Τσίπρας: Μυθολογία τα περί εξόδου από την κρίση

Με αναφορές στον Μαρξ και τον Λένιν, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν στην έναρξη ουσιαστικού διαλόγου χωρίς προσχήματα και περιστροφές.

Στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού μετείχε και μίλησε πρόεδρος αριστερού κόμματος και δη ο Αλέξης Τσίπρας από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Δασκαλόπουλος προσφωνώντας τον κ. Τσίπρα, τον προέτρεψε στην έναρξη ενός διαλόγου χωρίς προσχήματα ανάμεσα στο ΣΕΒ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε προκαταβολικά χαμένοι αν παραμείνουμε στα χαρακώματα – σε τακτικές διχασμού, σε πρακτικές αλληλοαποκλεισμού, σε παράθεση στερεοτύπων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ο ίδιος τονίζοντας ότι οι μνημονιακές πολιτικές απέτυχαν, όπως και εμείς καθώς δεν κάναμε ένα δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, έκανε αναφορά σε ρήση του Μαρξ: «Δεν είμαστε φιλόσοφοι, ώστε να αρκεστούμε να ερμηνεύσουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος.

Πρέπει να τον μετασχηματίσουμε – να τον ανασυγκροτήσουμε», σημείωσε και έκανε μνεία σε μία επίσης άλλη αναφορά του Μαρξ: «Ο ίδιος ο Μαρξ πίστευε πάντοτε ότι η παραγωγή, και η βιομηχανία ειδικότερα αποτελούν εκδήλωση των πιο ουσιαστικών δυνάμεων του ανθρώπου. Κι εμείς στον ΣΕΒ συμφωνούμε απόλυτα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε την αναγκαιότητα της αλλαγής, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα βουλιάζει γιατί έχει μείνει στάσιμη. Χρειαζόμαστε λοιπόν ρηξικέλευθες πολιτικές και λύσεις ανατρεπτικές. Στο πλαίσιο αυτό ο ριζοσπαστισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι χρήσιμος και ευπρόσδεκτος», κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας το λόγο αποδέχτηκε την πρόσκληση του ΣΕΒ σε ουσιαστικό διάλογο «χωρίς περιστροφές και περικοκλάδες. Κι επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς ιδεολογικά αντιπάλους, από το ΣΥΡΙΖΑ θα ακούσετε καθαρές κουβέντες», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη την απουσία του ΣΕΒ από τον διάλογο για τη νέα ΕΓΣΣΕ, καλώντας τον «να επενεξετάσετε τη θέση σας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε αναφορά του Λένιν και αστειευόμενος είπε απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ: «Θα τη βγω πιο αριστερά από τον πρόεδρο σας. Ο Λένιν είχε πει σοσιαλισμός ίσον σοβιέτ και εξηλεκτρισμός. Παραφράζοντας αυτή τη ρήση και μεταφέροντάς την στην εποχή μας, εγώ θα πω:

Ανάπτυξη ίσον δημοκρατία συν επενδύσεις συν ελευθερίες συν κοινωνικά δικαιώματα συν επενδύσεις».
Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την επιστράτευση λέγοντας ότι «οι πολιτικές επιστρατεύσεις παραπέμπουν σε δικτατορίες» αλλά και για την πολιτική που εφαρμόζει: «Αυτή η μυθολογία πως θα βγούμε από την κρίση, ό,τι αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο ίσως έχει να κάνει με εκλογικούς σχεδιασμούς. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του χρειάζονται επιγόντως προσαρμογή στην πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πέντε βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής που είναι η ακύρωση του μνημονίου, η δημοσιονομική σταθερότητα με αύξηση των εσόδων από νομικά πρόσωπα, το σταθερό εργασιακό και φορολογικό περιβάλλον με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας με δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης και η αποκατάσταση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής κάνοντας λόγο για λειτουργία καρτέλ σε βάρος της ανάπτυξης και συνέδεσε τη διαπλοκή με την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ακόμη τάχθηκε κατά των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ της ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ λέγοντας ότι «θα μπει τέλος στη φάμπρικα των ιδιωτικοποιήσεων και πως οι ΔΕΚΟ αυτές θα περάσουν στο δημόσιο έλεγχο».

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαντώντας στην κριτική του κ. Τσίπρα για τον διάλογο της ΕΓΣΣΕ, είπε ότι ο ΣΕΒ μετέχει και θα είναι και αύριο παρών, ενώ σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρ΄σηεων – μελών του ΣΕΒ αμοίβει με μισθούς πάνω από το μέσο όρο, ενώ και οι μειώσεις δεν έχουν να κάνουν με τα ποσοστά του 30% με 40%.

Χρ. Κολώνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.