H υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου με θέμα τη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας για άνεργους νέους και νέες σ«Επιταγή» εργασίας δίνει ο τουρισμός σε 10.000 ανέργους νέους, ηλικίας μέχρι 29 ετών, με την αμοιβή τους για 5μηνη κατάρτιση-απασχόληση να διαμορφώνεται από τις 2.400 ευρώ έως τις 2.700 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα που δημιουργεί 10.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο του τουρισμού, παρουσίασαν χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης που έχει τίτλο «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους του τουριστικού τομέα ηλικίας ως 29 ετών» ανέρχεται στο ποσό των 39 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ την υλοποίησή της αναλαμβάνουν ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) και η ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων) ως συνδικαιούχοι και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2014.

«Είναι δεδομένο ότι υποστηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία, καινοτομία και δράση που συμβάλλει στην τουριστική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και στην αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων και ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας» σημείωσε η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Τονίζοντας ακόμα ότι το υπουργείο θα στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ενώ θα συνδράμει τις αρμόδιες αρχές στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη συστηματοποίηση των ελέγχων τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η κυβέρνηση επέλεξε να υλοποιήσει ένα τόσο στοχευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων, διότι ο τουρισμός αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο, εξωστρεφή και με πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

Yπόδειγμα ανάπτυξης
Και είναι ένας από τους ανταγωνιστικούς τομείς στους οποίους θα βασιστεί το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, η ανάκαμψη της απασχόλησης.

Επιπλέον, με το πρόγραμμα θα υπάρξει ουσιαστικά υποκατάσταση μαθητευόμενων από το εξωτερικό με νέους από την Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι και αυτό είναι από τα θετικά σημεία του προγράμματος, κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων

Προσόντα και προοπτικές απασχόλησης «Το πρόγραμμα “Επιταγή εισόδου” στην αγορά εργασίας θα προσφέρει σε 10.000 νέους και νέες ανέργους θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση, εφοδιάζοντάς τους με τα απαραίτητα προσόντα, δίνοντάς τους ταυτόχρονα προοπτική απασχόλησης στον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Συγκεκριμένα, αφορά νέους ηλικίας έως 29 ετών, εκ των οποίων οι 2.000 θα είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ 8.000 θα είναι απόφοιτοι γυμνασίου – λυκείου.

Στο πρόγραμμα υπάρχει ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων, καθώς προβλέπεται ότι «οι επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης μόνιμης λειτουργίας οφείλουν να απασχολούν την ημερομηνία υπογραφής της τριμερούς σύμβασης τον ίδιο αριθμό προσωπικού με αυτό που απασχολούσαν την ίδια ημερομηνία του προηγούμενου έτους».

Το ύψος της αμοιβής για τους αποφοίτους πανεπιστημίων και ΤΕΙ, το συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα (θεωρητικής και πρακτικής άσκησης) κάθε καταρτιζομένου, ανέρχεται σε 2.700 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).

Για τους αποφοίτους Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα (θεωρητικής και πρακτικής άσκησης) κάθε καταρτιζομένου ανέρχεται σε 2.400 ευρώ.

Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε κάθε είδους τουριστικές επιχειρήσεις όπως: ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, συνεδριακού τουρισμού, εκθεσιακού τουρισμού, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, κ.λπ.

Οσοι ενδιαφέρονται να υπαχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υποβάλουν -από σήμερα και μέχρι τις 27 Μαΐου- ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ιστοσελίδα: www.sete-voucher.gr

Επιστροφή
«Κοινωνικός τουρισμός»

Αναβιώνει και πάλι φέτος το πρόγραμμα του «κοινωνικού τουρισμού» της Εργατικής Εστίας που καταργήθηκε στις αρχές του 2012. «Εστω και σε μικρή έκταση θα υλοποιήσουμε ξανά φέτος ένα τέτοιο πρόγραμμα, μέσω του ΟΑΕΔ, για να δοθούν ανάσες σε εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, για να τονωθεί η τοπική οικονομία μικρών τουριστικών περιοχών», δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας. Ας σημειωθεί ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα 2013 του κοινωνικού τουρισμού της Αγροτικής Εστίας για ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Εφη Καραγεώργου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.