Στο κρεβάτι του Προκρούστη μπαίνουν οι περίπου 343.000 συντάξεις στον ΟΑΕΕ, αφού το υπουργείο Εργασίας προωθεί μείωση 25 ευρώ τον μήνα σε όλους τους συνταξιούχους.

Αφού δεν πέρασε η ρύθμιση που μείωνε κατά 35% τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, τώρα το υπουργείο ετοιμάζεται να επιβάλλει περικοπή σε όλες τις συντάξεις, για να αντισταθμίσει την εκτίμηση για έλλειμμα στο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων, που έως το τέλος του 2014 αναμένεται να φτάσει τα 600.000.000 ευρώ.

Αρμόδια στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν υπολογίσει ότι μια μείωση κατά 25 ευρώ τον μήνα στις συντάξεις που χορηγεί ο ΟΑΕΕ (ΤΣΑ, ΤΕΒΕ, ΤΑΕ) θα επιφέρει εξοικονόμηση δαπάνης που μπορεί να φτάσει έως και τα 200.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Υπάρχουν άλλες δύο εναλλακτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όμως με πολύ μικρότερη εξοικονόμηση κόστους. Η πρώτη αφορά την εύρεση των «μαϊμού» και των ανυπόγραφων συντάξεων και την άμεση διακοπή καταβολής τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εξοικονόμηση που θα προκύψει θα είναι στην καλύτερη περίπτωση της τάξης των 50.000.000 ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η δεύτερη εναλλακτική πρόταση αφορά την αύξηση των εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Ομως αυτή η πρόταση εξαρτάται από την επιτυχία της ρύθμισης που κανείς στο υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη. Η διαδικασία υπαγωγής σε αυτήν καθώς και οι όροι που απαιτούνται καθιστούν εξαιρετικά επισφαλή την αποδοτικότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ΟΑΕΕ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αφού τα έσοδα έχουν καταρρεύσει, ενώ οι δαπάνες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά μέσο όρο ο Οργανισμός εισπράττει κάθε μήνα 120.000.000 ευρώ το 2013, όταν για την καταβολή μισθών και συντάξεων απαιτούνται περίπου 255.000.000 σε μηνιαία βάση. Με το 48% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ να μην καταβάλλει τις εισφορές του, το πρόβλημα κάθε μήνα γίνεται εντονότερο.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.