Το θέμα φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Π.Σ. της Π.Ε. Φλώρινας, Γιάννης Κιοσές

Σοβαρή συρρίκνωση των στρατιωτικών υποδομών και δυνάμεων που εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Δυτική Μακεδονία, φέρνει το σχέδιο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο προβλέπει το κλείσιμο του Α΄ Σώματος Στρατού που εδρεύει στην Κοζάνη, ενώ ταυτόχρονα ο σχεδιασμός αυτός συμπαρασύρει σε κλείσιμο τις Ταξιαρχίες Πεζικού που εδρεύουν στην Καστοριά και τη Φλώρινα, καθώς και την ΙΙη ΤΑΞΥΠ που εδρεύει στην Κοζάνη.

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στον «Π» ο περιφερειακός σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, Γιάννης Κιοσές, ο οποίος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την επικείμενη μετακίνηση- μετεγκατάσταση της 9ηςΜ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού Φλώρινας στην Κοζάνη. Επισήμανε μάλιστα ότι η μετακίνηση της Ταξιαρχίας Πεζικού Φλώρινας στην Κοζάνη είναι απότοκος της πρόβλεψης του σχεδίου των Ενόπλων Δυνάμεων για κλείσιμο του 1ου Σώματος Στρατού που εδρεύει στην Κοζάνη, ο οποίος συμπαρασύρει επίσης σε κλείσιμο και την 15η Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Καστοριά.

Ο κ. Κιοσές, σημείωσε ότι η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας προς έγκριση στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, στοχεύει στη δημιουργία ενεργών, ευέλικτων και πιο αποτελεσματικών μονάδων στρατού και προβλέπει το κλείσιμο και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, με σημαντικότερους το Α΄ και το Β΄ Σώματα Στρατού, καθώς επίσης την μείωση των ανωτάτων αξιωματικών σε ποσοστό 20%, με στόχο να εξοικονομηθούν εφάπαξ περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κιοσές δηλώνει ότι θα φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς «ο σχεδιασμός για κλείσιμο του Α΄ Σώματος Στρατού συρρικνώνει δραματικά τη στρατιωτική παρουσία στην ακριτική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, καθώς συμπαρασύρει την 9Μ/Π Ταξιαρχία Πεζικού Φλώρινας, την 15η Ταξιαρχία Πεζικού Καστοριάς, την ΙΙα ΤΑΞΥΠ που εδρεύει στην Κοζάνη». Εκφράζει δε την ευαρέσκειά του για την αντίδραση μερίδας τοπικών παραγόντων της Καστοριάς οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει τις αντιδράσεις τους για το κλείσιμο της 15ης Ταξιαρχίας Καστοριάς, τονίζει όμως ότι «είναι καιρός να υπάρξει μία καθολική διαμαρτυρία της περιφέρειας για τη συρρίκνωση των στρατιωτικών υποδομών και δυνάμεων σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, και όχι μόνο. Διότι η περιοχή ευθύνης του Α΄ ΣΣ γεωγραφικά καταλαμβάνει όλη την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και από την Κεντρική Μακεδονία το νομό Πιερίας και ένα μέρος του Ν. Πέλλας».

Για την ιστορία, το Α’ ΣΣ συγκροτήθηκε το Δεκέμβριο του 1913, με έδρα την Αθήνα…..και σύμφωνα με το Γαλλικό μοντέλο διέθετε τρεις Μεραρχίες πεζικού, Σύνταγμα ιππικού και πεδινού πυροβολικού, Σύνταγμα σκαπανέων, Τάγμα μεταγωγών και Μοίρα νοσοκόμων. Τέθηκαν υπό τις διαταγές του η Ιη Μεραρχία με έδρα τη Λάρισα, η ΙΙη με έδρα την Αθήνα και η ΧΙΙΙη με έδρα τη Χαλκίδα, ενώ η περιοχή ευθύνης του περιλάμβανε τη στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.