Το υπουργείο Εσωτερικών «τρέχει» για να πάρουν οι δήμοι τα ποσά για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων

Ανάσα για την αγορά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και την τόνωση της αγοράς, σε μια περίοδο που οι αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται και επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν μέρα με τη μέρα το φάσμα του «λουκέτου».

Έτσι, με τη λογική ότι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων προς ιδιώτες θα τροφοδοτήσει με χρήμα την τοπική οικονομία κάθε περιοχής, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να «τρέξει» τις διαδικασίες ώστε να απορροφηθούν τάχιστα από τους δήμους ποσά με τα οποία χρηματοδοτούνται για αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τρίτους.

Σήμα για συντονισμό

Κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης (18.4.2013) ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης με εκπροσώπους 41 δήμων της Αττικής, κυριάρχησε το θέμα της επίσπευσης απορρόφησης των οφειλών προς τρίτους. Η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα έδωσε το «σήμα» για συντονισμό των δράσεων ώστε η εκταμίευση να γίνεται αφενός στο πλαίσιο της διαφάνειας, αφετέρου της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας.

Εξάλλου έχουν γίνει πλάνα σε κυβερνητικό επίπεδο ώστε η υστέρηση που εντοπίζεται στις τελικές πληρωμές από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα να αρχίζει να καλύπτεται με γρήγορο ρυθμό.

Οφειλές 900 εκατ. ευρώ

Η συνολική οφειλή των δήμων προς τις τοπικές αγορές είναι πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει ολοκληρώσει τα αιτήματα χρηματοδότησης 167 δήμων προς το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία έχουν εγκριθεί και έχει αρχίσει να προχωρά η υλοποίησή τους. Παράλληλα, επεξεργάζεται τα στοιχεία άλλων 10 δήμων που έχουν αιτηθεί χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των 41 δήμων που έχουν ζητήσει χρηματοδότηση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και αυτή έχει εγκριθεί εξέθεσαν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

«Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τους ΟΤΑ να τρέξουν γρηγορότερα τις σχετικές διαδικασίες, χωρίς εκπτώσεις όσον αφορά τη διαφάνεια. Στόχος μας είναι το κάθε ευρώ να πάει και στον τελευταίο δικαιούχο προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα στις τοπικές κοινωνίες και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά» επεσήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Απορροφητικότητα

Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών είναι το πρώτο υπουργείο σε ποσοστό απορροφητικότητας για το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου και εντός των στόχων που έχουν τεθεί, αφού ήδη έχει ενταλματοποιήσει τα μισά από τα περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ που αναλογούν.

Το υπουργείο Οικονομικών, από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 330 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τρίτους.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, συνεχίζεται, με πιο εντατικό ρυθμό, το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες. Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ένταση των προσπαθειών για να αντιμετωπισθεί το κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την οικονομία και τη ρευστότητά της. Και προς αυτή την κατεύθυνση όλοι μας εργαζόμαστε».

Μπίτσικα Παναγιώτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.