Tις εκρηκτικές διαστάσεις της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη αποτυπώνουν αποκαλυπτικά στοιχεία που έρχονται στο φως, παραμονή της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες για το πρόβλημα. 19 δισ. φόροι χάνονται ετησίως στην Ελλάδα, 1 τρισ. στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνονται σε Έκθεση που αξιοποιήθηκε από την Κομισιόν για την εκπόνηση του σχεδίου αντιμετώπισης της φορολογικής απάτης στην ΕΕ, η χώρα μας αναδεικνύεται σε ένα είδος “πρωταθλήτριας” στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, προβλήματα που ταλανίζουν πάντως συνολικά την Ένωση.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από τους φόρους που χάνονται στην Ελλάδα θα είχαν υπερκαλυφθεί οι δαπάνες Υγείας, ενώ θα είχε αντιμετωπιστεί καίρια και το δημοσιονομικό πρόβλημα, ενδεχομένως χωρίς την ανάγκη των δανειακών συμβάσεων.

Ειδικότερα, η “γκρίζα” οικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 63 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το Δημόσιο χάνει φορολογικά έσοδα πάνω από 19 δισ. ευρώ. Οι απώλειες αυτές αντιστοιχούν στο 112,6% των δαπανών Υγείας, στο 79,2% του ελλείμματος του 2009 με βάση το οποίο η Ελλάδα μπήκε στην εποχή των Μνημονίων, ενώ σε σχέση με το χρέος με τους φόρους που χάνονται, αυτό θα μπορούσε να αποπληρωθεί σε περίπου 17 χρόνια!

Συνολικά στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπολόγισε σήμερα ότι η φοροδιαφυγή φθάνει το ιλιγγιώδες ποσό του ενός τρισ. “Η συνολική απώλεια εσόδων λόγω της παράνομης και απαράδεκτης φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι είναι γύρω στο 1 τρισ. ευρώ ετησίως. Ένα τρισ. ευρώ είναι σχεδόν το διπλάσιο του ελλείμματος του 2012 αν συνυπολογίσουμε τα ετήσια ελλείμματα όλων των μελών” είπε ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Ως “Δούρειος Ίππος” χαρακτηρίζεται η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων ανά το κόσμο, μέσω των οποίων ξεπλένονται νομότυπα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπλων αλλά και από φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του Γ. Μαυραγάνη σε απάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να ανακαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από τις εκατοντάδες off shore που κατέχουν ακίνητα στην ελληνική επικράτεια, με τις πρώτες ενδείξεις να ενισχύουν την εκτίμηση ότι κυρίως στις περιπτώσεις αδρανών εταιριών, ξεπλένεται μαύρο χρήμα.

Tην ίδια ώρα, ο Οργανισμός Global Fianancial Integrity υπολογίζει ότι από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες χάνονται κάθε χρόνο μέσω φορολογικών παραδείσων περίπου 1 τρισ. δολάρια. Από την Ελλάδα εκτιμάται ότι υπήρξαν παράνομες εξαγωγές κεφαλαίων πάνω από 260 δισ. δολάρια στο διάστημα 2003-2009, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση!

Αίσθηση προκαλούν και τα αναλυτικά στοιχεία για τις “τρύπες” στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Τα δυνητικά έσοδα από τον ΦΠΑ υπολογίζονται στα 21,746 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι εισπράξεις μόλις που ξεπερνάνε τα 15 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι χάνονται 6,6 δισ. ευρώ ή το 30% των δυνητικών εσόδων, όταν ο μέσος όρος αντίστοιχων απωλειών στην ΕΕ είναι 12%.

Megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.