Έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει δημότης κατά τη δημαρχιακή του θητεία

Ένας πρώην δήμαρχος και εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, διώκεται για «ασήμαντον αφορμή» και μάλιστα «εις διπλούν», μία ως δήμαρχος και μία ως δημόσιος υπάλληλος, αφού τελευταία αυτοδιοικητικοί και υπάλληλοι του δημοσίου έχουν μπει στο στόχαστρο.

Η υπόθεση αφορά στο πρώην δήμαρχο Νεάπολης και καθηγητή χημείας σε δημόσιο σχολείο, Νίκο Αλμπάνη, ο οποίος σύρεται στα δικαστήρια μετά από μήνυση δημότη την περίοδο που ήταν δήμαρχος και παράλληλα αντιμετωπίζει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων με την υπηρεσία του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Ν. Αλμπάνης ήταν δήμαρχος Νεάπολης την περίοδο 2007 – 2010. Το 2008 ένας δημότης από την κωμόπολη της Νεάπολης υπέβαλε αίτηση στο δημοτικό συμβούλιο για διάνοιξη αγροτικού δρόμου στο χωράφι του. Η αίτηση δεν ικανοποιήθηκε με το σκεπτικό ότι αφενός ο δρόμος δεν ήταν απαραίτητος γιατί υπήρχε δρόμος πρόσβασης στο χωράφι, αλλά επιπροσθέτως δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί γιατί αιτήματα για διάνοιξη παρόμοιων δρόμων υπήρχαν εκατοντάδες – σύμφωνα με το δήμαρχο – και επομένως με τα πενιχρά οικονομικά του δήμου Νεάπολης δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν τόσα αιτήματα. «Αν φτιάχναμε αυτόν τον δρόμο, θα έπρεπε να φτιάξουμε άλλους εκατό, αλλά που να βρισκόταν τα χρήματα», δήλωσε στον «Π» ο Ν. Αλμπάνης, ο οποίος θεωρεί ότι διώκεται άδικα, εξαιτίας ενός «δικομανούς δημότη».

Γι’ αυτή την πραγματικά ασήμαντη αφορμή, ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κοζάνης κατά του πρώην δημάρχου για «παράβαση καθήκοντος». Έτσι ο πρώην δήμαρχος θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Όμως η δικαστική περιπέτεια έχει σοβαρές διοικητικές επιπτώσεις για τον καθηγητή χημείας των λυκείων Νεάπολης και Τσοτυλίου. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με το νόμο 4093/2012 οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιμετωπίζουν σημαντικές διοικητικές ποινές, έως και απόλυση, εφόσον εκκρεμεί σε βάρος τους, μία μηνυτήρια αναφορά για άσχετο με την υπηρεσία του θέμα, ακόμη και αν αυτό είναι ασήμαντο και γελοίο, όπως το προαναφερόμενο.

Ήδη, όπως πληροφορούμαστε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοσμάς Σαββιλωτίδης, ενημέρωσε τον καθηγητή για την πειθαρχική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Πρώτο βήμα είναι η προκαταρκτική εξέταση, η οποία ολοκληρώθηκε και την διενήργησε μία καθηγήτρια που ορίστηκε από τη δευτεροβάθμια. Δεύτερο βήμα είναι η ΕΔΕ, που θα περάσει στις αμέσως προσεχείς ημέρες ο καθηγητής. Τρίτο βήμα είναι το πειθαρχικό, που θα κληθεί να επιβάλει την τελική ποινή, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι τη διαθεσιμότητα, ακόμη και την απόλυση.

Το θετικό είναι ότι ο Ν. Αλμπάνης σ’ αυτή την Οδύσσεια έχει συμπαραστάτες την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, καθώς και το σύνολο της αυτοδιοίκησης και της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ και η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γνωρίζει πολύ καλά το ποιόν του εκπαιδευτικού, ο οποίος υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση το δημόσιο σχολείο επί 34 συναπτά έτη.

Πεποίθηση όλων είναι ότι ο Ν. Αλμπάνης δεν θα είναι το πρώτο κραυγαλέο θύμα ενός ισοπεδωτικού νόμου, ο οποίος έχει βάλει στο στόχαστρο ακόμη και συνειδητούς υπαλλήλους, με απώτερο στόχο την απόλυση από το δημόσιο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.