Για έλεγχο πόθεν έσχες και απόκρυψης τεκμηρίων

Φορο-διασταυρώσεις σε δόσεις δανείων

Σαρωτικές διασταυρώσεις στους κωδικούς φορολογικών δηλώσεων που αναγράφονται οι δόσεις στεγαστικών και άλλων δανείων αλλά και έλεγχο για το αν οι αγοραστές ακινήτων έχουν αναγράψει στο έντυπο της εφορίας το ποσό της αγοραπωλησίας όπως αυτό απεικονίζεται στο συμβόλαιο ξεκινά άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί να εντοπίσει περιπτώσεις απόκτησης ακινήτων με «μαύρο» – αφορολόγητο χρήμα αλλά και αν έχει αποκρυβεί το ποσό των δόσεων ώστε οι φορολογούμενοι να αποφύγουν τα τεκμήρια.

Με την άρση του τραπεζικού απορρήτου οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να διασταυρώσουν στοιχεία φορολογικών δηλώσεων με αντίστοιχα αρχεία που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες.

Το πιο συνηθισμένο που παρατηρείται είναι κάποιος να μην αναγράφει στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης το ποσό των δόσεων που κατέβαλε μέσα σε ένα χρόνο για την αποπληρωμή του δανείου, προκειμένου να μην υπολογιστεί στα τεκμήρια περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, με τη διαδικασία αυτή αποφεύγει τον έλεγχο πόθεν έσχες για αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί αν οι δόσεις αποπληρωμής των δανείων καλύπτονται από τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογουμένων.

Το βάρος των ελέγχων θα πέσει σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που δόθηκαν από τις τράπεζες από το έτος 2000 και κυρίως σε οσους είχαν λάβει δάνεια άνω των 200.000 ευρώ.

Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών όταν διαπιστώνεται ότι φορολογούμενος πληρώνει στις τράπεζες δόσεις δανείων που αντιστοιχούν σε πάνω από 40% του εισοδήματός τους θα ελέγχεται διεξοδικά. Αυτό διότι διεθνείς πρακτικές έχουν δείξει ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι είτε κάνουν χρήση «μαύρου» χρήματος για να εξοφλήσουν τα δάνεια είτε χρησιμοποιούν τον τραπεζικό δανεισμό για να ξεφύγουν από το «Πόθεν έσχες».

Μέσω του συστήματος TAXIS θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική φορολογική ταυτότητα των δανειοληπτών και πάνω σε αυτήν θα γίνουν οι διάφορες διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί φοροδιαφυγή ή όχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.