ΛΟΓΩ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΣ

Γέμισαν οι ψαροκασέλες στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας. Τριάντα χρόνια είχαν να δουν οι αλιείς τόσο πολλά ψάρια«Πάρτι» με τα αφρόψαρα κάνουν από τον Φεβρουάριο τα γριγρί στο βόρειο Αιγαίο. Τεράστιες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας αλιεύτηκαν τους τελευταίους μήνες σε Θερμαϊκό και θρακικό Πέλαγος, όπου έχουν φτάσει σχεδόν όλα τα γριγρί της χώρας.

Η ιχθυαγορά της Θεσσαλονίκης «ξεπουλάει» κάθε μέρα σε Τούρκους, Βούλγαρους και άλλους Βαλκάνιους, για πρώτη φορά κάνουν αγορές και οι Ισπανοί, ενώ οι τιμές είναι σχεδόν διπλάσιες από πέρυσι λόγω της ζήτησης.

Οι επιστήμονες από την πλευρά τους αποδίδουν το φαινόμενο στον ήπιο χειμώνα και τις καλές καιρικές συνθήκες την περίοδο της αναπαραγωγής, το περασμένο φθινόπωρο, ζητούν όμως από τους ψαράδες να τηρούν τους νόμους και να μην ψαρεύουν κοντά στις ακτές, αφανίζοντας τον γόνο.

«Ξαφνικά από τις 16 Φεβρουαρίου το Βόρειο Αιγαίο γέμισε αφρόψαρα. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας, πόσο μεγάλες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας πιάναμε. Ηταν κοπάδια με εκατομμύρια ψάρια που ήρθαν από τις Σποράδες. Κυρίως εντοπίζονταν στον Θερμαϊκό από το Φανάρι Ποσειδωνίου έως την Επανομή, αλλά και στο Θρακικό Πέλαγος», δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης «Αγιος Νικόλαος» και ταμίας της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ), Δημήτρης Παγώνης.

Δεν είναι μόνο μεγάλος ο αριθμός των ψαριών, αλλά και πολύ καλή η ποιότητά τους, επισημαίνουν οι ψαράδες σε Θερμαϊκό και θρακικό Πέλαγος

Δεν είναι μόνο μεγάλος ο αριθμός των ψαριών, αλλά και πολύ καλή η ποιότητά τους, επισημαίνουν οι ψαράδες σε Θερμαϊκό και θρακικό Πέλαγος

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΠΜΑ, τα αποθέματα του γαύρου αυξήθηκαν στο Β. Αιγαίο κατά 80% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια και της σαρδέλας κατά 70%. Μικρή αύξηση είχαν οι ποσότητες του κολιού και της γόπας, ενώ εδώ και 10 χρόνια έχει εξαφανιστεί από τις ελληνικές θάλασσες το σκουμπρί, για το οποίο πάντως οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ποτέ δεν υπήρχε επαρκής ποσότητα και εμφανίζονται μικροί πληθυσμοί στο Βορειοανατολικό Αιγαίο κυρίως το καλοκαίρι όταν κατεβαίνουν παγωμένα ρεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ηταν τόσο μεγάλες οι ποσότητες αφρόψαρων που έφεραν στη Βόρεια Ελλάδα σχεδόν όλα τα γριγρί της χώρας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ψαράδες από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία έρχονται στον Θερμαϊκό, ενώ στο Θρακικό Πέλαγος ψαρεύουν οι Τούρκοι. Οι τελευταίοι όμως σηκώνουν μεγάλες ποσότητες από την ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης, όπου οι τιμές διπλασιάστηκαν και ένα κασόνι γαύρου (7 Kgr) πουλιέται σήμερα 8-10€.

 Οι καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν τα ψάρια κατά την περίοδο της αναπαραγωγής

Οι καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν τα ψάρια κατά την περίοδο της αναπαραγωγής

«Η δουλειά πήγε πολύ καλά, ψαρεύαμε μεγάλες ποσότητες γαύρου και σαρδέλας. Χόρτασε η εγχώρια αγορά και πήγαν εξαιρετικά καλά οι εξαγωγές. Δεν ήταν μόνο μεγάλος ο αριθμός των ψαριών, αλλά και πολύ καλή η ποιότητά τους. Ηταν παχιά ψάρια και πολύ νόστιμα.

Ειδικά η σαρδέλα κυκλοφόρησε πολύ και υπήρχε όλο το χειμώνα σε αφθονία. Κοντά στα 30 χρόνια είχαμε να δούμε τόσα ψάρια», μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Γριγρί Καβάλας, Γιάννης Μανιός, προσθέτοντας ότι οι πλοιοκτήτες της μέσης αλιείας έκαναν φέτος? χρυσές δουλειές και οι έμποροι είχαν κάθε μέρα? πάρτι στην ψαραγορά.

Επιστήμονες
Bοήθησε o ήπιος χειμώνας

Κάθε 3-4 χρόνια τα ψάρια έχουν μια δυνατή κλάση, εμφανίζουν δηλαδή ανά είδος μεγάλες ποσότητες, το φετινό φαινόμενο όμως εξέπληξε και τους επιστήμονες.

«Εκτιμούμε ότι ο τεράστιος πληθυσμός οφείλεται αφενός στον ήπιο χειμώνα και αφετέρου στο γεγονός ότι την περίοδο της αναπαραγωγής υπήρχε άφθονο ζωοπλαγκτόν, έτσι χάθηκαν πολύ λίγα αβγά. Ο γόνος μεγάλωσε και τα ψάρια γέμισαν τη θάλασσα», μας είπε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας του ΕΘΙΑΓΕ, με έδρα τη Νέα Πέραμο Καβάλας, Αργύρης Καλλιανιώτης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Βόρειο Αιγαίο είναι μια θάλασσα άφθονη σε αφρόψαρα σε αντίθεση με το Νότιο Αιγαίο που είναι ολιγοτροφική και το Ιόνιο που δεν έχει καθόλου ψάρια. Ο Θερμαϊκός, το Θρακικό Πέλαγος, το Βορειοανατολικό Αιγαίο έχουν αφθονία σε σαρδέλα και γαύρο, αλλά και άλλα ψάρια, για τον επιπλέον λόγο ότι εκεί καταλήγουν πολλά ποτάμια, αλλά και ρεύματα από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Χαιρόμαστε που οι αλιείες είχαν μια καλή χρονιά, αλλά θα συνεχίσουμε να τους προτρέπουμε να μην καταστρατηγούν τους νόμους. Δηλαδή να μην ψαρεύουν πολύ κοντά στις ακτές, για να μη μαζεύουν τα πολύ μικρά άτομα. Υπάρχει αφθονία στα μεγάλα ψάρια, ας μην εξολοθρεύουν τον γόνο», μας είπε ο κ. Καλλιανιώτης.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.