Από αύριο οι πρώτες επαφές

Ο Αντ. Σαμαράς θα μιλήσει το πρωί της Πέμπτης στην Κινεζική Ακαδημία και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ Ως κομβικής σημασίας για την πορεία της χώρας στην έξοδο από την κρίση χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες το ταξίδι του κ. Α. Σαμαρά στην Κίνα, που αρχίζει ουσιαστικά από αύριο το πρωί με τις επίσημες επαφές που θα έχει στο Πεκίνο ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει βάλει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η επίσκεψη αυτή θα θέσει τις βάσεις για σειρά ιδιωτικοποιήσεων αλλά και επενδύσεων της Κίνας στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που αποδίδει η ελληνική πλευρά στο ταξίδι αυτό είναι ότι τον πρωθυπουργό συνοδεύουν επτά υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και πάνω από 70 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των τραπεζών, της ναυτιλίας, του εμπορίου, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού.

Οι Κινέζοι δεν κρύβουν την επιθυμία τους να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μία πύλη εισόδου των δικών τους προϊόντων προς την Ευρώπη, κάτι με το οποίο κάθε άλλο πάρα αντίθετη είναι η Αθήνα. Το σχέδιο αυτό, που συζητείται εδώ και καιρό μεταξύ εκπροσώπων της κινεζικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, περιλαμβάνει την εμπλοκή του Πεκίνου σε τέσσερις γιγαντιαίες δράσεις, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».
  • Η επέκταση της επένδυσης των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για την οποία έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον.
  • Η αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μεταβαίνει καλά προετοιμασμένος στην κινεζική πρωτεύουσα, είναι έτοιμος να συζητήσει για όλα αυτά και ακόμη να συντμήσει χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες, έτσι ώστε να υπάρξουν άμεσα απτά αποτελέσματα της συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία από την Αθήνα τουλάχιστον χαρακτηρίζεται «στρατηγική».

Ταυτόχρονα, ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει να προχωρήσει αρκετά βήματα περισσότερο και να μη μείνει απλώς και μόνο στη δημιουργία ενός καλού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών, θα επιδιώξει να προωθήσει την υλοποίηση επιχειρηματικών συμφωνιών, έτσι ώστε να τονωθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς την αχανή αυτή χώρα, ενώ ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί ο τουρισμός.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει το πρωί της Πέμπτης στην Κινεζική Ακαδημία και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ. Την Παρασκευή θα μιλήσει στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνοκινεζικό Επιμελητήριο και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Χι Τζιπίνγκ.

Το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνεται στην πόλη Χαντ Τσόου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σανγκάη, όπου και θα παραστεί σε επιχειρηματική συνάντηση με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Ο κ. Σαμαράς, επιστρέφοντας από την Κίνα, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να «κλείσει» η εκκρεμότητα που αφορά την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αζερικό αέριο στην Ευρώπη. Ως γνωστόν, η Ελλάδα προωθεί τον TAP έναντι του Nabucco.

71 επιχειρηματίες
Συνολικά 71 επιχειρηματίες συμμετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα, εκπροσωπώντας διάφορους κλάδους. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται οι Κων. Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, και Κων. Γιαννίδης, πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου. Από τον ναυτιλιακό κλάδο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Γ. Προκοπίου, Θ. Βενιάμης, Γ. Βερνίκος κ.ά. και από τον τουριστικό οι Αχ. Κωνσταντακόπουλος, Αλ. Αγγελόπουλος, Μ. Δασκαλαντωνάκη κ.ά.

Στην αποστολή υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του κλάδου τροφίμων (VIVARTIA, YIOTIS, CRETA FARM, ΜΕΒΓΑΛ κ.ά.), των τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς) αλλά και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των νέων τεχνολογιών, των εξαγωγών ελαιολάδου, μαρμάρου και γούνας. Στην αποστολή μετέχει και ο Δ. Κουτσολιούτσος από την εταιρεία Folli Follie.

Γιάννης Σαραντάκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.