπροστά μας ένα σώμα αντίστοιχου μεγέθους με τον αστεροειδή QE2

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.