Κατέστρεψε ολοσχερώς τουλάχιστον δύο σχολεία, ένα νοσοκομείο και εκατοντάδες σπίτια – Σε κατάσταση «μέγιστης καταστροφής» κήρυξε την περιοχή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα – (Video) – ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων από τον ανεμοστρόβιλο στην Οκλαχόμα, την ώρα που σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων.

Για 24 νεκρούς κάνει λόγο επίσημος απολογισμός (νωρίτερα ο αριθμός αυτός ήταν 51), αν και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τουλάχιστον επτά παιδιά.

«Έχουμε καλά νέα. Ο αριθμός (των νεκρών) αυτή τη στιγμή είναι 24» δήλωσε η Έιμι Έλιοτ, αξιωματούχος του Γραφείου του Ιατροδικαστή της Πόλης της Οκλαχόμα. Ο προηγούμενος αριθμός ενδέχεται να οφειλόταν σε διπλή καταμέτρηση, δήλωσε η Έιμι Έλιοτ.

«Επικρατούσε χάος» πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να βρεθούν και άλλοι σοροί στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ:


Live stream videos at Ustream

Οι περισσότερες από τις σορούς έχουν ήδη αναγνωριστεί και οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ειδοποιηθεί.

Νωρίτερα, εκτός από τον επίσημο απολογισμό των 51 θυμάτων, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν βρεθεί άλλοι 40 νεκροί και ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονταν και 20 παιδιά.

Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε τη Δευτέρα την περιοχή Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι κατέστρεψε δύο δημοτικά σχολεία, εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Μπ.Ομπάμα υποσχέθηκε να διαθέσει όλους τους απαραίτητους κυβερνητικούς πόρους για την επιχείρηση διάσωσης και την ανάκαμψη της περιοχής.

«Οι κάτοικοι του Μουρ πρέπει να ξέρουν ότι η χώρα τους θα παραμείνει […] δίπλα τους, για όσο καιρό χρειάζεται» είπε.

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας για τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η βοήθεια αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χρηματική ενίσχυση για προσωρινή στέγαση και επισκευές στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή βοήθεια για τα ανασφάλιστα ακίνητα.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβερνήτη της Οκλαχόμα Μαίρη Φέιλιν νωρίς χθες Δευτέρα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων. Έρευνες πραγματοποιούνται σε κελάρια, στα συντρίμμια και σε καταφύγια. Η επιχείρηση επικεντρώνεται στο Δημοτικό Σχολείο Plaza Towers, το οποίο δέχθηκε βαρύ πλήγμα.

Δεκάδες πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο, καθώς η σκεπή και οι τοίχοι του κτιρίου κατέρρευσαν.

Ανυψωτικά μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και συνέχισαν το έργο τους και μετά το ξημέρωμα. Περίπου 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Οκλαχόμα λαμβάνουν μέρος στις έρευνες.

Περισσότερα από 240 άτομα τραυματίστηκαν, τα 60 από τα οποία παιδιά.

Ο ανεμοστρόβιλος είχε πλάτος 800 μέτρων και άφησε ερειπωμένο τοπίο στο πέρασμά του. Στην κλίμακα Fujita κατατάσσεται ως ισχύος EF-4, ο δεύτερος δηλαδή ισχυρότερος τύπος ανεμοστρόβιλου.

Οι άνεμοι έφτασαν τα 320 χλμ/ώρα.

«Ολόκληρη η πόλη μοιάζει σαν ένα λιβάδι με συντρίμμια» είπε ο δήμαρχος του Μουρ, Γκλεν Λούις στο NBC.

«Φαίνεται ότι χάσαμε το νοσοκομείο μας. Πέρασα από εκεί πριν από λίγο και έχει σχεδόν καταστραφεί» πρόσθεσε.

Η 48χρονη Νίνια Λέι δήλωσε ότι κρύφτηκε στην ντουλάπα. «Άκουσα έναν θόρυβο σαν να έρχεται τρένο» είπε.

Το σπίτι ισοπεδώθηκε και η ίδια θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια, όπου παρέμεινε για δύο ώρες.

Με το κινητό της τηλέφωνο κάλεσε τον σύζυγό της, Κέβιν, ο οποίος κατάφερε να τη βγάλει με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων. Η 7χρονη κόρη της βρισκόταν στο δημοτικό σχολείο που ισοπεδώθηκε.

Οι δάσκαλοι οδήγησαν τους μαθητές στο μπάνιο, όταν χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος. Η Κάθριν γλίτωσε μόνο με μερικές γρατζουνιές.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για τον ανεμοστρόβιλο 16 λεπτά πριν πλήξει την περιοχή, αρκετά νωρίτερα από ότι συνήθως.

Προσωρινή απαγόρευση πτήσεων έχει κηρυχθεί στην περιοχή και μόνο τα αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια επιτρέπεται να πραγματοποιούν πτήσεις στο σημείο. Οι Αρχές έχουν ζητήσει ησυχία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις έρευνες.

ΔΟΛ,Newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.