Οικονομικές δυσκολίες και ανεργία συσχετίζονται με την πάθηση

Δύο εκατομμύρια Ελληνες έχουν υπέρτασηΔύο εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από υπέρταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, το πρόβλημα εντείνεται εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας και της ανεργίας.

Αναφερόμενος σε διεθνή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 123.000 ασθενείς, ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας κ. Κ. Τσιούφης συμπέρανε ότι οι οικονομικές δυσκολίες και η ανεργία συσχετίζονται με την υπέρταση.

Από την πλευρά του, ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Έλενα», κ. Θ. Μακρής, ανέφερε ότι η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει αρνητικά και την απόφαση των νέων ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας.

«Η πρώτη εγκυμοσύνη έχει μετατεθεί σε μεγαλύτερη ηλικία και σε συνδυασμό με το στρες, την ανεργία και τις δυσκολότερες συνθήκες διαβίωσης το πρόβλημα της υπέρτασης στην εγκυμοσύνη, φαίνεται να επιδεινώνεται», είπε ο κ. Μακρής.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κ. Α. Μανώλης, αναφέρθηκε σε πορίσματα πρόσφατων μελετών που δείχνουν ότι:

– Η μείωση της πρόσληψης άλατος (από όλες τις πηγές) σε 2,4 νατρίου την ημέρα συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 8 mmHg.

– Η απώλεια κιλών οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης από 5 ως 20 mmHg για κάθε 10 κιλά μείωσης του σωματικού βάρους.

– Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ σε λιγότερο από δύο ποτά την ημέρα βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από 2 ως 4 mmHg.

– Περπάτημα μισής ώρας την ημέρα συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης από 4 ως 9 mmHg.

– Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορούν να «ρίξουν» την αρτηριακή πίεση κατά 8-14 mmHg.

Φυντανίδου Ελενα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.