Ο ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η αποχώρηση της ΑΕΚ από το συμβόλαιο της Σούπερ Λίγκας με τη Nova προκαλεί αναταράξεις στον χάρτη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Σημαντικές αλλαγές στον χάρτη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και στο χρηματιστήριο του ποδοσφαιρικού προϊόντος του πρωταθλήματος επιφέρει ο υποβιβασμός της ΑΕΚ και η αποχώρησή της από το συμβόλαιο της Σούπερ Λίγκας με τη συνδρομητική πλατφόρμα της Nova.

Με τον υποβιβασμό της, προς το παρόν στη Football League, προκαλεί παράπλευρες αναταράξεις, καθώς αυτόματα, θεωρητικά τουλάχιστον, μειώνει περαιτέρω την αξία του συμβολαίου ενώ εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των συνδρομητικών καναλιών.

Ηδη η Nova και ο ΟΤΕ TV, μοναδικοί σοβαροί «παίκτες» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, «κονταροχτυπιούνται» μετά την κατάληξη του διαγωνισμού του Κυπέλλου Ελλάδος υπέρ της Media Gold αντί 7,1 εκατ. Ωστόσο, η Forthnet, που αποκλείστηκε, ενώ είχε προσφέρει μία ημέρα πριν από την απόφαση (17/1) 10% περισσότερα, θα λύσει τη διαμάχη της με την ΕΠΟ στις 15/5 στα δικαστήρια. Την κόντρα πυροδότησε προφανώς και η απόκτηση των αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ από τον OTE TV.

Οπως και να έχει, το ποδοσφαιρικό προϊόν της Σούπερ Λίγκας αναδιατάσσεται. Οποια και να είναι η έκβαση της υπόθεσης «ΑΕΚ», είτε δηλαδή παραμείνει στη Football League είτε πτωχεύσει και υποβιβαστεί εκουσίως στην τρίτη κατηγορία για να «καθαρίσει» από τα χρέη της, η Σούπερ Λίγκα θα έχει χάσει μια αναμφισβήτητη ιστορική «αξία»: ένα εκατ. δυνητικούς φιλάθλους -όσοι υπολογίζονται οι οπαδοί της ΑΕΚ- χωρίς να είναι σε θέση να καλύψει το κενό από την πρόσθεση τεσσάρων ΠΑΕ που θα προβιβαστούν από τη Football League (μένει να κριθεί ποιες θα είναι) για να συνθέσουν μαζί με τις άλλες ένα ποδοσφαιρικό προϊόν 18 ομάδων, δηλαδή συνολικά 34 αγωνιστικές ημέρες έναντι 30 σήμερα, συν τα play offs.

Μείωση ενδιαφέροντος
Το ερώτημα που τίθεται για το τηλεοπτικό προϊόν είναι σαφές: Ποιος θα πληρώσει την έκπτωση ποιότητας και δεδομένης της απομείωσης του ενδιαφέροντος του κοινού αν η Forthnet ζητήσει επαναδιατύπωση των όρων των συμβολαίων που λήγουν το 2015, προς την κατεύθυνση νέου «κουρέματος» των 33 εκατ. ευρώ τον χρόνο στα οποία κατέληξαν πέρυσι οπότε έγινε γενναία έκπτωση της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ;

Πάντως τόσο η Σούπερ Λίγκα όσο και η Nova διαψεύδουν ότι υπάρχει όρος στο συμβόλαιο σύμφωνα με τον οποίο «κουρεύεται» κατά 10% οριζόντια το εισπρακτικό δικαίωμα κάθε ομάδας στη διανομή σε περίπτωση που υποβιβαστεί μια μεγάλη ΠΑΕ.

Οσο για το αν η συνδρομητική «τρίβει τα χέρια της» μετά τον υποβιβασμό της ΑΕΚ, καθώς υποτίθεται ότι δημιουργείται χώρος νέας διαπραγμάτευσης για «κούρεμα» του συμβολαίου υπέρ της Nova, αυτό αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο. Οι ισχυρισμοί αυτοί διατυπώθηκαν προ δεκαημέρου από «θερμοκέφαλους» οπαδούς πάνω στην πίκρα τους για τον υποβιβασμό. Ανταλλάχθηκαν ανακοινώσεις και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Αποχωρήσεις και λόγω καλοκαιριού

Αναφορικά με το κοινό της συνδρομητικής τηλεόρασης, δεν έχει παρατηρηθεί ούτε αναμένεται το επόμενο διάστημα θεαματική αύξηση. Η Nova διαθέτει 400.000 συνδρομητές και ο ΟΤΕ TV περί τους 150.000. Μάλιστα δεν υπάρχουν εσωτερικές έρευνες σε βάθος αναφορικά με την ταυτότητα και τις ποδοσφαιρικές προτιμήσεις των συνδρομητών.

Ο πιο σημαντικός λόγος εξαιτίας του οποίου είναι αδύνατον να αποτιμηθεί τυχόν απώλεια από τον υποβιβασμό της ΑΕΚ είναι πρώτον η συγκυρία της έναρξης του καλοκαιριού, που παραδοσιακά σημειώνονται αποχωρήσεις συνδρομητών οι οποίοι επανέρχονται το φθινόπωρο, και δεύτερον το timing της ολοκλήρωσης του πρωταθλή- ματος. Οπότε, τυχόν πτώση στα στοιχεία του Αυγούστου θα είναι αδύνατον να αποδοθεί στην απώλεια της ΑΕΚ.

ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ
Περιμένουν τις εξελίξεις για να κάνουν την κίνησή τους

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κάτσει η μπίλια των δικαιωμάτων της ΑΕΚ και για επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το κανάλι όπου θα συντονίζονται την επόμενη σεζόν οι οπαδοί της. Στις παρούσες συνθήκες και μέχρι στιγμής η ΑΕΚ τυπικά ανήκει στο «πακέτο» της Football League με το οποίο έχει «δεθεί» μετά συμβολαίου η συνδρομητική πλατφόρμα του ΟΤΕ TV που καταβάλλει 2 εκατ. ευρώ τη σεζόν. Ο ΟΤΕ TV έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει για άλλον έναν χρόνο τα δικαιώματα της Football League, σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2012.

Το ποσόν των 2 εκατ. ευρώ μοιράζονται οι ομάδες της Β’ Εθνικής ?χωρίς να παρίσταται στη μοιρασιά η πλατφόρμα?, ενώ κάθε ομάδα εισπράττει περίπου 110.000 ευρώ.

Στο ενδεχόμενο πάντως του περαιτέρω υποβιβασμού της ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική, ύστερα από πτώχευση για το «κούρεμα» των χρεών της, η Nova δεν ανοίγει τα χαρτιά της, αναφέροντας ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη» και ότι όλα είναι ανοικτά.

Οι επιλογές
Αφήνει δηλαδή ανοικτό το ενδεχόμενο είτε να μη διεκδικήσει τα δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων της ΑΕΚ, είτε να ζητήσει αποκλειστικό συμβόλαιο μόνο με την «κιτρινόμαυρη» ομάδα, που θα έχει πάψει να είναι ΠΑΕ, είτε να κλείσει ακόμη ένα χαμηλού μπάτζετ «πακέτο» και με άλλες ομάδες της κατηγορίας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο OTE TV παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

EΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.