Αδιέξοδο για 200 παιδιά που φιλοξενούνται, πέντε μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι – Ξεκινούν κινητοποιήσεις…

Κλείνουν από σήμερα Πέμπτη οι τέσσερις βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Κοζάνης που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, καθώς οι εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες διεκδικούν τα δεδουλευμένα και την περαιτέρω στήριξη των κοινωνικών δομών και κατέρχονται σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

Ειδικότερα λουκέτο βάζουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που εντάσσονται στη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Κοζάνης, οι οποίοι είναι: στην πόλη της Κοζάνης ο Παιδικός Σταθμός επί της Βογατσικού 6 και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός που συστεγάζεται με τον Δημοτικό παιδικό Σταθμό στον «Τρίκο», καθώς και οι δύο Παιδικοί Σταθμοί στο Δρέπανο και στο Μαυροδένδρι. Σ’ αυτές τις κοινωνικές δομές φιλοξενούνται 200 παιδιά και εργάζονται 18 εργαζόμενοι.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, καθώς έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012. Βεβαίως, από τα κοινοτικά κονδύλια ήρθε και η δόση του Φεβρουαρίου 2013, όμως τα χρήματα των δύο τελευταίων μηνών διατέθηκαν για άλλες προνοιακές κοινωνικές δομές του δήμου Κοζάνης, στους οποίους η χρηματοδότηση καθυστερεί πολύ περισσότερο.
Σήμερα πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας οι απεργοί των βρεφονηπιακών σταθμών πραγματοποιούν στις 8 το πρωί απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο Κοζάνης, καθώς όπως υπογραμμίζουν «εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε περιέλθει σε πλήρη απόγνωση και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα αναγκαία, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Ζητάμε από τον καθένα χωριστά και από όλους μαζί την συμπαράσταση σας, με βασικά αιτήματα την εξόφληση άμεσα των δεδουλευμένων μας και την διατήρηση, την ενίσχυση και αναβάθμιση των δομών φροντίδας των παιδιών μας, των παιδιών που φιλοξενούνται στις συγκεκριμένες δομές.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών να συμμετέχουν δυναμικά στην απεργία και να είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Δ.Σ του Σωματείου μας».

Όπως δήλωσε στον «Π» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, Μαλαματή Μωραΐτη, «απαξιώνονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς μειώνονται συνεχώς οι χρηματοδοτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι το κονδύλιο για κάθε παιδί ήταν 3.500 και φέτος μειώθηκε στις 2.500 ανά παιδί. Δυστυχώς υπάρχει μία φθίνουσα κατάσταση, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι μεθοδεύεται η ανάθεση των δομών αυτή στους ιδιώτες, πράγμα που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους».

Με βάση την προαναφερόμενη κατάσταση το Σωματείο Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Κοζάνης, ξεκινά από την Πέμπτη 23 Μαΐου 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες με τα παρακάτω αιτήματα :

1. Να εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους συναδέλφους , οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του έτους 2013 μέχρι και σήμερα.
2. Την συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης από ευρωπαϊκούς πόρους με βιώσιμη βάση.
3. Την διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης, των ιδιωτικών επιχειρήσεων από τους Ευρωπαϊκούς πόρους.
4. Την σύσταση νέων μόνιμων υπηρεσιών στους ΟΤΑ που θα διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου την λειτουργία των δομών.
5. Την άμεση ψήφιση Υπουργικής Απόφασης από το αντίστοιχο Υπουργείο με θέμα την ανανέωση των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου του προσωπικού που απασχολείται στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Το σωματείο εκφράζει την έντονη ανησυχία των εργαζομένων για την συνέχιση λειτουργίας των κοινωνικών δομών και την αγωνία των εργαζομένων σε αυτές μετά το 2013, θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα:
-Τι θα γίνει τώρα που η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έχει φτάσει στο τέλος της;
– Ήρθε το τέλος των παραπάνω δομών φροντίδας παιδιών όπως τις γνωρίζουμε και η Ελλάδα θα επιστρέψει πίσω το 1998, τότε που οι παροχές ήταν ανύπαρκτες στην ενδοχώρα;
-Ποια θα είναι η στρατηγική υλοποίησης σε έναν νέο κύκλο δράσης (μετά το 2013), θα ενταχθούν άραγε οι δομές στο ΕΣΠΑ 2014-2020;

Συμπαράσταση από το Εργατικό Κέντρο
Στο μεταξύ, το δ.σ. του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης με ανακοίνωση που εξέδωσε δηλώνει ότι συμπαρατάσσεται με τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Απαιτεί την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων και την άμεση επίλυση του προβλήματος λειτουργίας των σταθμών με την σύσταση μόνιμων δομών στους Δήμους και την μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

Σε εποχή κρίσης, οι κοινωνικές και υποστηρικτικές δομές είναι απαραίτητο να ενισχυθούν και όχι να διαλυθούν γιατί στηρίζουν τους άνεργους και τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα.

Καλούνται όλα τα Σωματεία να στηρίξουν τους Εργαζόμενους συμμετέχοντας στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο Δημαρχείο την Πέμπτη 23 Μαΐου και ώρα 8 το πρωί.
Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων εξέδωσε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού επί της Βογατσικού 6, εκφράζοντας συγχρόνως την ανησυχία τους για τη φιλοξενία των παιδιών τους.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι όλων των κοινωνικών δομών των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, θα συμμετάσχουν στη 48ωρη πανελλαδική απεργία και θα δώσουν δυναμικό παρών στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στα Γιάννενα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.