Πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, με αφορμή υβριστικές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Αφορμή για τις προκλήσεις από την πλευρά της Χρυσής Αυγής αποτέλεσαν τα όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, περί ανάγκης αντιμετώπισης των υμνητών του Χίτλερ, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης που είχε υποβάλει στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη για τον αντιρατσιστικό νόμο.

O βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος αποκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης “mister Alexis” που “κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να ξυπνήσει πρωθυπουργός”.

Οι εκφράσεις αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση του προεδρεύοντος της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος μίλησε για “υβριστικούς χαρακτηρισμούς” και αναγκάστηκε να φωνάξει στην αίθουσα της Βουλής τον φρούραρχο και να ενεργοποιήσει -για πρώτη φορά- το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά που προβλέπει αποβολή βουλευτή.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο, με τον Χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλιόπουλο να αποκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ “συμμορία” και τους βουλευτές που χειροκροτούσαν την απόφαση Δραγασάκη “γίδια” και “ξεφτιλισμένους”!

“Ακούστε κύριε, εδώ δεν είστε σε καμία συμμορία, σε καμία παρέα, να λέτε ότι θέλετε” είπε ο κ. Δραγασάκης στον κ. Ηλιόπουλο, που απάντησε: “Συμμορία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το απόκομμα όπου ανήκετε εσείς”.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής συνέχισε να φωνάζει προκλητικά προς τον προεδρεύοντα, με αποτέλεσμα ο κ. Δραγασάκης να τον προειδοποιεί ότι θα κλείσει το μικρόφωνό του. Σας αφαιρώ τον λόγο” έλεγε ο κ. Δραγασάκης, με τον κ. Ηλιόπουλο να αποκρίνεται: “Αφαιρέστε ό,τι θέλετε, αφαιρέστε τον εαυτό σας από την έδρα”.

Ακολούθησε νέα “έκρηξη” των μελών της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής, που με απόφαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κ. Παππά αποχώρησαν από την αίθουσα, εν μέσω προκλητικών εκφράσεων.

“Είναι μια καλή πρωτοβουλία. Φύγετε για να μην σας διώξουμε με άλλο τρόπο αφού δεν σέβεστε τον κανονισμό” είχε πει δευτερόλεπτα νωρίτερα, στο άκουσμα της απόφασης Παππά, ο Γιάννης Δραγασάκης.

Κατά την ώρα της αποχώρησης των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ακούστηκε μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας τρεις φορές το σύνθημα “χάιλ Χίτλερ”, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο από ποιον ή από ποιους.

Σε ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ήταν οι βουλευτές της εκείνοι που εκστόμισαν το ναζιστικό σύνθημα, καταγγέλλει ότι το “Χάιλ Χίτλερ” ακούστηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλείται, δε, τα πρακτικά της Βουλής, όπου τη συγκεκριμένη φράση εμφανίζεται να χρησιμοποιεί ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Πάντζας, σε λογομαχία με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο.

Δηλώσεις – αντιδράσεις για το επεισόδιο

Γιάννης Δραγασάκης (αντιπρόεδρος Βουλής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ):

“Ως προεδρεύων του Κοινοβουλίου ήταν το αυτονόητο, όχι να τηρήσω τυπικά τον Κανονισμό, αλλά να υπερασπιστώ τον αυτοσεβασμό και του Κοινοβουλίου και όσων είμαστε εκεί μέσα. Δεν μπορούν να μας επιβάλλουν να ακούμε τα υβρεολόγιά τους, την άθλια γλώσσα τους, τη ρητορική μίσους ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό, σε κάθε τι το οποίο δεν θεωρούν δικό τους. Αυτό έγινε σήμερα. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και να ευχαριστήσω όλους τους παρόντες βουλευτές, όλων των κομμάτων και βεβαίως τον πρόεδρο της Βουλής, οι οποίοι στήριξαν τον συγκεκριμένο χειρισμό που έτυχε σε εμένα η ευθύνη να κάνω”.

Χρήστος Παππάς (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρυσής Αυγής):

“Η επίμαχη φράση, το ‘χάιλ Χίτλερ’ ειπώθηκε ειρωνικά από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα στο οποίο ανήκει και ο κ. Δραγασάκης. Ο κ. Δραγασάκης θεώρησε υβριστικό το ‘mister Alexis’ και ότι ο κ. Αλέξης προαλείφεται για πρωθυπουργός της χώρας”.

Σταύρος Κοντονής (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ):

Εμείς ακούσαμε τη λέξη ‘Χίτλερ’ από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, διαμαρτυρήθηκαμε εντόνως στον προεδρεύοντα εκείνη τη στιγμή Γιάννη Δραγασάκη, με λέξεις που τις ακούτε κι εσείς οι ίδιοι στο μαγνητοσκοπημένο βίντεο από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, πάρα πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ‘τι πράγματα είναι αυτά να εξυνμνείται ο Χίτλερ’, ‘τι είναι αυτά να ακούγεται ‘χάιλ Χίτλερ’ στη Βουλή’, άλλοι με μια διάθεση παντελώς ειρωνική ανέφεραν ‘πού καταντήσαμε να ακούμε ‘χάιλ Χίτλερ’ στην αίθουσα του Κοινοβουλιου’. Αυτή είναι η κατάσταση”.

Γιάννης Μανιάτης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ):

Σήμερα, για μία ακόμη φορά, είδαμε το αποκρουστικό πρόσωπο του ναζισμού στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ορθά αποβλήθηκαν, αλλά αυτό δεν φτάνει. Ελπίζω όλοι να καταλαβαίνουν πια την ανάγκη συνεργασίας των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, με πρώτο βήμα την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά της βίας και του ρατσισμού, σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Για προσπάθεια του Παναγιώτη Ηλιόπουλου και άλλων βουλευτών της Χρυσής Αυγής “να μετατρέψουν την Ολομέλεια της Βουλής σε αρένα, με χαρακτηρισμούς και ύβρεις”, η οποία απέτυχε, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. Η οργανωμένη Πολιτεία και οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας οφείλουν να αμυνθούν” αναφέρουν από την Αγίου Κωνσταντίνου και καταλήγουν σημειώνοντας πως “αυτή τη δημοκρατική επιταγή υπηρετεί και το ‘αντιρατσιστικό νομοσχέδιο’ του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: “Είμαστε υπέρ της εφαρμογής του κανονισμού όπως έγινε και στην συγκεκριμένη περίπτωση με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Θεωρούμε ότι πρέπει να πάψουν αυτά τα φαινόμενα μέσα σε αυτή την αίθουσα. Αν κάποιοι επιθυμούν να αναβιώσουν τέτοιες ιστορίες, να αναβιώσουν τον ρατσισμό σε αυτήν εδώ τη δημοκρατική κοινωνία, εμάς θα μας βρουν αντίθετους”.

Μegatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.